Ερντογάν από το Fatih: Εάν η ΕΕ δεν υιοθετήσει δίκαιη στάση για την αν. Μεσόγειο, θα σημάνει το τέλος της
Σε μια επίδειξη ισχύος και μεγαλοϊδεατισμού, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο ομιλίας του από το πλωτό γεωτρύπανο Fatih, ο Πρόεδρος Erdoğan ανέφερε μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος προς την Ελλάδα και την ΕΕ.
Βασικά σημεία της ομιλίας Ερντογάν:
Έχουμε ανοίξει την πόρτα σε μια νέα εποχή, απωθώντας προσπάθειες αποκλεισμού της Τουρκίας από τον διαμοιρασμό αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε αποφασισμένοι να μην ανεχτούμε κανένα σχέδιο ή τετελεσμένο, που παραβλέπει πλήρως τις αξιώσεις της χώρας μας και των ‘Τ/Κ’.
Θα ήθελα να επαναδιαβεβαιώσω, για άλλη μια φορά, ότι δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα ούτε τα εδάφη κανενός. Η μόνη μας πρόθεση είναι να υπερασπιστούμε τα δικά μας δικαιώματα. Έχουμε δεσμευτεί να αξιοποιήσουμε όλες τις διπλωματικές επιλογές και μαζί να χρησιμοποιήσουμε όλη μας τη δύναμη, προκειμένου να επιτύχουμε σε αυτόν τον αγώνα. Το κλειδί για τη διασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η αποδοχή και η αναγνώριση των δικαιωμάτων της Τουρκίας και της ‘ΤΔΒΚ’. Πέρα από αυτό, δεν θα ανεχτούμε καμία μορφή εκφοβισμού ή σχέδια, που φτάνουν σε επίπεδα κωμωδίας.
Το γεγονός ότι η ΕΕ τελεί υπό την ομηρία της Ελλάδας και της ‘Ε/Κ Διοίκησης’ σε αυτό το ζήτημα βλάπτει κυρίως την ΕΕ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Τα διπλά μέτρα και σταθμά, που έχει εφαρμόσει η ΕΕ εναντίον της χώρα μας, αγνοώντας όλες τις βασικές αρχές, που μέχρι σήμερα υπερασπιζόταν, έχουν ήδη μειώσει την αξιοπιστία της. Εάν η ΕΕ δεν υιοθετήσει δίκαιη στάση στην παρούσα αντιπαράθεση για την Ανατολική Μεσόγειο, τότε αυτό θα επισημάνει επίσημα το τέλος της, όπως την γνωρίζουμε. Η ΕΕ, η οποία πνίγεται σε έναν βάλτο ρατσισμού και ισλαμοφοβίας και έχει δει την ισχύ της να μειώνεται με την αποχώρηση της Βρετανίας, δεν μπορεί να φέρει το βάρος του αποκλεισμού από τον δίκαιο διαμοιρασμό των φυσικών πόρων. Έχοντας αναφέρει τα ανωτέρω, τασσόμαστε υπέρ της προώθησης των σχέσεών μας με την Ευρώπη, με την περαιτέρω ανάπτυξη των ιστορικών, πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών μας σχέσεων.
Ολόκληρη η ομιλία:
«Έχω έρθει εδώ, για να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στο πλήρωμα του πλοίου Fatih και να μοιραστώ με τους ανθρώπους μας πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος του κοιτάσματος, που μόλις ανακαλύψαμε. Είχαμε στείλει το πλωτό μας γεωτρύπανο Fatih στην αποστολή του στη Μαύρη Θάλασσα από το λιμάνι Haydarpasa στις 29 Μαΐου, 567η επέτειο από την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης.
Στις 20 Ιουλίου άρχισε τις γεωτρήσεις στη ζώνη Sakarya, όπου βρίσκεται επί του παρόντος, πάνω από την περιοχή Tuna-1. Ως αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών, δώσαμε στους ανθρώπους μας τα καλά νέα σχετικά με το εύρημα ΦΑ 320 δις. κυβικών μέτρων στα δύο πρώτα επίπεδα ενός πηγαδιού κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας. Μετά την επανάληψη των γεωτρήσεων, το σκάφος μας κατάφερε να φτάσει σε βάθος 4.445 μέτρων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ανακάλυψη 85 δις. κυβικών μέτρων, πλέον των προηγουμένων, ως αποτέλεσμα αναλύσεων δεδομένων και μηχανικής. Κατά την τελευταία καταμέτρηση, έχουν ανακαλυφθεί συνολικά 405 δις. κυβικά μέτρα ΦΑ στην περιοχή Tuna-1.
Έχοντας φτάσει σε βάθος 4.775 μέτρων, όπως είχε προγραμματιστεί, οι εργασίες, που γίνονται σε αυτό το πηγάδι, έχουν πλέον ολοκληρωθεί. Μετά τον ανεφοδιασμό και εργασίες συντήρησης στο λιμάνι Filyoz, το πλωτό μας γεωτρύπανο Fatih, Αλλάχ θέλοντος, θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις στο πηγάδι Turk Ali – 1, επίσης στη ζώνη Sakarya, από τον επόμενο μήνα.
Στόχος μας είναι να διαθέσουμε αυτό το αέριο στη χώρα μας έως το 2023. Έτσι, η Τουρκία θα διαθέτει τη μεγαλύτερη πηγή υδρογονανθράκων στην ιστορία της. Ελπίζουμε ότι θα επεκτείνουμε αυτόν τον πόρο με τα καλά νέα που θα λάβουμε από τις νέες γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο. Επί του παρόντος, το πλωτό μας γεωτρύπανο Yavuz συνεχίζει τις δραστηριότητές του στη Μεσόγειο μαζί με τα πλοία μας σεισμικών ερευνών Barbaros Hayrettin και Oruç Reis. Το πλωτό μας γεωτρύπανο Kanuni βρίσκεται καθοδόν για εργασίες γεωτρήσεων στη Μαύρη Θάλασσα. Όλα αυτά είναι πλωτά γεωτρύπανα των Τουρκικών Πετρελαίων και αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% του συνολικού παγκόσμιου στόλου γεωτρήσεων βαθέων υδάτων. Επίσης, τα πλοία μας σεισμικών ερευνών διαθέτουν τον πιο προηγμένο εξοπλισμό στους τομείς τους. Τώρα, έχουμε κάνει άλλο ένα βήμα, έχοντας αποκτήσει το υψηλής τεχνολογίας τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο ρομπότ μας στον τομέα του πετρελαίου με εγχώριες και εθνικές εγκαταστάσεις. Χάρη σε αυτό το υποβρύχιο ρομπότ, το οποίο ονομάζουμε ‘Explorer’, θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες σε ηλεκτρισμό και να αποκτήσουμε εικόνες βίντεο σε βάθος εκατοντάδων μέτρων χωρίς κανέναν κίνδυνο.
Οι πόροι υδρογονανθράκων, που ανακαλύψαμε, είναι φυσικά πολύ σημαντικοί από οικονομική έποψη. Επειδή η Τουρκία εξαρτάται πλήρως από τις ξένες εισαγωγές σε αυτόν τον τομέα. Εισάγουμε επίσης υγροποιημένο ΦΑ από τη Ρωσία, το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν, την Αλγερία, τη Νιγηρία και το Κατάρ. Αν και παράγονται μικρές ποσότητες πετρελαίου και ΦΑ σε διάφορα μέρη της χώρας μας, αυτές είναι αρκετά ανεπαρκείς για τη συνολική κατανάλωσή μας ως κοινωνία. Το απόθεμα που ανακαλύψαμε στη Μαύρη Θάλασσα αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή υδρογονανθράκων στη χώρα μας μέχρι τούδε. Με αυτές τις ανακαλύψεις, οι οποίες πιστεύω ότι θα συνεχιστούν, ελπίζω ότι η εξάρτηση της χώρας μας σε ό,τι αφορά το ΦΑ θα μειωθεί σημαντικά. Σημαίνει επίσης ότι θα μπορούμε να παρέχουμε φθηνότερες υπηρεσίες ΦΑ στο έθνος μας. Η υψηλή ποιότητα του αερίου δείχνει ότι το κόστος λειτουργίας θα είναι ελάχιστο. Έτσι, θα έχουμε την ευκαιρία να κατευθύνουμε τους υπόλοιπους πόρους της χώρας μας σε επενδύσεις, παραγωγή και απασχόληση.
Ωστόσο, ένα άλλο ζήτημα, που παραδέχομαι ότι είναι εξίσου σημαντικό με την ποσότητα και την αξία αυτής της ανακάλυψης, είναι ότι έχει ενισχύσει το ηθικό του έθνους μας κατά τη διάρκεια του ιστορικού αγώνα της Τουρκίας για το μέλλον και την ανεξαρτησία της. Το γεγονός ότι έχουμε διαπιστώσει ότι η χώρα μας μπορεί τώρα να έχει το είδος του πλούτου σε υδρογονάνθρακες, που με ζήλια κοιτούσαμε εδώ και πολλά χρόνια, ελπίζουμε ότι είναι επίσης σημάδι ότι η δουλειά μας και σε άλλους τομείς θα στεφθεί με επιτυχία.
Οι συγκρούσεις, που σημειώθηκαν κατά τον τελευταίο αιώνα, ξέσπασαν ως επί το πλείστον ή προκλήθηκαν από την επιθυμία για τον έλεγχο των πόρων υδρογονανθράκων. Απομακρυνόμενη εντελώς από τέτοιες συγκρούσεις, η Τουρκία κατάφερε να φτάσει εκεί που βρίσκεται σήμερα, ως αποτέλεσμα της δικής της εργασίας και της σκληρής δουλειάς. Έχουμε ανοίξει την πόρτα σε μια νέα εποχή, απωθώντας προσπάθειες αποκλεισμού της Τουρκίας από τον διαμοιρασμό αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε αποφασισμένοι να μην ανεχτούμε κανένα σχέδιο ή τετελεσμένο, που παραβλέπει πλήρως τις αξιώσεις της χώρας μας και των ‘Τ/Κ’.
Θα ήθελα να επαναδιαβεβαιώσω, για άλλη μια φορά, ότι δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα ούτε τα εδάφη κανενός. Η μόνη μας πρόθεση είναι να υπερασπιστούμε τα δικά μας δικαιώματα. Έχουμε δεσμευτεί να αξιοποιήσουμε όλες τις διπλωματικές επιλογές και μαζί να χρησιμοποιήσουμε όλη μας τη δύναμη, προκειμένου να επιτύχουμε σε αυτόν τον αγώνα. Το κλειδί για τη διασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η αποδοχή και η αναγνώριση των δικαιωμάτων της Τουρκίας και της ‘ΤΔΒΚ’. Πέρα από αυτό, δεν θα ανεχτούμε καμία μορφή εκφοβισμού ή σχέδια, που φτάνουν σε επίπεδα κωμωδίας. Το γεγονός ότι η ΕΕ τελεί υπό την ομηρία της Ελλάδας και της ‘Ε/Κ Διοίκησης’ σε αυτό το ζήτημα βλάπτει κυρίως την ΕΕ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Τα διπλά μέτρα και σταθμά, που έχει εφαρμόσει η ΕΕ εναντίον της χώρα μας, αγνοώντας όλες τις βασικές αρχές, που μέχρι σήμερα υπερασπιζόταν, έχουν ήδη μειώσει την αξιοπιστία της. Εάν η ΕΕ δεν υιοθετήσει δίκαιη στάση στην παρούσα αντιπαράθεση για την Ανατολική Μεσόγειο, τότε αυτό θα επισημάνει επίσημα το τέλος της, όπως την γνωρίζουμε. Η ΕΕ, η οποία πνίγεται σε έναν βάλτο ρατσισμού και ισλαμοφοβίας και έχει δει την ισχύ της να μειώνεται με την αποχώρηση της Βρετανίας, δεν μπορεί να φέρει το βάρος του αποκλεισμού από τον δίκαιο διαμοιρασμό των φυσικών πόρων. Έχοντας αναφέρει τα ανωτέρω, τασσόμαστε υπέρ της προώθησης των σχέσεών μας με την Ευρώπη, με την περαιτέρω ανάπτυξη των ιστορικών, πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών μας σχέσεων.
Το μόνο ερώτημα, που τίθεται, είναι εάν το θέλει και η ΕΕ ή όχι. Σε μια κρίσιμη στιγμή κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας, έχοντας εισέλθει σε μια διαδικασία αναδιάρθρωσης σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο, δεν υπάρχει άλλη αρχή πλην της ΕΕ που να μπορεί να δώσει απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Εμείς, ως Τουρκία, κοιτάζουμε τη δουλειά μας και έτσι θα συνεχίσουμε. Θα συνεχίσουμε να εξερευνούμε τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο για αποθέματα υδρογονανθράκων. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους δίκαιους και σύννομους στη Συρία, στη Λιβύη και στο Αζερμπαϊτζάν. Θα συνεχίσουμε χωρίς διακοπή την εκστρατεία μας να νικήσουμε τους τρομοκράτες εντός και εκτός των συνόρων μας. Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την οικονομία μας με έμφαση στις εξαγωγές και την απασχόληση. Θα συνεχίσουμε να τείνουμε χέρι βοήθειας σε όλες τις ευάλωτες και θιγμένες κοινότητες που έχουν εναποθέσει την καρδιά και τις ελπίδες τους στο έθνος μας, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται στον κόσμο. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στους ανθρώπους μας τις υπηρεσίες, που τους αξίζουν, και να ξεκινούμε μεγάλα έργα και να υλοποιούμε νέα έργα στο μέλλον. Προς τούτο, δεν θα αποφύγουμε καμία θυσία, ακόμα και αυτήν της ζωής μας. Ούτε πραξικοπήματα, ούτε οικονομικές παγίδες ούτε πολιτικά σχέδια ούτε κενές απειλές μπορούν να κάνουν την Τουρκία να απομακρυνθεί από τον δρόμο της. Πίσω από τις επιτυχίες, που έχουμε καταφέρει ως αποτέλεσμα των προσπαθειών μας τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται η ισχυρή ένωση και αλληλεγγύη, που επιδεικνύουν οι πολίτες μας, και η ικανότητα του κράτους μας να λειτουργεί σε απόλυτη αρμονία με τους θεσμούς του. Αλλάχ θέλοντος, ουδείς θα είναι ποτέ αρκετά δυνατός να σαμποτάρει αυτήν την όμορφη κατάσταση πραγμάτων. Δεν θα εγκαταλείψουμε ούτε θα υποχωρήσουμε μέχρι να πετύχουμε τους στόχους μας για το 2023 και να κατορθώσουμε να χτίσουμε μια μεγάλη και ισχυρή Τουρκία, που θα επιτρέψει στις μελλοντικές γενιές να επιτύχουν το όραμα, που θέσαμε, για το 2053».