Αλαλούμ με το αντιγριπικό εμβόλιο: Δεν χρειάζεται έλεγχος κοροναϊού λέει η Εθνική Επιτροπή – Επιμένουν οι φαρμακοποιοί
Διαστάσεις… “θρίλερ” έχει λάβει το θέμα με το αν επιτρέπεται σε όσους είναι θετικοί στον κοροναϊό να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο. Το θέμα ανέκυψε με τις οδηγίες του πανελλήνιου φαρμακευτικού συλλόγου ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να αναβάλλεται αν κάποιος είναι θετικός στον κοροναϊό. Η συνταγογράφηση ξεκινάει τέλος Σεπτεμβρίου και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου του η διάθεσή του.
Η ανακοίνωση προκάλεσε την παρέμβαση της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Φήμες και σύγχυση με το αντιγριπικό- Γιατί δεν πρέπει να το κάνουν οι νοσούντες με Covid- Η ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου
«Με αφορμή δηλώσεις που έγιναν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό και τη διενέργεια του τεστ κατά του κορονοϊού Sars-CoV-2, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν απαιτείται έλεγχος για Covid-19 πριν τον αντιγριπικό εμβολιασμό, σύμφωνα και με τις συστάσεις Διεθνών Οργανισμών και Επιστημονικών Φορέων».
Σύμφωνα με τις οδηγίες που απεστάλησαν από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο προς τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας:
«Ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να αναβάλλεται σε άτομα που υπάρχει πιθανότητα να νοσούν από COVID-19, ανεξάρτητα από την ένταση των συμπτωμάτων, έως την πλήρη αποθεραπεία τους (αρνητικοποίηση του τεστ PCR). Μολονότι η οποιαδήποτε ήπια ασθένεια δεν αποτελεί αντένδειξη στον αντιγριπικό εμβολιασμό, ο εμβολιασμός των πασχόντων θα πρέπει να αναβάλλεται για να αποφευχθεί η έκθεση του προσωπικού του φαρμακείου αλλά και άλλων ασθενών/επισκεπτών στον ιό. Πριν τον εμβολιασμό, θα πρέπει υποχρεωτικά να διερευνάται διεξοδικά εάν οι εμβολιαζόμενοι παρουσιάζουν συμπτώματα της ασθένειας COVID-19».
Παρά πάντως την παρέμβαση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, ο πρόεδρος του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε:
«Για να κάνει κανείς το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να είναι υγιής. Και επειδή απαιτείται ιατρική συνταγή για τη χορήγηση του εμβολίου ο γιατρός θα πρέπει να ελέγξει αν ο εμβολιαζόμενος είναι ασθενής κορονοϊού -συμπτωματικός ή όχι- και αν είναι θα πρέπει να αναβληθεί ο εμβολιασμός αργότερα».
«Είναι γεγονός ότι τα εμβόλια που θα έρθουν στην Ελλάδα είναι 4 εκατομμύρια. Φέτος υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Υπάρχει προτροπή τα παιδιά να εμβολιαστούν από τους παιδίατρους. Δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός θα πρέπει να συνταγογραφηθεί, θα πρέπει ο φαρμακοποιός να ξέρει ότι αν δεν έχει συνταγή από τον γιατρό δεν μπορεί να κάνει το εμβόλιο».