Όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην 4άωρη συνέντευξη Τύπου στο HellexpoForum
Η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο οποίος αναμένεται να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων μετά την χθεσινή του ομιλία και τις συναντήσεις με τους παραγωγικούς φορείς.
‘Οσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας (πηγή: avgi.gr):
Ερώτηση (Ionian TV): Βάσει έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ, οι επιπτώσεις της κρίσης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι τεράστιες. Τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στις μικρομεσαίες και στον τουρισμό αν ήταν κυβέρνηση για να ανακουφίσει αυτές τις επιχειρήσεις που δεν έχει κάνει η ΝΔ;
Απάντηση: Για τις μικρομεσαίες το ανέλυσα. Για τον τουρισμό είναι καίριο το ερώτημά σας γιατί δεν έχει ακουστεί στη σημερινή συζήτηση. Άσκησα κριτική σε κάποια από τις αρχικές ερωτήσεις για τον τρόπο που η κυβέρνηση άνοιξε τον τουρισμό χωρίς σχέδιο, χωρίς ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα και με λαθεμένη στρατηγική. Φοβήθηκε ότι αν βάλει αυστηρούς κανόνες και υγειονομικά πρωτόκολλα, στο τέλος της ημέρας θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη μείωση της κίνησης.
Ήταν λάθος, πιστεύω ότι θα είχαμε περισσότερους αν αυτό που αναδείκνυε η χώρα ήταν πέραν την ομορφιάς της και η υγειονομική ασφάλεια και υποχρέωνε όλους τους τουρίστες σε τεστ 72 ωρών πριν εισέλθουν στη χώρα. Δεν το έκανε αυτό. Επιπλέον δεν υιοθέτησε την πρότασή μας για να υπάρξει ένα μαζικότητα πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού που θα αφορούσε την ελληνική αγορά. Σε σχέση με τα μεγέθη των προηγούμενων ετών ήταν ένα 15%, αλλά αν το διατηρούσες και το έκανες 25% τότε αυτό θα ήταν κάτι το σημαντικό σε έσοδα για τις επιχειρήσεις, όχι μόνο για τις ξενοδοχειακές.
Προτείναμε και μία σειρά μέτρα ελάφρυνσης για αυτές τις επιχειρήσεις. Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά, η φετινή ήταν μία άσχημη χρονιά, χαμένη χρονιά. Να δούμε πώς θα αναβαθμίσουμε το ποιοτικό τουριστικό πακέτο, να δούμε πώς θα κινηθούμε τα επόμενα χρόνια αν όλα πάνε καλά και τελειώσει αυτή η μεγάλη παγκόσμια περιπέτεια και να δημιουργήσουμε συνθήκες που θα μπορεί να αυξάνει την ποιότητά του και όχι μόνο την ποσότητα. Θεωρώ και είμαστε σε μία διαρκή επικοινωνία με τους ανθρώπους του τουρισμού για να βάλουμε τις βάσεις για ένα διαρκή διάλογο και να αναβαθμίσουμε το παρεχόμενο προϊόν και να καταστήσουμε την τουριστική βιομηχανία ακόμα πιο ελκυστική και ανθεκτική.
17.02
Ερώτηση (Ράδιο Θεσσαλονίκη): Η άρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να εφαρμόσει την συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να την θέσει σε κίνδυνο;
Απάντηση: Είστε λίγο υπερβολικός. Υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις , αλλά τη μισή ευθύνη έχει η κυβέρνηση των γειτόνων μας και την άλλη μισή η δική μας. Έχουν μια δικαιολογία οι γείτονες γιατί ήταν σε υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Η ελληνική κυβέρνηση, αφού «δίνει μάχες» για την συμφωνία, να φροντίσει για την τήρησή της.
Από την εικόνα που έχω από τον Σλαβομακεδόνο πρωθυπουργό, οι γείτονές μας είναι απολύτως πρόθυμοι να καλύψουν τις καθυστερήσεις και να αλλάξουν τις ονομασίες παντού όπως ορίζει η συμφωνία
Ερώτηση (Real): Σας κατηγορούν ότι αρχίσατε πάλι τις παροχές. Ο κ. Γεωργιάδης υπενθυμίζει ότι ως πρωθυπουργός προχωρήσατε στους περισσότερους πλειστηριασμούς της ιστορίας. Τι ποσοστό του ιδιωτικού χρέους θα χαρίσετε, με ποια κριτήρια η διαγραφή, ποιο το κόστος και γιατί δεν το κάνατε όταν βγήκαμε από το μνημόνιο.
Απάντηση: Ο κ. Γεωργιάδης μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Άλλωστε μας είπε ότι το φιάσκο με τις μάσκες έγινε επειδή φώναζε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δε με ξαφνιάζει να λέει τέτοια ο κ. Γεωργιάδης. Στο σπίτι του κρεμασμένου καλό είναι να μη μιλάνε για σκοινί σε σχέση με τους πλειστηριασμούς. Σας προσκαλώ να μου δείξετε έστω έναν πολίτη, μία λαϊκή οικογένεια που έχασε στο πλειστηριασμό την πρώτη του κατοικία. Βεβαίως ξεκίνησαν, αλλά μιλάμε για πλειστηριασμούς που αφορούν σε χρέη σχετικά με θαλασσοδάνεια, δανεικά και αγύριστα, για επιχειρηματίες που έχουν 2 και 3 ακίνητα.
Όσο ήμασταν εμείς υπήρχε ένα πλαίσιο προστασίας που σήμερα αίρεται. Ο περιβόητος νόμος Κατσέλη όπως τροποποιήθηκε από τον Γιώργο Σταθάκη έδινε το δικαίωμα προστασίας. Σήμερα αυτό δεν υπάρχει. Θα καλείται ο ιδιοκτήτης μέσα σε 3-6 μήνες να αποφασίσει αν θα μπορεί να πληρώσει το χρέος 3 φορές της αξίας του σπιτιού του, αλλιώς θα γίνεται ενοικιαστής στο σπίτι του. Αν δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει το νοίκι, θα το χάνει το σπίτι μέσα σε τρεις μήνες. Για ελάτε να τα βάλουμε κάτω, να δούμε ποιος προστάτευσε και ποιος σήμερα αίρει αυτήν την προστασία. Ποια δεύτερη ευκαιρία; Δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία. Ένας πτωχευτικός κώδικας που προβλέπει πτώχευση πολίτη και όχι επιχειρήσεων. Αυτό που φέρνει η λύση, η ρευστοποίηση της περιουσίας, δεν είναι λύση. Είναι παράλογο, αντικοινωνικό και απάνθρωπο. Θα πρέπει να βρούμε τη λύση. Η λύση πρέπει να εμπεριέχει ένα ριζοσπαστικό ρεαλισμό, δηλαδή η λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει και ένα είδος διαγραφής χρέους.
Εμείς μέσα στα μνημόνια κάναμε το 2015 τις 120 δόσεις, φέραμε και διαγραφή κεφαλαίου. Ιδιαίτερα τώρα αυτή η πρακτική σχεδιάζουμε, δεν μπορώ να λεπτομέρειες, βάζω την κατεύθυνση, δεν το λέω επειδή δεν είμαι έτοιμος, χρειάζεται τεχνική επεξεργασία.
16.29
Ερώτηση (Newsit.gr): Κουρέψατε τις αρμοδιότητες του κου Τσακαλώτου. Εμφανίζεστε μόνος σας σε εκδήλωσης όπως αυτή της παρουσίασης του νέου σήματος του ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ Τσακαλώτος πλήρωσε το ότι το μαξιλάρι είναι 37 δις; θέλετε να κάνετε ένα πιο προσωποκεντρικό κόμμα; Στη νέα γενιά έπεται συνέχεια;
Απάντηση: Δεν υπάρχει κανένα «κούρεμα» του Ευκλείδη. Το να είναι κάποιος πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και συντονιστής του μεγάλου Οικονομικού Κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είναι «κούρεμα». Είναι μια σημαντική θέση ευθύνης.
Γνωρίζω το αγαπημένο θέμα των δημοσιογράφων για τη σχέση μου με τον Τσακαλώτο. Η σχέση μας είναι άριστη, η πολιτική και προσωπική. Έχουμε άλλους κώδικες επικοινωνίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι υποτίμηση να δίνει κάποιος την μάχη από τέτοιο μετερίζι. Όταν διαφωνούμε, δεν το κάνουμε για να βάλουμε τρικλοποδιά σε κανέναν.
Δεν υπάρχουν βαρονίες ή τιμάρια στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά σε άλλα κόμματα.
Ο Τσακαλώτος παραμένει ο βασικός συνεργάτης μου και για τα θέματα της οικονομικής πολιτικής και όχι μόνο.
Νομίζω ότι έχουμε συλλογικό καθήκον να δώσουμε και σε μια νέα γενιά στελεχών, που μας έχει βγάλει ασπροπρόσωπους, να δείξει την αξία της. Η στελεχική ανανέωση είναι μια προτεραιότητα για εμένα.
Ερώτηση (iefimerida): Εξοπλιστικό πρόγραμμα – Υποχρεωτική στράτευση στα 18 – Εάν πιστεύει ότι η στήριξη της Γαλλίας στα ελληνοτουρκικά έχει άμεση σχέσης στηρίζεται με την αγορά γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών.
Απάντηση: Δεν άφησα κανέναν υπαινιγμό για τον Μακρόν, αναφέρθηκα στον Ολάντ. Ο τότε πρωθυπουργός στάθηκε στο πλευρό μας από άποψη και όχι γιατί υπήρχε κάποιο άλλο θέμα στο τραπέζι.
Η εξαγγελία για το εξοπλιστικό πρόγραμμα που έκανε από τη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης ήταν μια αντιθεσμική συμπεριφορά. Εξήγγειλε εξοπλισμούς χωρίς να γίνει συζήτηση τόσο με τα όργανα που συμμετέχουν τα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων, όσο και στο αρμόδιο κυβερνητικό συμβούλιο αλλά και στις επιτροπές της Βουλής.
Πριν φτάσουμε στο εξοπλιστικό πρόγραμμα, το ανθρώπινο δυναμικό των ένοπλων δυνάμεων αξίζει της προσοχής μας και της φροντίδας μας. Και ταλαιπωρήθηκε όλο αυτό το διάστημα. Τα εξοπλιστικά προγράμματα δεν δουλεύουν με ανθρώπους χωρίς ψυχή.
Να μιλήσουμε πρώτα για τους ανθρώπους. Μόνιμους και εφέδρους. Έχουν στερηθεί, έχουν υποστεί μειώσεις στους μισθούς τους και φυλάττουν Θερμοπύλες. Ξέρετε πόσα παίρνει ο πιλότος ενός F16; Παίρνει 1.100 ευρώ. Και τους είπε από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός ότι δεν δικαιούνται ελάφρυνση από την εισφορά αλληλεγγύης γιατί είναι δημόσιοι υπάλληλοι.
Προχωρήσαμε στον εκσυγχρονισμό των F 16 παρά τις φωνές της τότε αντιπολίτευσης. Δρομολογήσαμε ένα σοβαρό πρόγραμμα αναβάθμισης και συντήρησης που το πάγωσε η ΝΔ.
Ξαφνικά ακούμε ότι ενώ διαπραγματευόταν φρεγάτες, έκαναν φτερά και έγιναν αεροπλάνα. Δεν λέω ότι δεν είναι χρήσιμα αλλά ποιος είναι ο σχεδιασμός;
Εάν πάμε σε αυτή την αγορά, που θα είναι έτοιμα σε 2 χρόνια, θα μπορεί να συζητάμε για αεροπλάνα πέμπτης γενιάς; Θα μπορέσουμε να πάμε σε εκσυγχρονισμό της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας; Αυτά είναι κρίσιμα συστήματα.
Είμαστε αντίθετοι με την υποχρεωτική στράτευση στα 18, δεν λύνει προβλήματα διαμορφώνει πλαίσιο αντίληψης στην κοινωνία. Στο τέλος θα τους χάσουμε τους νέους. Η επιλογή μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.
15.58
Ερώτηση (ΔΕΛΤΑ Τηλεόραση): Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων. Συμπληρώνεται μία εβδομάδα και η αγωνία των γονέων είναι δεδομένη. Ασκήσατε έντονη κριτική σε τέτοιο βαθμό που κάποιος θα μπορούσε να πει ότι δε θέλατε καθόλου του άνοιγμα. Θεωρείτε ότι με την θέση σας δημιουργείτε και μία σύγχυση, δίνοντας χώρο σε μία ακραία ρητορική;
Απάντηση: Εκφράσαμε έναν έντονο προβληματισμό και τον Ιούνιο αλλά και τώρα, αλλά όχι μία θέση να μην ανοίξουν τα σχολεία. Η κριτική μας είναι στο πώς θα ανοίξουν. Κατανοούμε πλήρως ότι το κοινωνικό κόστος του μη ανοίγματος σχολείου ή της τηλεκπαίδευσης είναι μεγαλύτερο από το ρίσκο της πανδημίας. Αλλά είπαμε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, να μην ανοίξουν τα σχολεία όπως έκλεισαν. Δεν έγινε τίποτα. Είδαμε σε άλλες χώρες όπως την Ιταλία να προσλάβουν εκπαιδευτικούς και να κατασκευάζουν αίθουσες, να αγοράζουν χιλιάδες μονά θρανία, να μοιράζουν τις αίθουσες στα δύο.
Εδώ τι έκαναν; Εδώ πέρασαν ένα νόμο για τους σχολάρχες και αύξησαν τα παιδιά στο δημοτικό από 22 σε 27. Όταν το επισήμαναν δημοσιογράφοι, Νίκη Κεραμέως έκανε μία δημιουργική λογιστική με το μέσο όρο. Το 80% πηγαίνει σε αίθουσες με πάνω από 25 μαθητές. Γιατί πέρασε αυτόν τον νόμο; Προφανώς γιατί δε θέλουν να προσλάβουν εκπαιδευτικούς. Άνοιξαν τα σχολεία με 20.000 λιγότερους αναπληρωτές την περίοδο της πανδημίας. Αυτά δε ξέρω αν εσείς τα αντιλαμβάνεστε ως θέσεις που οξύνουν την αντιπολιτευτική στάση. Εγώ τα θεωρώ πολύ κρίσιμα ζητήματα. Η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει τίποτα για τις ανάγκες της κοινωνίας, επιμένει σε μία νεοφιλελεύθερη λογική και αυτό φαίνεται στο χώρο της παιδείας και της υγείας όπου ακολουθεί μία αλλοπρόσαλλη τακτική που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών. Είναι και το φιάσκο με τις μάσκες. Να λέτε ότι πυροδοτούμε το κίνημα όταν μοίρασαν μάσκες για αλεξίπτωτα; Γιατί όλο αυτό; Για να προλάβουν να κάνουν μπίζνες, δουλίτσες. Δώσαν την παραγωγή μασκών σε μία εταιρεία που παράγει μεταλλικές κατασκευές. Περικεφαλαίες θα έφτιαχνε, όχι μάσκες. Γιατί μάλλον έχει μία φιλική σχέση με τον ιδιοκτήτη ο πρωθυπουργός όπως πληροφορούμαστε. Ο καθένας πια μπορεί να καταλάβει πού πορευόμαστε.
Ερώτηση (Ναυτεμπορική): Το πρωτογενές έλλειμα έχει φτάσει το 6%. Μήπως ένα μεγάλο πακέτο στήριξης οδηγούσε σε νέες περιπέτειες;
Απάντηση: Το έλλειμμα αυτή τη στιγμή σε πολλές χώρες είναι τεράστιο. Ακόμα και η Λαγκάρντ είπε «δαπανήστε». Και ο Ντράγκι τα ίδια. Δεν έγιναν ξαφνικά σοσιαλιστές. Καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να κρατηθεί η οικονομία.
Ακόμα και αν δεν δανειζόμασταν ούτε ένα ευρώ, αν αφήσουμε την ύφεση να φτάσει στο 15% τότε το χρέος θα εκτοξευθεί.
Εμείς λέμε ότι ένα μέρος των αναγκαίων εξόδων θα είναι από το μαξιλάρι. Άρα δεν θα αυξήσουμε ούτε ένα ευρώ το απόλυτο νούμερο του χρέους. Έτσι κι αλλιώς η κυβέρνηση δανείστηκε 12 δις σε καιρούς πανδημίας.
Η συζήτηση για το χρέος θα έρθει ξανά, ευτυχώς όχι μόνο για την Ελλάδα. Χάρη στο ότι κάναμε ρύθμιση του χρέους μας και φτιάξαμε δρόμο ασφαλείας για τα επόμενα 8 χρόνια, έχουμε το προνόμιο ότι δεν είμαστε μονοί μας, αλλά θα βρεθούμε σε «πακέτο» με άλλες χώρες, Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, ακόμα και η Γαλλία.
Η μεγάλη συζήτηση θα αφορά όλους και η ευρωπαϊκή λύση θα είναι για όλους.
Τώρα αν θέλουμε να διατηρηθεί η οικονομία ένας είναι ο δρόμος, οι στοχευμένες δαπάνες από το κράτος.
15.39
Ερώτηση (Αυγή/avgi.gr): Η κυβέρνηση σας κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι είναι ισοπεδωτική η κριτική σας ενώ λέει ότι φλερτάρετε με συνωμοσιολογικές σχέσεις όπως το κίνημα κατά της μάσκας.
Απάντηση: Η Αριστερά, οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν μέτωπο με τον ανορθολογισμό, ήταν πάντοτε με την επιστήμη, είχαμε πάντοτε μέτωπο με τον σκοταδισμό. Αν θέλει να βρει η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης ποιοι είναι αυτοί που στρώνουν το έδαφος στο κίνημα των αρνητών για τις μάσκες, ας ψάξει να το βρει στις παλινωδίες και τις αντιφάσεις της ίδιας της κυβέρνησης. Διότι όταν ακολουθείς μία πολιτική και κάνεις ανακοινώσεις διαρκώς που έχουν μεγάλες αντιφάσεις τότε εσύ είσαι αυτός που τροφοδοτεί αυτό το κίνημα. Όταν αφήνανε στους χώρους λατρείας, στις εκκλησίες την προέλευση των πιστών χωρίς μέτρα ασφαλείας μέχρι να φτάσουμε στο μη περαιτέρω αλλά ακόμα και σήμερα την ώρα που αναγκάζουν όλους και σωστά να φοράνε τη μάσκα σε κλειστούς χώρους και πηγαίνουν υπουργοί της ΝΔ χωρίς προφυλάξεις να παίρνουν τη θεία κοινωνία, τι μήνυμα είναι αυτό;
Όταν απαγορεύεις την ύπαρξη πάνω από 20 ατόμων σε ένα γάμο αλλά επιβάλλεις την ύπαρξη 27 μαθητών σε μία μικρή αίθουσα, τι είναι αυτό; Όταν την ώρα που αυξάνονται τα κρούσματα αποφασίσεις να αυξήσεις την πληρότητα, τότε τι μήνυμα είναι αυτό; Όταν την περίοδο που όλοι παίρνουν μέτρα εσύ μιλάς διαρκώς για την ατομική ευθύνη αλλά δεν αυξάνεις τα δρομολόγια στα μέσα μεταφοράς, τι μήνυμα είναι αυτό; Όταν διαλύεις τις παρουσίες νέων ανθρώπων στις πλατείες αλλά την ίδια ώρα αφήνεις εκδηλώσεις για VIP στο κέντρο Αθήνα, τι μήνυμα είναι; Θα μπορούσα να φέρω πάρα πολλά παραδείγματα. Και όλα αυτά δεν τα κάναμε εμείς, τα πρότεινε η επιστημονική κοινότητα. Αμφισβητώ ότι η επιστημονική κοινότητα είπε να αφήσουν τους μαθητές σε τάξεις των 27. Επειδή το αμφισβητώ, ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή να φέρει τα πρακτικά των συνεδριάσεων.
Βγήκε ο κ. Μαρκουλάκης ως φίλος του πρωθυπουργού και τον έπεισε να αγνοήσει την επιστημονική κοινότητα και να αφήσει ανοικτά τα θέατρα. Αυτά είναι κραυγαλέες αντιφάσεις. Πρέπει παρά τις αντιφάσεις αυτές που τροφοδοτούν αυτό το κίνημα του ανορθολογισμού, να δώσουμε όλοι μία μάχη να δώσουμε τους πολίτες ότι είναι ζήτημα όχι ατομικής αλλά συλλογικής ευθύνης. Η επιστημονική κοινότητα δεν μπορεί να ψεύδεται όταν βρίσκονται άνθρωποι στην εντατική. Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν χάσει τη ζωή τους, είναι απρόβλεπτος αυτός ο ιός. Το οφείλουμε στους ηλικιωμένους που έχουμε στα σπίτια μας, στους γείτονές μας, στους εαυτούς μας να πάρουμε τις μέγιστες δυνατές προφυλάξεις. Η σιωπηλή πλειοψηφία να επιβάλει τον ορθό λόγο τη λογική. Θα έχουμε ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο. Πρέπει όλο να γίνουμε πολύ σχολαστικοί, πολύ προσεκτικοί.
15.36
Ερώτηση (STAR Κεντρικής Ελλάδας): Περιβάλλον, κλιματική αλλαγή και καταστροφικές επιπτώσεις από ακραία καιρικά φαινόμενα. Για ΑΠΕ και Στερεά Ελλάδα που επωμίζεται μεγάλο μέρος των αιολικών πάρκων.
Απάντηση: Η κακοκαιρία ανέδειξε τις μεγάλες αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού και της Πολιτικής Προστασίας. Σε αντίθεση με τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν επιχαίρω, συμπαρίσταμαι στην προσπάθεια. Δεν είναι δυνατόν όλα τα προηγούμενα χρόνια να έφταιγε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα η κλιματική αλλαγή.
Βλέπουμε καλύτερη επικοινωνιακή πολιτική από τη σημερινή κυβέρνηση αλλά όχι καλύτερη διαχείριση του προβλήματος.
Κάναμε νόμο και ψηφίσαμε τον εκ βάθρων εκσυγχρονισμό της Πολιτικής Προστασίας και το έβαλαν στο συρτάρι.
Στην Εύβοια μας είπαν ότι δεν έστειλαν sms για να μην υπάρξει πανικός και απώλειες και εμάς μας έλεγαν για το Μάτι ότι έπρεπε μέσα σε 33 λεπτά να έχει γίνει εκκένωση.
Δεν ξέρω τι επίπεδο ενημέρωσης είχαν οι πολίτες στη Καρδίτσα.
Οι ΑΠΕ είναι στόχος που πρέπει να πιάσουμε. Τα επόμενα 20-30 χρόνια το 100% της ενέργειας πρέπει να είναι από πράσινες πηγές. Στηρίξαμε τη Συμφωνία του Παρισιού, κάναμε νόμο τους στόχους της διείσδυσης των ΑΠΕ.
Υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με τον χωρικό σχεδιασμό. Υπάρχουν δικαιολογημένες αλλά και κάποιες υπερβολικές αντιδράσεις. Δεν υπάρχει, όμως, και σωστό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού. Πρέπει να επιταχυνθούν τα βήματα, να αναθεωρηθεί και να συμφωνήσουμε σε ένα πλαίσιο αρχών, σε ένα πλαίσιο συνεννόησης και συναίνεσης με τις τοπικές κοινωνίες.
15.25
Ερώτηση (Alpha): Η κυβέρνηση λέει ότι κρατάει δυνάμεις για το μέλλον, ότι υπάρχουν ανάγκες στα εξοπλιστικά και έκτακτα γεγονός όπως οι πλημύρες. Μπορεί να ανοίγει το πουγκί του κράτους χωρίς να ξέρουμε τι θα συμβεί αύριο;
Απάντηση: Η πρόταση που καταθέσαμε χτες, εκτός του ότι είναι μελετημένη και κοστολογημένη, ακουμπά στις δυνατότητες του δημόσιου ταμείου. Είπα ό,τι είπα επειδή είναι τα μέτρα αυτά αναγκαία για να σωθεί η εργασία και να συγκρατηθεί η ύφεση.
Αν η κυβέρνηση υιοθετούσε τις προτάσεις που έχουμε κάνει από το Μάρτιο, σήμερα η ύφεση δεν θα ήταν 15,2%. Άρα εδώ υπάρχουν δυο βασικοί λόγοι που οι προτάσεις μας είναι χρήσιμες και αναγκαίες. Σώζουν την κοινωνία και με βάση με την οικονομική επιστήμη και τις θεωρίες σε τέτοιες στιγμές το πρώτο που θα κάνει το κράτος είναι να ξοδέψει. Γιατί αν δεν ξοδέψει θα βουλιάξει η ζήτηση και η προσφορά. Αυτό κινδυνεύουμε να πάθουμε τώρα.
Μπορούμε τα πάρουμε αυτά τα μέτρα; Ναι, γιατί έχουμε τους αναγκαίους πόρους και γιατί έχουμε πρόσβαση στις αγορές.
Αυτά που προτείναμε είναι μέτρα 3 δις ευρώ και μέτρα έκτακτα παροδικά ύψους 8 δις ευρώ.
Τα έκτακτα θα χρειαστούν για όσο η χώρα θα βρίσκεται σε περιδίνηση, σε ύφεση, μέχρι να βρούμε ξανά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτός ο σχεδιασμός μπορεί να χρειαστεί όχι τρεις, οκτώ ή 144 μήνες, αν δεν ληφθούν τα μέτρα μπορεί να χρειαστούν άλλους τόσους μήνες
Τα 15,7 δις είναι κλειδωμένα ως μαξιλάρι για τις αγορές. Τα υπόλοιπα 21 είναι διαθέσιμα, δεν λέω να τα χρησιμοποιήσουμε όλα, αλλά να πάρουμε τα 15. Θυμίζω άλλα 12 δις πήρε ο ΟΔΔΗΧ από τις αγορές.
Δεν είναι ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα, αλλά έχουν άλλο σχέδιο. Εντάξει να κρατήσουμε τα πυρομαχικά αλλά αν είναι να αναλωθεί η οικονομία, τότε για ποιον θα χρειαστούν;
Στόχος της κυβέρνησης είναι φοροελαφρύνσεις μόνο στο μεγάλο κεφάλαιο. Αυτή είναι η ανοσία αγέλης στην οικονομία.
15.17
Ερώτηση (Ντοκουμέντο): Έχετε πει ότι η χώρα βιώνει μία τριπλή κρίση. Τι θα απαντούσατε σε έναν πολίτη που δεν έχει ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και θα σας πει «τι διαφορετικό θα κάνατε, γιατί να σας πιστέψω αφού η καθημερινότητά μου από το 2010 συνεχώς επιδεινώνεται;».
Απάντηση: Εμείς θα αντιμετωπίζαμε την κρίση αυτή ως ευκαιρία, θα αξιοποιούσαμε τα εργαλεία που δίνει η ΕΕ προκειμένου να ισχυροποιήσουμε την κοινωνική συνοχή, να στηρίξουμε την εργασία, τους αδύναμους, τους μικρομεσαίους. Έχουμε δώσει δείγματα γραφής παλαιότερα σε δύσκολες συνθήκες. Θα το κάναμε αυτό πάρα πολύ αποτελεσματικά, έχουμε σχέδιο.
Η πανδημία είναι μία ιστορική τομή που μας αναγκάζει να σκεφτούμε αλλιώς, μία ιστορική τομή που όχι όμως διαψεύδει τα θέσφατα της λειτουργίας των πάντων βάσει των κανόνων της αγοράς αλλά που αναγκάζει κυβερνήσεις να ξανακοιτάξουν το κράτος. Ένα κράτος ισχυρό, αποτελεσματικό που θα απαντάει στις ανάγκες του πολίτη. Δημόσια υγεία, εργασία και ταυτόχρονα η διατήρηση τη οικονομικής δραστηριότητας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις. Έχουμε το know how. Ο κ. Μητσοτάκης τα λέει αλλά δεν τα εννοεί. Ο κόσμος πρέπει να πιστέψει αυτούς που τα εννοούν.
Στο δια ταύτα, χτες έδωσα μία σαφή απάντηση τι θα κάναμε με τα 11 μέτρα έκτακτης ανάγκης που παρουσίασα. Έδωσα ένα περίγραμμα αλλαγής πολιτικής. Θα καταργούσαμε άμεσα όλες αυτές τις νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης που αφορούν την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, την κατάργηση στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων όπως ο νόμος για τις διαδηλώσεις. Μία σειρά από νομοθετήματα που μας γύρισαν πάρα πολύ πίσω. Θα προχωράγαμε άμεσα σε μόνιμες προσλήψεις σε νοσοκομεία και σχολεία. Αυτές είναι οι σκέψεις και ο σχεδιασμός μας, αυτά θα κάναμε. Εύχομαι όταν την αναλάβουμε να μην είναι πάλι πολύ αργά και να αναγκαστούμε ξανά να διαχειριστούμε μία κοινωνία σε κατάσταση λεηλασίας όπως ήταν τα πρώτα χρόνια του 2015.
15.13
Ερώτηση (stonisi.gr): Η κυβέρνηση δημιουργεί ένα καταυλισμό- γίγαντα, μια μόνιμη δομή. Έχει δημιουργηθεί κρίση στο νησί. Πώς θα αντιμετωπίζατε εσείς την κρίση;
Απάντηση: Εδώ ισχύει η παλιά διαπίστωση του Νίτσε, όταν κοιτάζεις για πολύ την άβυσσο θα σε δει κι αυτή. Η κυβέρνηση όχι απλώς την κοίταζε, τη μεγάλωσε. Η Μόρια είναι άβυσσος για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Το μίσος, η ξενοφοβία, το να στέλνεις τα ΜΑΤ είναι άβυσσος.
Δεν αποποιούμαι των ευθυνών. Είχαμε στη Μόρια 2.500 και αφήσαμε 5680. Άλλο αυτό το νούμερο όμως και άλλο οι 20.000 που έφτασαν επί των ημερών της ΝΔ.
Πήγαινε προεκλογικά ο Κ. Μητσοτάκης και υποσχόταν αποσυμφόρηση, ότι δεν θα υπάρχει Μόρια. Πήγαινε στην ηπειρωτική Ελλάδα έλεγε δεν θα πατήσει κανείς πρόσφυγας.
Το έκανε συνειδητά. Το να λες ψέματα σε όλους για μεγάλο διάστημα κάποια στιγμή η πραγματικότητα σε προσπερνάει.
Και σε αυτό το θέμα στερείται στρατηγικής. Ας πάνε να δουν τι γίνεται στην πλατεία Βικτωρίας.
Αντιμετωπίσαμε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση με αξιοπρέπεια και ανθρωπισμό και στόχο το διαμερισμό της ευθύνης με την Ευρώπη. Πετύχαμε χιλιάδες μετεγκαταστάσεις. Τώρα δεν έχουν αιτηθεί όπως ανέφεραν από την Ευρώπη.
Γιατί δεν διεκδικούν να πάνε 10.000 στην ΕΕ και άλλες 3.000 στην ενδοχώρα. Είναι εικόνα να κοιμούνται γυναίκες και παιδιά στο νεκροταφείο;
Βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο. Έχουμε την αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί και την κούραση των κατοίκων της Λέσβου στους οποίους αφήνουμε το πρόβλημα.
Ο Μητσοτάκης προτιμά να έχει 3 δυσαρεστημένα νησιά παρά να δυσαρεστήσει τους κομματάρχες του στην ενδοχώρα.
Χρειάζεται άμεση αποσυμφόρηση, να συνεχιστεί η πολιτική φιλοξενίας και ενσωμάτωσης ιδίως των νέων παιδιών και εκείνων που γεννιούνται εδώ. Δεν τους δίνουν ΑΜΚΑ, δεν τους επιτρέπουν να πάνε στο σχολείο.
Ντρέπομαι να λένε τι καλός είναι ο Αντεντοκούμπο και να αδιαφορούν για χιλιάδες άλλα παιδιά.
15.00
Ερώτηση (Mega): Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να ακούγεται. Η μετατόπιση του εκλογικού σώματος παραμένει και πάει δεξιότερα. Πόσο ευθύνονται τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση; Πρέπει να αλλάξει, εκτός από σήμα, και περιεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ για να εκφραστεί ενιαία αυτή η παράταξη;
Απάντηση: Μην προκαθορίζετε ότι θα έχουμε δεξιά μετατόπιση του εκλογικού σώματος. Είναι νωρίς για συμπεράσματα. Τα ποσοτικά δεδομένα έχουν εγγενή αδυναμία, δεν συζητάνε οι άνθρωποι τι θα ψηφίσουν. Λένε πως θα σώσουν τη δουλειά τους, πως δεν θα κολλήσουν κορωνοϊό.
Κάνουμε σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση να γίνουμε η ραχοκοκαλιά της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης. Αν δεν υπήρχε η αδυναμία της δια ζώσης επαφής θα είχαμε κάνει ακόμα μεγαλύτερα βήματα. Οι αλλαγές δεν εξαντλούνται στο λογότυπο, αλλά αφορούν και πρόσωπα, η στρατηγική μας είναι να βαθύνουμε τη διεύρυνση και να αποκτήσει κοινωνικά χαρακτηριστικά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στην πρώτη γραμμή και στις οργανώσεις του ανθρώπους που προέρχονται από τον σοσιαλιστικό χώρο, το ΠΑΣΟΚ και άλλες δυνάμεις. Στόχος μας είναι αυτή η διεύρυνση να έχει βάθος στην κοινωνία, όχι μόνο σε στελέχη. Να αποκτήσουμε επικοινωνία στην τοπική Αυτοδιοίκηση στα συνδικαλιστικά σωματεία, να αποκτήσουμε επαφή με την πραγματική κοινωνία, να αποκτήσουμε στελέχη από εκεί.
Να υπάρξει μια ισχυρή παράταξη στη ΓΣΕΕ που θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εργατών και όχι της εργοδοσίας. Να μην είμαστε ένα κόμμα κορυφής αλλά να κερδίσουμε τις επόμενες δημοτικές εκλογές.
Όσον αφορά στην ανανέωση των στελεχών, δίνω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη σε νέα στελέχη και ανθρώπους.
14.56
Ερώτηση (ΑΠΕ – ΜΠΕ): Είδαμε να σας λέει η ΝΔ ότι ευτυχώς που δεν ήσασταν εσείς στην κυβέρνηση γιατί τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα
Απάντηση: Εμείς κυβερνήσαμε σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες. Παλεύαμε με τα άδεια ταμεία που μας είχαν αφήσει, με ασφυξία στην οικονομία, με το χρέος να είναι αρρύθμιστο, με τα επιτόκια να είναι 11% και όχι 1%, με την ΕΚΤ να μας κλείνει τράπεζες. Κυβερνήσαμε αλλά καταφέραμε και συμμαζέψαμε τα ασυμμάζευτα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, νοικοκυρέψαμε τα δημόσια οικονομικά, ρυθμίσαμε το χρέος, βάλαμε τη ζωή σε μία κανονικότητα, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, ξεκινήσανε μα δίνουμε με δικαιοσύνη το δημοσιονομικό χώρο, αφήσαμε τη χώρα με γεμάτα τα ταμεία.
Και μας λένε τώρα εμείς πού θα βρισκόμασταν; Εμείς που αυξήσαμε τον αριθμό των εργαζομένων στα νοσοκομεία; Εμείς δε θα κάναμε μπίζνες και αναθέσεις με ιδιώτες, θα αξιοποιούσαμε την κρίση ως ευκαιρία για να στηρίξουμε τα δημόσια νοσοκομεία ακόμα περισσότερο. Ο εργαζόμενος σήμερα δε θα ήταν απλήρωτος για τόσους μήνες, η ανεργία δε θα είχε εκτοξευτεί εκεί που είναι, η ύφεση δε θα ήταν εκεί που είναι. Ο Μητσοτάκης έχει βρει την δικαιολογία δια πάσα νόσου. Ο ελληνικός λαός αργά ή γρήγορα θα κρίνει και θα συγκρίνει. Ο λαός βλέπει μία εικονική πραγματικότητα από μία μεγάλη μερίδα ΜΜΕ που έχουν αμειφθεί αδρά αλλά μπορεί να κρίνει και να συγκρίνει. Η πραγματικότητα είναι επίμονη και πεισματάρα. Όλα αυτά τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα θα γυρίσουν μπούμερανγκ. Θα συνιστούσα στον κ. Μητσοτάκη να αλλάξει γραμμή.
14.49
Ερώτηση (Κρήτη TV): Υπήρξε παραβίαση επί 33 μέρες από το Oruc Reis;
Απάντηση: Είναι σαφές ότι υπήρξε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Έγιναν έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτή ορίζεται από το διεθνές δίκαιο.
Η Τουρκία αποσύρει το ερευνητικό σκάφος, ξεκινάνε διερευνητικές πριν τη Σύνοδο Κορυφής που θα συζητούσε κυρώσεις. Δεν ξέρουμε εάν η Τουρκία έχει δώσει γραπτές δεσμεύσεις ότι δεν θα ξαναβγεί ερευνητικό πλοίο.
Πρέπει να ζητηθεί ρήτρα καλής θέλησης και γειτονίας.
Η κυβέρνηση να διεκδικήσει κυρώσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα ενεργοποιούνται σε περίπτωση που η Τουρκία ξαναβγάλει το ερευνητικό πλοίο.
Οφείλει η ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει σύνολο κυρώσεων. Περιοριστικά μέτρα κατά φυσικών και νομικών προσώπων όπως στην περίπτωση της Κύπρου, σε πρώτη φάση.
Εάν δεν ζητηθούν κυρώσεις θα βρισκόμαστε με το πιστόλι στον κρόταφο. Με την Τουρκία να απειλεί και την Ελλάδα να κάθεται αμήχανη.
Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να θέσει κυριαρχικά δικαιώματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ελπίζω ότι δεν θα το πράξει ούτε η σημερινή κυβέρνηση.
14.41
Ερώτηση (ΣΚΑΪ/Καθημερινή): Η κυβέρνηση δεν είναι καινούρια. Εσείς εμφανίζεστε απογοητευμένος; Γιατί δεν ζητάτε εκλογές; Φοβάστε τα κακά δημοσκοπικά ευρήματα;
Απάντηση: Όταν μια πολιτική δύναμη διαπιστώνει ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση οδηγεί την κοινωνία σε αδιέξοδο, οφείλει να διεκδικήσει να αρθεί αυτό το αδιέξοδο.
Θα ήταν πολύ ανεύθυνο σε συνθήκες πανδημίας να ζητήσω εκλογές. Αν δεν υπήρχε αυτή η συνθήκη θα είχα ήδη ζητήσει. Δεν το επιτρέπει η ιδιοσυγκρασία μου και οι αρχές της παράταξης μου. Σε στιγμές κρίσεις δεν θα κάνω αυτά που έκανε ο Μητσοτάκης. Που ήμασταν στην ακμή του ξυραφιού στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και εκείνος ζητούσε εκλογές.
Όταν δεν ξέρεις αν σε μια εβδομάδα τα κρούσματα θα είναι περισσότερα και αν θα αρκούν τα κρεβάτια ΜΕΘ, πώς μπορείς να ζητήσεις εκλογές;
Είμαι εδώ καταθέτω την ετοιμότητά μας, με πρόγραμμα και ιδεολογική σαφήνεια, ωστόσο είμαι υποχρεωμένος να έχω συναίσθηση της ευθύνης. Ελπίζω να την έχει και ο κ. Μητσοτάκης.
14.38
Ερώτηση (Τα Νέα): Για την έννοια της αποτροπής και πόσο ρευστά είναι τα όρια σε σχέση με την πολεμική εμπλοκή
Απάντηση: Εμείς μιλάμε για την υποχρέωση που έχει κάθε κυβέρνηση να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην ειρηνική επίλυση και το διάλογο.
Γι’ αυτό και καλούμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας.
Αν συγκαλούσε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δεν θα του λέγαμε να πάει να κάνει πόλεμο.
Ο Κ. Μητσοτάκης έχει εσωτερικό ακροατήριο που έχει συνηθίσει μια ιδιαίτερη ρητορική. Φόρεσε την περικεφαλαία στα ρηχά νερά των Πρεσπών και πιτζάμες στα νερά του Καστελόριζου.
Ένας πρωθυπουργός σε γραπτή ομιλία και σε γραπτό άρθρο δεν κάνει λάθος. Τόσο στο άρθρο του Κ. Μητσοτάκη αποκάλυψε γραπτή συμφωνία όσο και στη ΔΕΘ. Έγραψε τη λέξη «διαφορές» με την Τουρκία στο άρθρο και «μείζονα διαφορά» στην ομιλία του στη ΔΕΘ.
Δεν χρησιμοποιεί τυχαία λέξεις στον γραπτό λόγο ένας πρωθυπουργός. Τώρα γιατί μίλησε για διαφορές; Και ποιες είναι οι άλλες διαφορές;
Η αποστρατικοποίηση των νησιών είναι στις ελάσσονες διαφορές;
Οφείλει η κυβέρνηση να μιλά τη γλώσσα της αλήθειας.
Αν είναι δυνατό, να τεθούν σε διάλογο ζητήματα κυριαρχίας. Τα δικαιώματα που απορρέουν από τη συνθήκη της Λωζάνης, να τεθούν σε διάλογο εάν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο.
Δεν είναι δυνατόν όταν έχουμε απέναντί μας τη στρατιά του Αιγαίου να συζητάμε αποστρατικοποίηση των νησιών μας.
14.33
Ερώτηση (Capital): Είναι προ των πυλών η κατάθεση του εργασιακού ν/σ από την κυβέρνηση. Ήδη ο κ. Μητσοτάκης έχει μιλήσει για την ανάγκη ευελιξίας του ωραρίου και για την ανάγκη εξορθολογισμού ενός παρωχημένου συνδικαλιστικού νόμου. Είναι θέμα ταμπού τα εργασιακά για τον ΣΥΡΙΖΑ; Αναγνωρίζετε ότι θα έχει μία ιδιαίτερη σημασία να δοθεί ένα σωσίβιο στην επιχειρηματικότητα κοινότητα;
Απάντηση: Δεν είναι θέμα ταμπού, είναι θέμα άποψης, θέμα σχεδίου. Ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι είναι ακριβή η εργασία στην Ελλάδα ενώ μας επέβαλαν δια νόμου να μειώσουμε τον κατώτατο μισθό. Όλοι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ποιες είναι οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα και ποιο ο μισθός. Είναι θέμα άποψης. Εγώ έδωσα στις επιχειρήσεις λέμβους, όχι σωσίβια. Αλλά όχι να τις στηρίξουμε κανιβαλίζοντας τους εργαζόμενους. Καμία επιχείρηση δε θα είναι παραγωγική αν δεν έχει δικαιώματα ο εργαζόμενος. Είναι κρίσιμη η διαφορά ανάμεσα στην αριστερά και στη δεξιά, στις δυνάμεις της προόδου και της συντήρησης. Δεν μπορούμε να μιλάμε σήμερα σα να μην υπάρχει πανδημία. Όταν ήρθε η πανδημία όλοι στο δημόσιο νοσοκομείο πήγαμε για να σωθούμε. Και όταν προέκυψε η οικονομική κρίση μετά την πανδημία πάλι όλοι προστρέξαμε στην στήριξη του κράτους με ισχυρές παρεμβάσεις. Αυτό μας κάνει να καταλαβαίνουμε ότι όλες αυτές οι αντιλήψεις που καθιερώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια περί συρρίκνωσης του εργασιακού κόστους για να επιβιώνουν οι επιχειρήσεις, αμφισβητούνται σοβαρότερα από την ίδια τη ζωή. Είναι ιδεολογική η διαφορά μας, πιστεύω ότι η ειδοποιός διαφορά τώρα σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι η ίδια η ζωή ακυρώνει και κάνει να φαίνονται πολύ παλιές οι απόψεις που καταθέτει ο Μητσιτάκης για την ανάταξη της οικονομίας.
14.25
Ερώτηση (Euro2day): Πώς θα μπορούσαμε τώρα να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά και παράλληλα να αποφευχθεί ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων και επιχειρήσεων «ζόμπι» που νοθεύουν τον ανταγωνισμός; Ποιες είναι οι δικλείδες ασφαλείας ότι τα χρήματα δεν θα πάνε σε τσέπες επιχειρηματιών, που δεν πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια;
Απάντηση: Με ξαφνιάζει που πάρα πολλοί από τους δημοσιολογούντες απευθυνόμενοι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τις λένε ζόμπι. Πριν τις εκλογές τους έλεγαν ραχοκοκαλιά, τώρα έγιναν ζόμπι ξαφνικά.
Είναι στρατηγικό σχέδιο του κ Μητσοτάκη η μεγάλη αναδιάρθρωση στην αγορά και η πανδημία είναι μια ευκαιρία για αυτήν, ώστε να γίνει δήθεν χωρίς δική του ευθύνη. Είναι στον πυρήνα των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων που έχουν πέσει στον τοίχο της ιστορίας
Στο τέλος της ημέρας θα έχουμε μεγάλες απώλειες. Η ανεργία θα εκτοξευθεί ξανά.
Τη θέση των επιχειρήσεων που λένε ζόμπι, θα την καταλάβουν μεγάλα οικονομικά τραστ.
Σε αντίθεση με το τι λέει το σχέδιο Πισαρίδη πιστεύουμε ότι πρέπει να ενισχυθεί ο κλάδος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με κίνητρα, να είναι πιο παραγωγική, πιο πράσινη.
Προτείνουμε:
– Να δοθεί μη επιστρεπτέα ενίσχυση με μοναδικό κριτήριο τις θέσεις εργασίας, 2.000 ανά εργαζόμενο. Αυτό συμβαίνει σε πάρα πολλές χώρες.
– Ενίσχυση και επιδότηση εργασίας. Όσο διαρκεί αυτή η μεγάλη αδυναμία στην οικονομία να υπάρχει η δυνατότητα επιδότησης 100% των ασφαλιστικών εισφορών και 40% του μισθολογικού κόστους
– Να ενισχυθεί η εγγυοδοσία. Προτείναμε να υπάρξει ένας αντίστοιχος «Ηρακλής», με εγγύηση του δημοσίου προκειμένου οι τράπεζες να παρακινηθούν να αναλαμβάνουν μεγαλύτερο ρίσκο.
Σήμερα η κυβέρνηση ενώ δεν δίνει εγγυοδοτήσεις πιέζει τους τραπεζίτες «βάλτε αυτόν, βάλτε εκείνον» με πελατειακά κριτήρια. Η γνωστή πελατειακή στρατηγική της δεξιάς στη χώρας μας
Χρειάζονται λοιπόν ενιαία κριτήρια, διαφάνεια, λογοδοσία. Γι αυτό είναι σημαντικός ο ρόλος του δημοσίου με συστημική και αναπτυξιακή τράπεζα.
14.16
Ερώτηση (Βήμα): Είπατε χτες ότι χρειάζεται να δούμε το θέμα των συστημικών τραπεζών. Γιατί βάζετε θέμα εθνικοποίησης τραπεζών;
Απάντηση: Δε βάζω κάποιο θέμα εθνικοποίησης, βάζω θέμα να ασκήσει το ελληνικό δημόσιο τα δικαιώματά του βάσει των μετοχών που κατέχει στις ελληνικές τράπεζες. Δε μιλάμε για εθνικοποίηση ούτε και για ανάποδο σοσιαλισμό, σοσιαλισμό των πλουσίων και των τραπεζών. Γιατί δεν το κάναμε εμείς όταν κυβερνάγαμε; Γιατί κυβερνάγαμε με το πιστόλι στον κρόταφο. Όταν η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και έχει πάρει ανάσες, ο στόχος ήταν αυτά να τα αλλάξουμε. Σχεδιάζαμε σε ένα ορίζοντα 8ετίας. Η πρώτη 4ετία ήταν η σωτηρία της χώρας. Τώρα είναι αναγκαίο να αλλάξουν. Δεν είναι απλά ένα ζήτημα μη προσαρμογής στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Οι τράπεζες δεν παίζουν το ρόλο τους στην πραγματική οικονομία. 6 στις 10 ΜμΕ είναι εκτός δανεισμού. Σήμερα για να μπορέσει κανείς να δανειστεί πρέπει να αποδείξει ότι δεν έχει ανάγκη τα χρήματα. Υπάρχει πρόβλημα 15 δις. ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Οι τράπεζες ειδικά μετά την πανδημία έχουν πάρει πάνω από 30 δις. ρευστότητας και έχουν δώσει 7 στην αγορά εκ των οποίων μόνο τα 2,5 είναι σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν μπορούμε να κρυφτούμε από αυτήν την αλήθεια, την ξέρει ο κόσμος. Όλοι λένε πού είναι αυτά τα λεφτά που λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι έχουν διατεθεί. Είναι λάθος να τα ρίχνουμε στις τράπεζες. Τη βασική ευθύνη έχει η κυβέρνηση.
Εμείς ιδρύσαμε την Αναπτυξιακή Τράπεζα, προχωρήσαμε το πρόγραμμα των μικροπιστώσεων. Αν δεν υπήρχε η αναπτυξιακή τράπεζα ούτε αυτά τα λίγα που κάνει η κυβέρνηση σήμερα θα μπορούσαν να γίνουν. Δε μιλάω για εθνικοποίηση, δε μιλάω για παραβίαση των κανόνων του SSM, μιλάω για την εφαρμογή των κανόνων και μία πιο ενεργητική πολιτική από πλευρά του βασικού μετόχου όπως γίνεται σε όλες τις άλλες χώρες.
14.09
Ερώτηση σχετικά με κόκκινη γραμμή για Καστελόριζο (CNN)
Απάντηση: Ακούω ότι επίκειται η επανέναρξη διερευνητικών συνομιλιών, αν ισχύει, είναι θετικό να υπάρξει επανεκκίνηση. Πιστεύουμε αταλάντευτα ότι πρέπει να γίνουν διερευνητικές επαφές για υφαλοκρηπίδα ΑΟΖ και εάν δεν καταλήξουν να πάμε στη Χάγη.
Η κυβέρνηση οφείλει μια επίσημη ενημέρωση. Ξαφνικά το τουρκικό σκάφος αποσύρθηκε. Υπήρξαν ανταλλάγματα ή ξαφνική απόφαση Ερντογάν; Υπήρξε συμφωνία στο Βερολίνο; Θα μας πουν τελικά ποιο ήταν το περιεχόμενο;
Η ατζέντα των διερευνητικών θα είναι η ίδια με αυτή που αφήσαμε το 2016;
Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα κατάληξης στο θέμα της υφαλοκρηπίδας μέσω διερευνητικών. Γι αυτοί και επικαλούμαστε τη Χάγη.
Το κεντρικό είναι να συμφωνήσουμε πού διαφωνούμε με την Τουρκία. Και η Χάγη είναι που θα αποφανθεί. Δεν μπορείς να απομειώνεις τα επιχειρήματα πριν προσφύγεις στη Χάγη,
Τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα. Θα πάμε να συμφωνήσουμε πριν τη Χάγη ότι δεν έχουν ή ότι έχουν μικρότερη;
Είμαστε υπέρ του διαλόγου, αλλά θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα.
Δεν γίνεται να υπονομεύεις τις θέσεις σου πριν από τη Χάγη.
Σημαία της ΝΔ ο νόμος Μανιάτη. Ότι έχουμε ΑΟΖ με την Κύπρο.
Με βάση αυτό το νόμο που εμείς δεν ψηφίσαμε, υπερασπιστήκαμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Όταν επιχείρησε το Μπαραμπαρός να παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα, στείλαμε το Νικηφόρος Φωκάς και αποτρέψαμε τις έρευνες.
Τι κάνουν εδώ και 1,5 μήνα, γιατί δεν μας λένε; Προβάλλουν αστείες δικαιολογίες, ότι το παρέσυρε ο αέρας, ότι κάνουν θόρυβο τα παρακείμενα ελληνικά πλοία.
Πιστεύω ότι στην εξωτερική πολιτική να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για να πάρουμε μια απόφαση εάν νομίζει ότι ο νόμος Μανιάτη είναι ξεπερασμένος.
Εθνικό είναι το αληθές, όπως λέει ο ποιητής.
14.00
Ερώτηση (News247): Πώς αντιλαμβάνεστε τις προοδευτικές δυνάμεις; Συμπεριλαμβάνετε το Κίνημα Αλλαγής;
Απάντηση: Δεν ήταν κάτι καινοφανές. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ραχοκοκαλιά της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης. Με τα ποσοστά του καταλαμβάνει είναι προνομιακά όχι κατ’ αποκλειστικότητα η μεγαλύτερη δύναμη στον χώρο από το κέντρο μέχρι την αριστερά.
Υπάρχουν και άλλες δυνάμεις πολιτικές που αυτοπροσδιορίζονται στον χώρο αυτό, αλλά και δυνάμεις στην κοινωνία, που καταγράφονται στο φάσμα των προοδευτικών δυνάμεων. Εμείς παλεύουμε για μια κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία.
Δεν έχω προοδευτικό-μετρο ή αριστερό-μετρο.
Όσο το Κιν.Αλλ. αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτικό κόμμα, αυτό θα πρέπει να το αποδείξει το επόμενο διάστημα στα κρίσιμα ζητήματα που έχουμε μπροστά μας. Στήριξε σε κρίσιμες στιγμές την δεξιά παράταξη και το διάστημα που μεσολάβησε από τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Σαμαρά, υπέπεσε και σε τρία στρατηγικά ολισθήματα
– Αποφάσισε να μην υποστηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών, κόντρα στις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, του ΕΣΚ και σε στελέχη του Κιν.Αλλ.
– Δεύτερο πρόβλημα η επιλογή να καταψηφίσει την πρόταση για απλή αναλογική, επιλογή ακατανόητη για ένα κόμμα του 6% που θέλει να είναι ρυθμιστής των πολιτικών πραγμάτων
– Τρίτον, η πρόσφατη επιλογή να υπερψηφίσει έναν νόμο βαθιά αντιδημοκρατικό, που βάζει γύψο στο δικαίωμα των διαδηλώσεων
Δεν μπορούμε να μην ασκούμε κριτική όταν τα βλέπουμε αυτά. Η κοινωνία κρίνει, οι πολίτες κρίνουν και κατατάσσουν τις δυνάμεις όχι για το τι λένε αλλά και για το τι πράττουν
13.55
Ερώτηση (Ant1): Έχετε συναντηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν με τον Ερντογάν. Γιατί η Τουρκία έχει απασφαλίσει το τελευταίο διάστημα και τι διαφορετικό θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση από τη στιγμή έχουμε δει τη στάση που κρατούν οι Ευρωπαίοι εταίροι; Πώς σχολιάζετε τη στάση της Γερμανίας και των ΗΠΑ;
Απάντηση: Έχω συναντήσει πολλές φορές τον Τούρκο Πρόεδρο και όχι σε εύκολες στιγμές. Ούτε εμείς διαχειριστήκαμε εύκολες περιστάσεις. Είχαμε την προσφυγική κρίση στην κορύφωσή της, το περιστατικό με τους δύο Έλληνες που είχαν συλληφθεί από την Τουρκία, είχαμε και τις δυσκολίες με τους 8 κατηγορούμενους για το πραξικόπημα. Είχαμε δύσκολες στιγμές στο Αιγαίο αλλά ταυτόχρονα παρά τις μεγάλες δυσκολίες δε σταματήσαμε να έχουμε κανάλια επικοινωνίας και στις πιο δύσκολες στιγμές. Ήμουν πρωθυπουργός που πήγε 3 φορές στην Τουρκία μέσα σε έξι μήνες προκειμένου να υπάρξει μία λύση. Καλέσαμε τον Τούρκο Πρόεδρο για πρώτη φορά μετά από 65 χρόνια όχι επειδή ήταν όλα «μέλι γάλα» αλλά γιατί πιστεύουμε ότι το χειρότερο είναι να μην διατηρείς ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας.
Η στρατηγική της Τουρκίας δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Δεν είναι απομονωμένος ο Ερτογάν αλλά η τακτική του είναι προβλέψιμη σε σχέση με ότι δημιουργεί τετελεσμένα, θέλει να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα και βάζει διαρκώς πάνω στο τραπέζι ζητήματα που είναι λυμένα με βάση της διεθνείς συνθήκης. Έχουμε διαφορές με την Τουρκία; Έχουμε μία διαφορά, η υφαλοκρηπίδα που ταυτίζεται με την ΑΟΖ και την οποία πιστεύουμε ότι πρέπει να λυθεί μέσα από διάλογο και το διεθνές δίκαιο. Πρέπει να πιεστεί η Τουρκία να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου διότι το να απειλεί έναν γείτονα που είναι και κράτος μέλος της ΕΕ, στην πραγματικότητα απειλεί την Ευρώπη.
Φοβάμαι ότι ο κ. Μητσοτάκης ένα χρόνο τώρα ακολουθεί μία στρατηγική βλέποντας και κάνοντας. Κινείται χωρίς πυξίδα. Αν βαδίζει πάνω την εθνική γραμμή και στρατηγική τότε γιατί από τον Ιούλιο που εξελέγη δεν πίεσε την Τουρκία για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και συναντούσε τον Πρόεδρο Ερντογάν στα Ηνωμένα Έθνη και ούτε που ψέλιζε για το Αιγαίο, δε μιλούσε για την ανάγκη επίλυση της διαφοράς μας με διάλογο; Γιατί τότε ήταν εγκλωβισμένος στις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει η μείωση των προσφυγικών ροών. Γιατί όταν έγινε το τουρκολιβυκό σύμφωνο δεν απαίτησε κυρώσεις στην Τουρκία, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο; Όταν εμείς κερδίσαμε κυρώσεις μαζί με την Κύπρο. Υπάρχουν κρίσιμα ερωτήματα. Η μεγάλη μου ανησυχία είναι ότι η κυβέρνηση κινείται με έλλειμμα στρατηγικής, με διγλωσσία και χωρίς να λέει την αλήθεια στο λαό. Για τη στάση της Γερμανίας, της ΕΕ συνολικά, το κρίσιμο είναι να συνειδητοποιήσουν οι εταίροι μας ότι οι γείτονές μας δεν απειλούν μόνο την Ελλάδα. Δεν πιστεύω ότι η στρατηγική της Τουρκίας αφορά αποκλειστικά να δημιουργήσει τετελεσμένα σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες ζώνες. Πιστεύω ότι έχει να κάνει με τις εμπορικές και οικονομικές διεκδικήσεις έναντι της ΕΕ. Μία σοβαρή στρατηγική απέναντι στην Τουρκία καρότο και μαστίγιο. Να υπάρχει η απειλή σοβαρών κυρώσεων και από την άλλη να υπάρχει το δέλεαρ μίας ιδιαίτερης οικονομικής σχέσης, της τελωνιακής ένωσης, μία καλύτερη συμφωνία για το προσφυγικό.
13.48
Ερώτηση (Open): Πώς μπορείτε να κάτσετε στο ίδιο τραπέζι όταν το κλίμα είναι τόσο κακό; Εκτιμάτε ότι αυτή η απάτη στην οποία αναφέρεστε για τον κ. Μητσοτάκη γίνεται αντιληπτή στην ελληνική κοινή γνώμη, γιατί οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν κάτι τέτοιο. Εκτιμάτε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα προκηρύξει εκλογές προτού τις ζητήσετε εσείς;
Απάντηση: Συγκάλεσα τρεις φορές το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, όταν ψεύτη με ανεβάζανε, ψεύτη με κατεβάζανε. Όταν εμείς διαπραγματευόμασταν και ο Μητσοτάκης έπαιρνε ακραίες θέσεις των δανειστών. Δεν λογάριασα την ρητορική του, ιδιαίτερα όταν έχουμε κρίσιμα εθνικά θέματα
Ο ορισμός της πολιτικής απάτης στοιχειοθετείται. Δεν είναι μόνο η Συμφωνία των Πρεσπών, ο άνθρωπος δεν είχε διαφωνία και το γνωρίζαμε. Επέλεξε να διαφωνήσει και να διχάσει τον ελληνικό λαό για να κερδίσει λίγες ψήφους. Έλεγε ότι δεν θα συναντήσει ποτέ τον Ζάεφ και τώρα μαθαίνουμε ότι δίνει και μάχες για τη Βόρεια Μακεδονία.
Έταξε θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, και ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του ‘19 είχαμε ύφεση.
Λέει αριστερά και δεξιά ότι έχει δώσει 24 δις. ευρώ, αλλά έχει δώσει 4. Οι αριθμοί του ΓΛΚ δεν λένε ψέματα.
Είναι μια διαρκής πολιτική απάτη.
Υπάρχουν έρευνες που παραγγέλνονται για να διαπιστώσει κανείς τις τάσεις και εκείνες που παραγγέλνονται για να διαμορφωθούν οι τάσεις. Υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας συσπειρώθηκε γύρω από την κυβέρνηση και σήμερα οι ίδιες δείχνουν ότι τα νούμερα αλλάζουν με ραγδαία ταχύτητα. Έχουμε τα ακριβώς αντίθετα νούμερα.
Έχουμε και κάποιες μετρήσεις που μου θυμίζουν το ρητό του Γεωργίου Παπανδρέου πως «όσο δυστυχεί η χώρα τόσο ευημερούν οι αριθμοί» των δημοσκοπήσεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στην πιο δύσκολη στιγμή μετά από μια τετραετή διακυβέρνηση και μια ήττα με 9 μονάδες, κατέγραψε 32%. Στόχος το 32 να γίνει 42 για να κερδίσουμε τις εκλογές. Κάθε κόμμα μετά από μια ήττα περνά μια περίοδο αναστοχασμού και κάνουμε την αυτοκριτική μας για να περάσουμε μπροστά.
Οι εξελίξεις ήταν πιο σοβαρές και πιο μεγάλες απ΄ ό,τι θα μπορούσε κανείς να σχεδιάζει.
Δεν θα αποτελέσει αιφνιδιασμό η όποια επιλογή αν προσφύγει σε εκλογές, διότι θα προκύψει όχι από την θέλησή του να αιφνιδιάσει τους πολιτικούς αντιπάλους, αλλά από τον δικό του αιφνιδιασμό, την τη δυσκολία αντιμετώπισης της πραγματικότητας
13.32
Ερώτηση (ΕΡΤ3): Γιατί αυτά που προτείνατε στη χθεσινή σας ομιλία δεν μπορούσαν να γίνουν αυτά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;
Απάντηση: Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε τη χώρα σε πολύ διαφορετικές συνθήκες από αυτές που έχει σήμερα η κυβέρνηση. Βρήκαμε τη χώρα με άδεια ταμεία, είχαμε υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα πολύ μεγαλύτερα από το 3,5%, ήμασταν χωρίς πρόσβαση στις αγορές και χωρίς ευρωπαϊκούς πόρους. Βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια, πιάσαμε τους στόχους.
Ακολούθησε μια νέα οικονομική πολιτική που είχα εξαγγείλει εδώ. Μέσα σε λίγους μήνες φέραμε μια σειρά αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που αναιρούσαν βασικές πτυχές του προγράμματος.
Μεταξύ άλλων φέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, μείωση ΕΝΦΙΑ, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών. Αποφύγαμε την περικοπή των συντάξεων, δώσαμε αναδρομικά σε αντίθεση με το κούρεμα 60% που κάνει σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δώσαμε εν είδη σοβαρού επιδόματος τη 13η σύνταξη.
Σήμερα η κυβέρνηση δεν είναι αναγκασμένη να τηρεί κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας, καθώς ισχύει η ρήτρα διαφυγής. Σήμερα Λαγκάρντ και Ντράγκι λένε «ξοδέψτε». Η κυβέρνηση έχει 37 δισ. ευρώ που εμείς αφήσαμε. Δεν δικαιολογείται.
Εμείς δεν προτείνουμε πράγματα έξω από τη σφαίρα της λογικής. Είναι απολύτως κοστολογημένα μέχρι το τελευταίο ευρώ. 3 δισ. τα μόνιμα μέτρα, πολλά από αυτά τα είχαμε εξαγγείλει και προεκλογικά, είναι απολύτως απαραίτητα ρεαλιστικά και υλοποιήσιμα
Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης έχουν κόστος περίπου 8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους και είναι απολύτως επιβεβλημένα για να μην πάμε σε κατάσταση κοινωνικής λεηλασίας. Και θέλουμε και μπορούμε.
Ερώτηση (Βήμα): Είπατε χτες ότι χρειάζεται να δούμε το θέμα των συστημικών τραπεζών. Γιατί βάζετε θέμα εθνικοποίησης τραπεζών;
Απάντηση: Δε βάζω κάποιο θέμα εθνικοποίησης, βάζω θέμα να ασκήσει το ελληνικό δημόσιο τα δικαιώματά του βάσει των μετοχών που κατέχει στις ελληνικές τράπεζες. Δε μιλάμε για εθνικοποίηση ούτε και για ανάποδο σοσιαλισμό, σοσιαλισμό των πλουσίων και των τραπεζών. Γιατί δεν το κάναμε εμείς όταν κυβερνάγαμε; Γιατί κυβερνάγαμε με το πιστόλι στον κρόταφο. Όταν η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και έχει πάρει ανάσες, ο στόχος ήταν αυτά να τα αλλάξουμε. Σχεδιάζαμε σε ένα ορίζοντα 8ετίας. Η πρώτη 4ετία ήταν η σωτηρία της χώρας. Τώρα είναι αναγκαίο να αλλάξουν. Δεν είναι απλά ένα ζήτημα μη προσαρμογής στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Οι τράπεζες δεν παίζουν το ρόλο τους στην πραγματική οικονομία. 6 στις 10 ΜμΕ είναι εκτός δανεισμού. Σήμερα για να μπορέσει κανείς να δανειστεί πρέπει να αποδείξει ότι δεν έχει ανάγκη τα χρήματα. Υπάρχει πρόβλημα 15 δις. ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Οι τράπεζες ειδικά μετά την πανδημία έχουν πάρει πάνω από 30 δις. ρευστότητας και έχουν δώσει 7 στην αγορά εκ των οποίων μόνο τα 2,5 είναι σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν μπορούμε να κρυφτούμε από αυτήν την αλήθεια, την ξέρει ο κόσμος. Όλοι λένε πού είναι αυτά τα λεφτά που λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι έχουν διατεθεί. Είναι λάθος να τα ρίχνουμε στις τράπεζες. Τη βασική ευθύνη έχει η κυβέρνηση.
Εμείς ιδρύσαμε την Αναπτυξιακή Τράπεζα, προχωρήσαμε το πρόγραμμα των μικροπιστώσεων. Αν δεν υπήρχε η αναπτυξιακή τράπεζα ούτε αυτά τα λίγα που κάνει η κυβέρνηση σήμερα θα μπορούσαν να γίνουν. Δε μιλάω για εθνικοποίηση, δε μιλάω για παραβίαση των κανόνων του SSM, μιλάω για την εφαρμογή των κανόνων και μία πιο ενεργητική πολιτική από πλευρά του βασικού μετόχου όπως γίνεται σε όλες τις άλλες χώρες.
14.09
Ερώτηση σχετικά με κόκκινη γραμμή για Καστελόριζο (CNN)
Απάντηση:
Ακούω ότι επίκειται η επανέναρξη διερευνητικών συνομιλιών, αν ισχύει, είναι θετικό να υπάρξει επανεκκίνηση. Πιστεύουμε αταλάντευτα ότι πρέπει να γίνουν διερευνητικές επαφές για υφαλοκρηπίδα ΑΟΖ και εάν δεν καταλήξουν να πάμε στη Χάγη.
Η κυβέρνηση οφείλει μια επίσημη ενημέρωση. Ξαφνικά το τουρκικό σκάφος αποσύρθηκε. Υπήρξαν ανταλλάγματα ή ξαφνική απόφαση Ερντογάν; Υπήρξε συμφωνία στο Βερολίνο; Θα μας πουν τελικά ποιο ήταν το περιεχόμενο;
Η ατζέντα των διερευνητικών θα είναι η ίδια με αυτή που αφήσαμε το 2016;
Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα κατάληξης στο θέμα της υφαλοκρηπίδας μέσω διερευνητικών. Γι αυτοί και επικαλούμαστε τη Χάγη.
Το κεντρικό είναι να συμφωνήσουμε πού διαφωνούμε με την Τουρκία. Και η Χάγη είναι που θα αποφανθεί. Δεν μπορείς να απομειώνεις τα επιχειρήματα πριν προσφύγεις στη Χάγη,
Τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα. Θα πάμε να συμφωνήσουμε πριν τη Χάγη ότι δεν έχουν ή ότι έχουν μικρότερη;
Είμαστε υπέρ του διαλόγου, αλλά θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα.
Δεν γίνεται να υπονομεύεις τις θέσεις σου πριν από τη Χάγη.
Σημαία της ΝΔ ο νόμος Μανιάτη. Ότι έχουμε ΑΟΖ με την Κύπρο.
Με βάση αυτό το νόμο που εμείς δεν ψηφίσαμε, υπερασπιστήκαμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Όταν επιχείρησε το Μπαραμπαρός να παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα, στείλαμε το Νικηφόρος Φωκάς και αποτρέψαμε τις έρευνες.
Τι κάνουν εδώ και 1,5 μήνα, γιατί δεν μας λένε; Προβάλλουν αστείες δικαιολογίες, ότι το παρέσυρε ο αέρας, ότι κάνουν θόρυβο τα παρακείμενα ελληνικά πλοία.
Πιστεύω ότι στην εξωτερική πολιτική να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για να πάρουμε μια απόφαση εάν νομίζει ότι ο νόμος Μανιάτη είναι ξεπερασμένος.
Εθνικό είναι το αληθές, όπως λέει ο ποιητής.
14.00
Ερώτηση (News247): Πώς αντιλαμβάνεστε τις προοδευτικές δυνάμεις; Συμπεριλαμβάνετε το Κίνημα Αλλαγής;
Απάντηση: Δεν ήταν κάτι καινοφανές. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ραχοκοκαλιά της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης. Με τα ποσοστά του καταλαμβάνει είναι προνομιακά όχι κατ’ αποκλειστικότητα η μεγαλύτερη δύναμη στον χώρο από το κέντρο μέχρι την αριστερά.
Υπάρχουν και άλλες δυνάμεις πολιτικές που αυτοπροσδιορίζονται στον χώρο αυτό, αλλά και δυνάμεις στην κοινωνία, που καταγράφονται στο φάσμα των προοδευτικών δυνάμεων. Εμείς παλεύουμε για μια κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία.
Δεν έχω προοδευτικό-μετρο ή αριστερό-μετρο.
Όσο το Κιν.Αλλ. αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτικό κόμμα, αυτό θα πρέπει να το αποδείξει το επόμενο διάστημα στα κρίσιμα ζητήματα που έχουμε μπροστά μας. Στήριξε σε κρίσιμες στιγμές την δεξιά παράταξη και το διάστημα που μεσολάβησε από τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Σαμαρά, υπέπεσε και σε τρία στρατηγικά ολισθήματα
– Αποφάσισε να μην υποστηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών, κόντρα στις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, του ΕΣΚ και σε στελέχη του Κιν.Αλλ.
– Δεύτερο πρόβλημα η επιλογή να καταψηφίσει την πρόταση για απλή αναλογική, επιλογή ακατανόητη για ένα κόμμα του 6% που θέλει να είναι ρυθμιστής των πολιτικών πραγμάτων
– Τρίτον, η πρόσφατη επιλογή να υπερψηφίσει έναν νόμο βαθιά αντιδημοκρατικό, που βάζει γύψο στο δικαίωμα των διαδηλώσεων
Δεν μπορούμε να μην ασκούμε κριτική όταν τα βλέπουμε αυτά. Η κοινωνία κρίνει, οι πολίτες κρίνουν και κατατάσσουν τις δυνάμεις όχι για το τι λένε αλλά και για το τι πράττουν
13.55
Ερώτηση (Ant1): Έχετε συναντηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν με τον Ερντογάν. Γιατί η Τουρκία έχει απασφαλίσει το τελευταίο διάστημα και τι διαφορετικό θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση από τη στιγμή έχουμε δει τη στάση που κρατούν οι Ευρωπαίοι εταίροι; Πώς σχολιάζετε τη στάση της Γερμανίας και των ΗΠΑ;
Απάντηση: Έχω συναντήσει πολλές φορές τον Τούρκο Πρόεδρο και όχι σε εύκολες στιγμές. Ούτε εμείς διαχειριστήκαμε εύκολες περιστάσεις. Είχαμε την προσφυγική κρίση στην κορύφωσή της, το περιστατικό με τους δύο Έλληνες που είχαν συλληφθεί από την Τουρκία, είχαμε και τις δυσκολίες με τους 8 κατηγορούμενους για το πραξικόπημα. Είχαμε δύσκολες στιγμές στο Αιγαίο αλλά ταυτόχρονα παρά τις μεγάλες δυσκολίες δε σταματήσαμε να έχουμε κανάλια επικοινωνίας και στις πιο δύσκολες στιγμές. Ήμουν πρωθυπουργός που πήγε 3 φορές στην Τουρκία μέσα σε έξι μήνες προκειμένου να υπάρξει μία λύση. Καλέσαμε τον Τούρκο Πρόεδρο για πρώτη φορά μετά από 65 χρόνια όχι επειδή ήταν όλα «μέλι γάλα» αλλά γιατί πιστεύουμε ότι το χειρότερο είναι να μην διατηρείς ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας.
Η στρατηγική της Τουρκίας δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Δεν είναι απομονωμένος ο Ερτογάν αλλά η τακτική του είναι προβλέψιμη σε σχέση με ότι δημιουργεί τετελεσμένα, θέλει να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα και βάζει διαρκώς πάνω στο τραπέζι ζητήματα που είναι λυμένα με βάση της διεθνείς συνθήκης. Έχουμε διαφορές με την Τουρκία; Έχουμε μία διαφορά, η υφαλοκρηπίδα που ταυτίζεται με την ΑΟΖ και την οποία πιστεύουμε ότι πρέπει να λυθεί μέσα από διάλογο και το διεθνές δίκαιο. Πρέπει να πιεστεί η Τουρκία να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου διότι το να απειλεί έναν γείτονα που είναι και κράτος μέλος της ΕΕ, στην πραγματικότητα απειλεί την Ευρώπη.
Φοβάμαι ότι ο κ. Μητσοτάκης ένα χρόνο τώρα ακολουθεί μία στρατηγική βλέποντας και κάνοντας. Κινείται χωρίς πυξίδα. Αν βαδίζει πάνω την εθνική γραμμή και στρατηγική τότε γιατί από τον Ιούλιο που εξελέγη δεν πίεσε την Τουρκία για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και συναντούσε τον Πρόεδρο Ερντογάν στα Ηνωμένα Έθνη και ούτε που ψέλιζε για το Αιγαίο, δε μιλούσε για την ανάγκη επίλυση της διαφοράς μας με διάλογο; Γιατί τότε ήταν εγκλωβισμένος στις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει η μείωση των προσφυγικών ροών. Γιατί όταν έγινε το τουρκολιβυκό σύμφωνο δεν απαίτησε κυρώσεις στην Τουρκία, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο; Όταν εμείς κερδίσαμε κυρώσεις μαζί με την Κύπρο. Υπάρχουν κρίσιμα ερωτήματα. Η μεγάλη μου ανησυχία είναι ότι η κυβέρνηση κινείται με έλλειμμα στρατηγικής, με διγλωσσία και χωρίς να λέει την αλήθεια στο λαό. Για τη στάση της Γερμανίας, της ΕΕ συνολικά, το κρίσιμο είναι να συνειδητοποιήσουν οι εταίροι μας ότι οι γείτονές μας δεν απειλούν μόνο την Ελλάδα. Δεν πιστεύω ότι η στρατηγική της Τουρκίας αφορά αποκλειστικά να δημιουργήσει τετελεσμένα σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες ζώνες. Πιστεύω ότι έχει να κάνει με τις εμπορικές και οικονομικές διεκδικήσεις έναντι της ΕΕ. Μία σοβαρή στρατηγική απέναντι στην Τουρκία καρότο και μαστίγιο. Να υπάρχει η απειλή σοβαρών κυρώσεων και από την άλλη να υπάρχει το δέλεαρ μίας ιδιαίτερης οικονομικής σχέσης, της τελωνιακής ένωσης, μία καλύτερη συμφωνία για το προσφυγικό.
13.48
Ερώτηση (Open): Πώς μπορείτε να κάτσετε στο ίδιο τραπέζι όταν το κλίμα είναι τόσο κακό; Εκτιμάτε ότι αυτή η απάτη στην οποία αναφέρεστε για τον κ. Μητσοτάκη γίνεται αντιληπτή στην ελληνική κοινή γνώμη, γιατί οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν κάτι τέτοιο. Εκτιμάτε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα προκηρύξει εκλογές προτού τις ζητήσετε εσείς;
Απάντηση: Συγκάλεσα τρεις φορές το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, όταν ψεύτη με ανεβάζανε, ψεύτη με κατεβάζανε. Όταν εμείς διαπραγματευόμασταν και ο Μητσοτάκης έπαιρνε ακραίες θέσεις των δανειστών. Δεν λογάριασα την ρητορική του, ιδιαίτερα όταν έχουμε κρίσιμα εθνικά θέματα
Ο ορισμός της πολιτικής απάτης στοιχειοθετείται. Δεν είναι μόνο η Συμφωνία των Πρεσπών, ο άνθρωπος δεν είχε διαφωνία και το γνωρίζαμε. Επέλεξε να διαφωνήσει και να διχάσει τον ελληνικό λαό για να κερδίσει λίγες ψήφους. Έλεγε ότι δεν θα συναντήσει ποτέ τον Ζάεφ και τώρα μαθαίνουμε ότι δίνει και μάχες για τη Βόρεια Μακεδονία.
Έταξε θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, και ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του ‘19 είχαμε ύφεση.
Λέει αριστερά και δεξιά ότι έχει δώσει 24 δις. ευρώ, αλλά έχει δώσει 4. Οι αριθμοί του ΓΛΚ δεν λένε ψέματα.
Είναι μια διαρκής πολιτική απάτη.
Υπάρχουν έρευνες που παραγγέλνονται για να διαπιστώσει κανείς τις τάσεις και εκείνες που παραγγέλνονται για να διαμορφωθούν οι τάσεις. Υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας συσπειρώθηκε γύρω από την κυβέρνηση και σήμερα οι ίδιες δείχνουν ότι τα νούμερα αλλάζουν με ραγδαία ταχύτητα. Έχουμε τα ακριβώς αντίθετα νούμερα.
Έχουμε και κάποιες μετρήσεις που μου θυμίζουν το ρητό του Γεωργίου Παπανδρέου πως «όσο δυστυχεί η χώρα τόσο ευημερούν οι αριθμοί» των δημοσκοπήσεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στην πιο δύσκολη στιγμή μετά από μια τετραετή διακυβέρνηση και μια ήττα με 9 μονάδες, κατέγραψε 32%. Στόχος το 32 να γίνει 42 για να κερδίσουμε τις εκλογές. Κάθε κόμμα μετά από μια ήττα περνά μια περίοδο αναστοχασμού και κάνουμε την αυτοκριτική μας για να περάσουμε μπροστά.
Οι εξελίξεις ήταν πιο σοβαρές και πιο μεγάλες απ΄ ό,τι θα μπορούσε κανείς να σχεδιάζει.
Δεν θα αποτελέσει αιφνιδιασμό η όποια επιλογή αν προσφύγει σε εκλογές, διότι θα προκύψει όχι από την θέλησή του να αιφνιδιάσει τους πολιτικούς αντιπάλους, αλλά από τον δικό του αιφνιδιασμό, την τη δυσκολία αντιμετώπισης της πραγματικότητας
13.32
Ερώτηση (ΕΡΤ3): Γιατί αυτά που προτείνατε στη χθεσινή σας ομιλία δεν μπορούσαν να γίνουν αυτά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;
Απάντηση: Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε τη χώρα σε πολύ διαφορετικές συνθήκες από αυτές που έχει σήμερα η κυβέρνηση. Βρήκαμε τη χώρα με άδεια ταμεία, είχαμε υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα πολύ μεγαλύτερα από το 3,5%, ήμασταν χωρίς πρόσβαση στις αγορές και χωρίς ευρωπαϊκούς πόρους. Βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια, πιάσαμε τους στόχους.
Ακολούθησε μια νέα οικονομική πολιτική που είχα εξαγγείλει εδώ. Μέσα σε λίγους μήνες φέραμε μια σειρά αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που αναιρούσαν βασικές πτυχές του προγράμματος.
Μεταξύ άλλων φέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, μείωση ΕΝΦΙΑ, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών. Αποφύγαμε την περικοπή των συντάξεων, δώσαμε αναδρομικά σε αντίθεση με το κούρεμα 60% που κάνει σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δώσαμε εν είδη σοβαρού επιδόματος τη 13η σύνταξη.
Σήμερα η κυβέρνηση δεν είναι αναγκασμένη να τηρεί κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας, καθώς ισχύει η ρήτρα διαφυγής. Σήμερα Λαγκάρντ και Ντράγκι λένε «ξοδέψτε». Η κυβέρνηση έχει 37 δισ. ευρώ που εμείς αφήσαμε. Δεν δικαιολογείται.
Εμείς δεν προτείνουμε πράγματα έξω από τη σφαίρα της λογικής. Είναι απολύτως κοστολογημένα μέχρι το τελευταίο ευρώ. 3 δισ. τα μόνιμα μέτρα, πολλά από αυτά τα είχαμε εξαγγείλει και προεκλογικά, είναι απολύτως απαραίτητα ρεαλιστικά και υλοποιήσιμα
Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης έχουν κόστος περίπου 8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους και είναι απολύτως επιβεβλημένα για να μην πάμε σε κατάσταση κοινωνικής λεηλασίας. Και θέλουμε και μπορούμε.
Περισσότερα σε λίγο…