“Έγγραφη συμφωνία” με Τουρκία: Πρώτες πληροφορίες για το περιεχόμενο
Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση προκάλεσε, όπως αναμενόταν άλλωστε, η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη -σε άρθρο του στις εφημερίδες The Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung, και Le Monde- σε «έγγραφη συμφωνία» με την Άγκυρα. Αντιδράσεις και ερωτηματικά.
Χθες στο briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έλεγε ότι όταν έχει κάτι να πει η κυβέρνηση, το λέει δημοσίως, όμως ποιος, τότε, ο λόγος να δημοσιοποιήσει, να ανοίξει θέμα «έγγραφης συμφωνίας» ο πρωθυπουργός; Πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη, επικαλούμενη πάντα λόγους εθνικού συμφέροντος, να κάνει το επόμενο βήμα και να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για το περιεχόμενο της συμφωνίας αυτής.
Παρά την κυβερνητική σιγή ασυρμάτου, δειλά δειλά βλέπουν το φως της δημοσιότητες κάποιες πρώτες πληροφορίες για το, πιθανό, περιεχόμενο της «έγγραφης συμφωνίας».
Οι Ελ. Ευαγγελοδήμου και Γ. Παππάς σήμερα στα «Νέα» θυμίζουν παλαιότερο δημοσίευμα της «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» (της 7ης Αυγούστου), σύμφωνα με το οποίο στο Βερολίνο είχε συμφωνηθεί «μία κοινή, δημόσια δήλωση Ελλάδας και Τουρκίας, που είχε εγκριθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το περιεχόμενο της συμφωνίας, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ήταν η έναρξη συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών και η λήψη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Προφορικά μάλιστα είχε συμφωνηθεί και αποχή των δύο πλευρών από διενέξεις για ορισμένο χρονικό διάστημα».
Για να επανέλθουμε στο «γιατί» έγινε τώρα η επίμαχη αναφορά, θα μπορούσε να διερωτηθεί κανείς μήπως από λάθος γράφτηκε στο άρθρο και διέλαθε της προσοχής από όσα μάτια πέρασε πριν τη δημοσίευσή του.
Δύσκολο να το πιστέψει κανείς. Ή, έγραψε ο συντάκτης του άρθρου μια κουβέντα παραπάνω, με δεδομένο ότι απευθύνεται σε διεθνές αναγνωστικό κοινό, διαμορφωτές της παγκόσμιας κοινής γνώμης και αξιωματούχους ξένων κυβερνήσεων; Μπορεί.
Πολλώ μάλλον που είναι σαφής η προσπάθεια τόσο από την Αθήνα όσο κι από την Άγκυρα να φανεί η κάθε πλευρά ότι εκείνη επιθυμεί το διάλογο, που σκαλώνει όμως στις παράλογες απαιτήσεις και τις επιθετικές ενέργειας της άλλης πλευράς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η ανακοίνωση – απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην Κοινή Διακήρυξη των ηγετών στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη MED7, παράλληλα με τις συνήθεις …κορώνες, απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ζητά να παρέμβει υπέρ της συμφιλίωσης και του διαλόγου.
Ένα τελευταίο ερώτημα είναι, αν, παρά την προφανή ένταση, πίσω από λέξεις και γεγονότα, υπάρχει μια αχτίδα φωτός για αποκλιμάκωση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού σταθμού «Σκάι» στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, διαπίστωνε το πρωί μείωση της έντασης, ενώ μιλούσε ακροθιγώς για διπλωματικές προσπάθειες από όλες τις πλευρές -υπογραμμίζοντας τη λέξη «όλες»- σε ένα ρεπορτάζ που έλεγε λιγότερα και υπονοούσε περισσότερα.
Ο δρόμος δύσβατος, αλλά…
Νίκος Παπαδημητρίου