Χιλιάδες μοριακά τεστ σε αναμονή- Σοβαρή δυσλειτουργία στο σύστημα ελέγχου- Οι καταγγελίες για “πριμοδότηση” ιδιωτικού κέντρου
Ο αριθμός των μοριακών τεστ που διεξάγονται και κατά πόσο αυτό επηρεάζει την καταγραφή του προγραμματικού αριθμού των κρουσμάτων αναδεικνύεται ως σοβαρό θέμα από μερίδα του τύπου. Το tovima.gr επισημαίνει πως εδώ και δύο μέρες, τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα εμφανίζονται μειωμένα, με 202 να καταγράφονται την Παρασκευή και 187 το Σάββατο. Είτε πρόκειται για πραγματική βελτίωση της επιδημιολογίας του ιού είτε είναι αποτέλεσμα της διενέργειας λιγότερων τεστ, παραμένει γεγονός πως οι πρόσκαιρες αυξομειώσεις των κρουσμάτων δεν πρέπει να προκαλούν εφησυχασμό την ώρα που αυτά παραμένουν σε τριψήφιο αριθμό.
Στο πρώτο κύμα της πανδημίας, η Ελλάδα ήταν μια από τις λίγες χώρες που άργησε πολύ να προχωρήσει σε μαζικά τεστ στον πληθυσμό – ακόμα και σε αυτούς με συμπτώματα – ενώ τότε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε έκκληση για «τεστ, τεστ, τεστ».
Τώρα, αν και λοιμωξιολόγοι και κρατικοί εκπρόσωποι επαναλαμβάνουν ότι ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων είναι – μεταξύ άλλων – και αποτέλεσμα των περισσότερων τεστ, τα αντιδραστήρια εξαντλήθηκαν στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), τον δημόσιο φορέα με τη δυνατότητα για διενέργεια περίπου 1.000 τεστ ημερησίως και μάλιστα στην οικονομική τιμή των 13 ευρώ ανά δείγμα.
Εκτός των άλλων, παρά τα όσα δήλωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ότι όλα τα δείγματα ελέγχονται κανονικά, χιλιάδες τεστ είναι ακόμη σε αναμονή.
Μπορεί το εργαστήριο μικροβιολογίας της ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ και το Ινστιτούτο Παστέρ να διέψευσαν τις πληροφορίες ότι έχουν «μπλοκάρει», αλλά είναι γεγονός ότι έχουν να επεξεργαστούν έναν σημαντικό βαθμό δειγμάτων.
Μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο καθηγητής μικροβιολογίας ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής παραδέχτηκε ότι το εργαστήριο του ΕΚΠΑ «έχει αναλάβει άλλες υποχρεώσεις, όπως είναι τα αεροδρόμια της χώρας. Δεν μπορούσαμε να σηκώσουμε όλο το βάρος του ΕΚΕΑ».
Το εργαστήριο, εξηγεί, αναλύει 3-4.000 δείγματα ημερησίως, έχοντας επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος της πανδημίας στη χώρα, ωστόσο ο όγκος των τεστ με την επιστροφή των υγειονομικών στην εργασία τους, τον έλεγχο των κλειστών δομών (οίκοι ευγηρίας, δομές φιλοξενίας προσφύγων κ.ο.κ.) είναι μεγάλος.
Την ίδια ώρα, από τη μεριά του το κράτος έχει κάνει κάποιες προσπάθειες με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους του ΕΟΔΥ σε επιδημιολογικά επιφορτισμένες μικρές κοινωνίες, στα αεροδρόμια και τα λιμάνια, καθώς και στους οίκους ευγηρίας και τις κλειστές δομές. Ωστόσο, δεν έχει ειπωθεί λέξη για κάποιο άλλο είδος στήριξης για δωρεάν τεστ στον πληθυσμό, την ώρα που οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στις δουλειές τους και αναγκάζονται από τις εταιρείες τους – πολλές φορές και με δικό τους κόστος – να κάνουν προληπτικά τεστ για τον κοροναϊό.
Σύμβαση με ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο που χρεώνει 50 το τεστ
Αντίθετα, μετά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με το ΕΚΕΑ, το υπουργείο Υγείας και η 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Αττικής έσπευσαν να δώσουν εντολή σε δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας να υπογράψουν συμβάσεις με ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, προκαλώντας πολιτικό σάλο.
Το θέμα έφερε στο φως η συνδικαλιστική παράταξη «ΜΕΤΑ Υγειονομικών» της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).
Σε έγγραφο – ντοκουμέντο, ο επικεφαλής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής ζητάει από τους διοικητές των υγειονομικών δομών της πρώτης περιφέρειας της χώρας να διερευνήσουν τη σύναψη συμβάσεων με συγκεκριμένο ιδιωτικό διαγνωστικό όμιλο.
«Μετά από αυτό καταλάβαμε όλοι ποιος κερδίζει από την απουσία μοριακών αναλυτών στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, αλλά και από τις ελλείψεις που παρουσιάζονται σε αντιδραστήρια» επισημαίνει η παράταξη σε ανακοίνωσή της.
Η «Εφημερίδα των Συντακτών», μάλιστα, επικοινώνησε με τον διοικητή της 1ης ΥΠΕ, Παναγιώτη Στάθη, ο οποίος τόνισε ότι δεν επρόκειτο για δική του απόφαση αλλά του υπουργείου Υγείας.
Υπήρξε καθοδήγηση από το υπουργείο Υγείας να διοχετευτούν τα τεστ στον συγκεκριμένο διαγνωστικό όμιλο. Το υπουργείο πραγματοποίησε τη διαπραγμάτευση» αποκαλύπτει, αναλαμβάνοντας ωστόσο και την ευθύνη που του αναλογεί:
«Είχα δύο επιλογές: ή να υλοποιήσω την εντολή άνωθεν ή να αναζητήσω μέσω των προβλεπόμενων διαδικασιών εργαστήρια. Προτίμησα να υλοποιήσω την εντολή, λόγω του ότι τα δείγματα έχουν συγκεκριμένο χρόνο ζωής και αυτή τη στιγμή εκατοντάδες λιμνάζουν επί ημέρες στα ψυγεία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας Αττικής».
Μάλιστα, ο κ. Στάθης αποκαλύπτει ότι το ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο πληρώνεται 50 ευρώ το τεστ. Την ίδια ώρα, τόσο είναι το κόστος κάθε τεστ και στο Παστέρ, ενώ το ΕΚΠΑ χρεώνει 35 ευρώ και το ΕΚΕΑ 13 ευρώ.
Πηγή: tovima.gr