Μυκήνες – Κρίσιμα ερωτήματα: Το libre μίλησε με κατοίκους και πυροσβέστες – “Είμαστε τυχεροί που δεν υπήρχαν πούλμαν”
Σειρά ερωτημάτων ανακύπτουν για τη φωτιά στις Μυκήνες και το βαθμό προετοιμασίας των αρμόδιων αρχών σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ερωτήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ του libre.gr, της επικοινωνίας που είχε με κατοίκους της περιοχής αλλά και με πυροσβέστες.
Αφήνοντας στην άκρη τις ατυχείς δηλώσεις της αρμόδιας υπουργού και μπαίνοντας στην ουσία του θέματος, τα ερωτήματα που τίθενται, είναι τα εξής:
- Είχε γίνει αποψίλωση του περιβάλλοντος χώρου (θάμνοι, χόρτα, κλαδιά κ.λ.π.); Έμπειρος αξιωματικός ε.α. της Πυροσβεστικής που έχει υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης, έλεγε στο libre.gr. πως, με βάση τα πλάνα και τις φωτογραφίες που είδε, κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει.
- Υπήρχε επιχειρησιακό σχέδιο της Πυροσβεστικής για τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών; Αν ναι, τι περιλαμβάνει; Πώς λειτούργησε;
- Υπάρχει σύστημα ανίχνευσης της φωτιάς, πυροπροστασίας κ.ο.κ.; Από τα αποτελέσματα φαίνεται πως δεν υπάρχει…
- Υπάρχει σχέδιο εκκένωσης του αρχαιολογικού χώρου; Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως σημειώνουν κάτοικοι στο libre.gr. οι δύο υπάλληλοι που βρίσκονταν εκεί κατάφεραν να εκκενώσουν το χώρο έγκαιρα, αποφεύγοντας τα χειρότερα… Οι Μυκήνες ήταν εξάλλου τυχερές μέσα στην ατυχία τους, καθώς λόγω κοροναϊού δεν έρχονται πούλμαν στην περιοχή, παρά μόνο μεμονωμένοι επισκέπτες με τα αυτοκίνητά τους. (Περί τα εκατό άτομα ήταν εκείνη τη στιγμή στον αρχαιολογικό χώρο). Στις εποχές προ πανδημίας, τέτοια εποχή ο κόσμος ήταν πολύ περισσότερος, ο συνωστισμός μεγαλύτερος και κατά βάση υπάρχει μόνο ένας δρόμος, μία οδός διαφυγής…
- Εκπαιδεύονται σε τακτά χρονικά διαστήματα οι αρχαιοφύλακες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεδομένης και της γειτνίασης με καταπράσινη χαράδρα, από όπου ξεκίνησε το κακό;
- Γιατί δεν ελήφθησαν μέτρα προστασίας του χώρου με συγκεκριμένες παρεμβάσεις από τη στιγμή που είναι γνωστά δομικά προβλήματα; Για παράδειγμα, η πόρτα που οδηγεί στο πίσω μέρος της ακρόπολης είναι μικρή για οχήματα και άρα, πρακτικώς, οι πυροσβέστες δεν είχαν πρόσβαση στο σημείο…
- Πόσα οχήματα έσπευσαν στο σημείο με την έναρξη της πυρκαγιάς; Είχαν νερό;
- Τι ζημιές προκάλεσε η ρίψη νερού από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη (που, όμως, δεδομένης της κατάστασης ήταν ο από μηχανής θεός);
- Και, ποιες ζημιές έχει υποστεί ο αρχαιολογικός χώρες, πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για την αποκατάσταση;
Αυτό που δεν κατανόησε η κυρία Μενδώνη περπατώντας στον αρχαιολογικό χώρο, ίσως το αντιληφθεί σήμερα αν ζητήσει την αποδελτίωση του ξένου Τύπου…
Νίκος Παπαδημητρίου