“Σχέδιο” Κεραμέως: Επικρίσεις από τον αντιπολιτευόμενο Τύπο, αποστάσεις και πυρά από τον φιλοκυβερνητικό
Δεν έπεισαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου η κυβέρνηση και δη η υπουργός Παιδείας, και δεν έπεισαν όχι γιατί δεν είχαν να δώσουν μια τελική ημερομηνία για το άνοιγμα των σχολείων -εδώ την μπαγκέτα του μαέστρου την κρατούν οι λοιμωξιολόγοι- αλλά γιατί επιχειρήματα του τύπου, «μέσος όρος μαθητών ανά τάξη» εύκολα καταρρίπτονται από την πραγματικότητα που βιώνουν οι γονείς στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Το ότι δεν έπεισαν, αποτυπώνεται και στη ματιά των εφημερίδων που στέκονται κριτικά απέναντι στη ΝΔ -αντιθέτως ο φιλοκυβερνητικός Τύπος προσεγγίζει το θέμα καταγραφικά-.
«Επιτέλους λίγη σοβαρότητα, κυρία Κεραμέως», ζητά η «Εφημερίδα των Συντακτών» και, μεταξύ άλλων, θίγει στο πρωτοσέλιδό της ζητήματα, όπως ότι αποτελεί «ανέκδοτο, ο μέσος όρος 17 παιδιών ανά τάξη. Ένα εκατομμύριο μαθητές στοιβάζονται σε αίθουσες 20 -29 ατόμων». Βάζει όμως και την παράμετρο του καθαρισμού των σχολικών μονάδων, καθώς ίδιος με πέρυσι παραμένει ο αριθμός των καθαριστριών, την ώρα που οι Δήμοι διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν να τις πληρώσουν.
«Από τις χθεσινές ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων ένα είναι βέβαιο: η παντελής έλλειψη σοβαρού κυβερνητικού σχεδιασμού για την προστασία της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών», επισημαίνει εξάλλου το κύριο άρθρο της εφημερίδας.
«Βλέποντας και κάνοντας» λοιπόν, εκτίμηση στην οποία συμπίπτουν στα ρεπορτάζ τους «Εφημερίδα των Συντακτών» και «Αυγή», με τη δεύτερη να αναδεικνύει το «κυβερνητικό αλαλούμ» αλλά και τη δήλωση του τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλη, σύμφωνα με την οποία, «το σχέδιο της κυβέρνησης πήγε διακοπές».
Μαχητικό και το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» που ζητά «Μέτρα τώρα για ασφαλή και ουσιαστική λειτουργία σχολείων και ΑΕΙ», ενώ υπογραμμίζει «την ανησυχία και τα νέα ερωτήματα από το σχέδιο έναρξης της εκπαιδευτικής διαδικασίας». Εγκαλεί, μάλιστα, την κυβέρνηση ότι «δεν αξιοποίησε το χρόνο που κερδήθηκε από το λαό και τη νεολαία», αντίθετα «μέσα στο καλοκαίρι ψήφισε μια σειρά από αντιδραστικές διατάξεις, όπως η αύξηση των μαθητών ανά τάξη από 22 στους 25!».
Ιδιαιτέρως επικριτική όμως και η «Δημοκρατία» που κάνει λόγο για «Τσίρκο» και εξαπολύει επίθεση κατά της Ν. Κεραμέως και του Στ. Πέτσα γιατί, όπως υποστηρίζει, «έδωσαν συνέντευξη χωρίς να έχουν να πουν τίποτα».
Μάλλον πρέπει να το πάρουν αλλιώς οι κυβερνώντες, στις λίγες ημέρες που απομένουν ως το άνοιγμα των σχολείων…
Νίκος Παπαδημητρίου