Δεύτερη ανάγνωση του “ανασχηματισμού”: Σε ποιους υπουργούς ψαλιδίζονται οι αρμοδιότητες – Τι σημαίνει η είσοδος Τσακλόγλου στην κυβέρνηση
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ο ανασχηματισμός, που θα… ξεχαστεί γρηγορότερα από κάθε άλλον προηγούμενο. Αυτή είναι η πρώτη ανάγνωση, γιατί στη δεύτερη ανακαλύπτει κανείς αλλαγές ισορροπιών με πολιτικά μηνύματα. Στη λογική ότι είναι η καλύτερη κυβέρνηση, ένα χρόνο μετά το σχηματισμό της, το Μέγαρο Μαξίμου περιορίστηκε σε …χειρουργικές αλλαγές, κάποιες αναγκαίες άλλες όχι.
«Πρόκειται για βελτιωτική αναπροσαρμογή ενός ήδη επιτυχημένου κυβερνητικού σχήματος. Πρόκειται για έμπρακτη απόδειξη της ευελιξίας που χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό που αναδιατάσσει την κυβερνητική ομάδα για να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις», σχολίαζαν κυβερνητικοί κύκλοι, δίνοντας έμφαση στο «γιατί» των συγκεκριμένων ανακατατάξεων:
«Η αποτελεσματική διαχείριση των αυξημένων κοινοτικών πόρων δίνουν ισχυρό ρόλο στα χαρτοφυλάκια Οικονομικών και Ανάπτυξης. Όπως και η υγειονομική κρίση, ταυτόχρονα με το σχέδιο για ένα νέο ΕΣΥ, οδηγούν στην οργανωτική τόνωση του υπουργείου Υγείας. Ενώ είναι σαφές πως δεν θα μπορούσε να μην συμπληρωθεί το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας, όταν κυβερνητική προτεραιότητα ήταν και είναι η Απασχόληση κι οι νέες θέσεις εργασίας».
Ας δούμε όμως περισσότερο αναλυτικά κάθε μία από τις αλλαγές: ένα από τα ισχυρά «χαρτιά» του μάλλον άχρωμου αυτού ανασχηματισμού είναι ο Θεόδωρος Σκυλακάκης: πολιτικός από το παρελθόν, συνεργάτης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αναβαθμίζεται τώρα σε αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, με αρμοδιότητα τη Δημοσιονομική Πολιτική, σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση. Θα πρέπει, ωστόσο, να περιμένουμε το λεπτομερή καθορισμό των αρμοδιοτήτων του για να δούμε πώς θα επιτευχθεί η «συγκατοίκηση» με τον Χρήστο Σταϊκούρα.
Στα σημαντικά του ανασχηματισμού και η αναβάθμιση του Νίκου Παπαθανάση -επίσης από υφυπουργού σε αναπληρωτή υπουργού-, με χώρο ευθύνης, ένα ιδιαίτερα σημαντικό χαρτοφυλάκιο, αυτό των ιδιωτικών επενδύσεων και των συμπράξεων του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Τοποθετώντας στη θέση αυτή έναν αναπληρωτή υπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίζει τα θέματα αυτά να διευθετούνται σε απευθείας συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου παρακάμπτοντας τον υπουργό του.
Φαίνεται, έτσι, πως ο Άδωνις Γεωργιάδης υποβαθμίζεται πληρώνοντας έτσι το αντι-επενδυτικό κλίμα με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, τα «μπρος – πίσω» της επένδυσης του Ελληνικού αλλά και την πρόσφατη αποχώρηση της “Pizza Hut”.
Κριτική το λιγότερο άδικη, θα πουν οι πολιτικοί φίλοι του κ. Γεωργιάδη, δεδομένης της αναστάτωσης που βιώνει η παγκόσμια οικονομία, απόρροια του covid-19. Από την άλλη πάντως δεν προκρίθηκαν τα σενάρια που επίσης είχαν δει το φως της δημοσιότητας, και τα οποία ήθελαν και τον έτερο αντιπρόεδρο της ΝΔ, τον Κωστή Χατζηδάκη, να χάνει μέρος του χαρτοφυλακίου του, μέσω της τοποθέτησης αναπληρωτή υπουργού στο υπουργείο του.
Η πιο σημαντική είσοδος στην κυβέρνηση δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ακούει στο όνομα του Παναγιώτη Τσακλόγλου. Όπως από το πρωί σας είχε ενημερώσει το libre.gr. τοποθετείται σε θέση κατ’ ουσίαν τοποτηρητή του, φιλοσαμαρικού όπως και ο Αδ. Γεωργιάδης, Γιάννη Βρούτση, αφού τελικώς αποφασίσθηκε ότι δεν θα καρατομηθούν υπουργοί τη φορά αυτή… Θα πρέπει πάντως να παρακολουθήσει κανείς τη δυναμική της σχέσης Μητσοτάκη – Σαμαρά, και ενώ εκκρεμεί ραντεβού των δύο ανδρών, μέσα στον Αύγουστο όπως ακούγεται.
Το βιογραφικό και η εν γένει διαδρομή του οικονομολόγου κ. Τσακλόγλου έδινε την εντύπωση ότι θα τον βλέπαμε σε θέση αναπληρωτή υπουργού Εργασίας, τελευταία στιγμή όμως περιορίσθηκε σε θέση υφυπουργού. Αναλαμβάνει, ωστόσο, το βασικό χαρτοφυλάκιο του εν λόγω υπουργείου: την κοινωνική ασφάλιση. Έτσι, ο νέος υφυπουργός τοποθετείται στη θέση αυτή προκειμένου να «τρέξει» τις προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη για το ασφαλιστικό, πολλώ μάλλον που ο Π. Τσακλόγλου ήταν εκ των βασικών συντακτών του επίμαχου κεφαλαίου στο προσχέδιο που συνέταξε η Επιτροπή υπό το νομπελίστα καθηγηγή.
Στα… υπόλοιπα του ανασχηματισμού, ο βουλευτής Κορινθίας Νίκος Ταγαράς αναπλήρωσε το κενό του Γεράσιμου Θωμά, αντιθέτως δεν καλύφθηκε το κενό του Δημήτρη Κράνη και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας παρέμεινε χωρίς υφυπουργό. Μάλλον ακατανόητη, τέλος, η θέσπιση θέσης υφυπουργού Υγείας με αρμοδιότητα την Ψυχική Υγεία, θέση που ανατέθηκε στη βουλευτή του Βόρειου Τομέα Αθηνών Ζωή Ράπτη.
Νίκος Παπαδημητρίου