Εξέλιξη: Ο Καλίν ρίχνει τους τόνους για την αν. Μεσόγειο αλλά βάζει την ατζέντα- Θέλουμε διάλογο για όλα!
Το μαυσωλείο του Ατατούρκ για να αποτίσει φόρο τιμής στον ιδρυτή της Τουρκίας επισκέφθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου.
Ο Τούρκος πρόεδρος έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών:
«Τα ιστορικά επιτεύγματα που έχουμε επιτύχει σε διαφορετικά μέτωπα από τη Συρία έως τη Λιβύη, από την ανατολική Μεσόγειο έως και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας αποκαλύπτουν τη δύναμη της χώρας μας και τις ικανότητες του στρατού μας».
«Με την αυστηρή πειθαρχία, την υψηλή αίσθηση καθήκοντος και τις τεράστιες ικανότητες αποτροπής, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν να αποτελούν την εγγύηση της ασφάλειας και της επιβίωσης της πατρίδας μας ενάντια στα κακά μάτια», πρόσθεσε.
Καλίν: Υπερβολική η αντίδραση της Ελλάδας – Δεν θέλουμε στρατιωτική ένταση στην Αν. Μεσόγειο
Νωρίτερα, ο Προεδρικός εκπρόσωπος και επικεφαλής σύμβουλος του Προέδρου της Τουρκίας Ιμπραχίμ Καλίν χαρακτήρισε «υπερβολική» την αντίδραση της Ελλάδας σε σχέση με την τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης των Βρυξελλών EPC (European Policy Center), ο Καλίν ξεκαθάρισε πως «δεν θέλουμε στρατιωτική ή πολιτική ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Η Ελλάδα είναι σημαντικός γείτονας, μοιραζόμαστε ιστορία και πολιτισμό. Είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ, μοιραζόμαστε πολλά. Υπάρχουν θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο που δεν έχουν λυθεί για λόγους ρυθμίσεων Δικαίου. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι νησιά όπως το Καστελόριζο έχουν υφαλοκρηπίδα. Όμως είναι 2 χιλιόμετρα από Τουρκία και 580 από το ελληνικό έδαφος (mainland). Αυτό δεν μπορεί να ισχύει, είναι κατά της λογικής και των διεθνών συνθηκών. Η Ελλάδα έχει μαξιμαλιστικές απόψεις», είπε ακόμα.
«Θέλουμε η Τουρκία και η Ελλάδα συμφωνήσουν σε μια ρύθμιση. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την Ελλάδα για όλα τα θέματα, το έχει πει ο Πρόεδρος: για ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, βραχονησίδες, όλα μέρος των συζητήσεων», ξεκαθάρισε.
Σχετικά με την Κύπρο, ο Καλίν σημείωσε πως «υπάρχουν αμφισβητήσιμες περιοχές και στην Κύπρο επίσης. Οι Κύπριοι κάνουν ακριβώς το ίδιο που κάνουν και οι Έλληνες. Χρησιμοποιούν το ότι είναι μέλη της ΕΕ για να διαπραγματευτούν και να ασκήσουν πίεση κατά της Τουρκίας. Δε θα λειτουργήσουν οι κυρώσεις και η γλώσσα του εκβιασμού» και πρόσθεσε:
«Δεν θέλουμε μοίρασμα των ενεργειακών αποθεμάτων. Η Τουρκία έχει εξαιρεθεί από όλες τις κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, που συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και οι άλλοι. Για πολιτικούς λόγους, ιδεολογικούς λόγους εξαιρούν Τουρκία. Και τώρα θέλουν την Τουρκία να παρακολουθεί απλώς. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να γυρίσουμε νέα σελίδα, να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για όλα τα θέματα, για αποκατάσταση εμπιστοσύνης, πιστεύουμε ότι όλα μπορούν να λυθούν μέσω διαπραγματεύσεων. Αν πιέσει κάποια πλευρά, κάποια χώρα με απειλές, αυτό δε θα οδηγήσει πουθενά».