“Τεστ” Ερντογάν με τα τουρκικά αλιευτικά στο όριο των 6 μιλίων; – Τι λένε στο libre ανώτατες διπλωματικές πηγές
Σύμφωνα με έγκυρες διπλωματικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το libre, η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας ίσως έχει αρκετά “επεισόδια” μέχρι τις 2 Αυγούστου που λήγει η Navtex την οποία εξέδωσε η Άγκυρα για σεισμικές έρευνες του Oruc Reis, δεσμεύοντας θαλάσσιες περιοχές νοτίως του Καστελόριζου, της Κάσου και της Καρπάθου.
Συγκεκριμένα, στις υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών συνδυάζεται η έξοδος του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο με την πορεία που χάραξαν προ ημερών δεκάδες τουρκικά αλιευτικά σκάφη (υπολογίζονται στα 120-150) που βγήκαν από τα Δαρδανέλια και κατευθύνονται στο λιβυκό πέλαγος νοτίως της Κρήτης. Έμπειροι διπλωμάτες θεωρούν πως δεν πρέπει να αποκλειστεί τα τουρκικά αλιευτικά να κατεθυνθούν προς την περιοχή που έχει δεσμεύσει η Navtex και να επιχειρήσουν να αλιεύσουν σε ελληνική θαλάσσια ζώνη, μεταξύ όμως των 6 και των 12 ναυτικών μιλίων, αξιοποιώντας, δηλαδή, το γεγονός πως η Ελλάδα δεν έχει οριοθετήσει την ΑΟΖ στην περιοχή και δεν έχει επεκτείνει την αιγιαλείτιδα ζώνη στα 12 μίλια.
Η αλιεία, όμως, είναι ο ορισμός της οικονομικής δραστηριότητας σε μια περιοχή που η Ελλάδα θεωρεί δική της ΑΟΖ, κάτι που υπό κανονικές συνθήκες επιβάλλει την επέμβαση του ελληνικού πολεμικού ναυτικού για να εκδιώξει τα τουρκικά αλιευτικά. Γι αυτό τον λόγο, άλλωστε, η ανακοίνωση του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ κάνει λόγο για “αμφισβητούμενα ύδατα”: επειδή η Ελλάδα δεν έχει χαραξει ΑΟΖ και ως εκ τούτου καθιστά μη οριοθετημένες τις συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές.
Δι’ αυτού του τρόπου, όπως εκτιμούν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, η Τουρκία θα προσπαθήσει να καταστήσει σαφές και με έμμεσο επιχειρησιακό τρόπο πως δέχεται αιγιαλείτιδα μόνο έξι ναυτικών μιλίων και να ανακόψει το δικαίωμα της Ελλάδας για επέκταση στα 12 μίλια.
Το σενάριο που ενδεχομένως να εκτυλιχθεί το επόμενο διάστημα -και θεωρείται μεσαίου κινδύνου επειδή η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει πολεμικά πλοία, κάτι που θα δημιουργούσε συνθήκες εμπλοκής ή ατυχήματος- εξετάζεται από τους ειδικούς του Πενταγώνου και έχει τεθεί υπόψη του πρωθυπουργού.
Η τακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο τότε υφυπουργός (και μετά υπουργός) Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης με την φρεγάτα “Νικηφόρος Φωκάς” να ανακόπτει την πορεία του Oruc Reis που θα επιχειρούσε σεισμικές έρευνες στην ίδια περιοχή, αποτελεί, αναμφίβολα, την αναγκαία λύση και σε μια ανάλογη περίπτωση τις επόμενες ώρες και μέρες.