Η “αποκωδικοποίηση” της συνέντευξης Τσίπρα: Αναβάθμιση της αντιπολίτευσης αλλά και το βλέμμα στον ΣΥΡΙΖΑ
«Ένας χρόνος όλα ανάποδα»: τον τίτλο αυτό επιλέγει να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ. Σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» και την Βούλα Κεχαγιά -μια συνέντευξη που εκτείνεται σε τέσσερις σελίδες της εφημερίδας- θυμίζει πώς πήγαινε η οικονομία πριν τις εκλογές, για να έλθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάζοντας, όπως σημειώνει, διπλάσια ανάπτυξη, καλύτερες μέρες και περισσότερες δουλειές και.. «με το που εκλέγεται, πέφτει ‘Αρμαγεδδώνας’» -πριν από τον κοροναϊό, διευκρινίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με ύφεση ήδη από το 2ο τρίμηνο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.
«Ο κορονοϊός μπορώ να σας πω ότι βολεύει κιόλας τον κ. Μητσοτάκη», πιστεύει ο Αλ. Τσίπρας, «διότι καλύπτει τη μεγάλη αποτυχία στην οικονομία, τα χρεώνει όλα εκεί». Χωρίς να αρνείται, ασφαλώς, τις παγκόσμιες επιπτώσεις της πανδημίας, χρεώνει στον πολιτικό του αντίπαλο ότι αδράνησε.
«Όταν η κυβέρνηση λέει ότι η ύφεση θα είναι 10%, 11%, 12%, δεν συνειδητοποιεί ότι βρίσκεται ενώπιον μιας καταστροφής, που χρειάζεται απίστευτη προσπάθεια, συνέπεια και πάνω απ’ όλα σχέδιο για να αντιμετωπιστεί». Με δεδομένο μάλιστα, προσθέτει, ότι το υψηλότερο ποσοστό ύφεσης είχε καταγραφεί το 2011 (8,9%), «είναι αδιανόητο η κυβέρνηση να το αντιμετωπίζει με κόλπα του τύπου, ‘μπόρα είναι θα περάσει’ ή, ακόμα χειρότερα, να εκμεταλλεύεται αυτήν την πρωτοφανή συνθήκη για να εφαρμόσει ακραίες πολιτικές στα εργασιακά, που θα βαθύνουν ακόμη περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες».
Τα παράλληλα σύμπαντα
«Μιλάμε», επισημαίνει δηκτικά, «για δύο παράλληλα σύμπαντα. Ένα στο οποίο ο κ. Μητσοτάκης αυτοθαυμάζεται ως ο δήθεν καλύτερος πρωθυπουργός της σύγχρονης Ελλάδας και ένα άλλο -το αληθινό- στο οποίο ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός της μεγαλύτερης ύφεσης σε χώρα της ευρωζώνης τον 21ο αιώνα. Μέχρι να ξυπνήσει από το όνειρο, οι πολίτες θα ζουν ένα νέο εφιάλτη».
Άλλωστε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ότι «ο κ. Μητσοτάκης θα αντιδράσει όπως έχει κάνει διαχρονικά η παράταξή του σε τέτοιες περιπτώσεις», δηλαδή, όπως παραθέτει, με περικοπή κοινωνικών δαπανών, μείωση μισθών και συντάξεων. Του… αναγνωρίζει αντιθέτως ότι «παίρνει άριστα στην επικοινωνία», ιδίως δε, στο να καρπώνεται δρομολογημένες δράσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους: «Ακόμη και ο πιο αδαής κατανοεί ότι δεν γίνεται σε έξι μήνες να σταθεί ένας τόσο συνθετος μηχανισμός, ακόμα και αν διαθέταμε ως κράτος 1.000 προγραμματιστές της Silicon Valley».
Στη δημοσιογραφική παρατήρηση ότι οι πολίτες πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός τα πήγε πολύ καλά στην πανδημία, ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης αντιτείνει: «Η χώρα τα πήγε καλά γιατί οι Έλληνες τελικά είναι υπεύθυνοι πολίτες. Δεν ισχύει ότι είναι ένας απείθαρχος λαός που χρειάζεται βούρδουλα για να στρώσει».
Λίστα Πέτσα
Ερωτηθείς για τη λίστα Πέτσα, διερωτάται γιατί δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα. «Για να ‘μαγειρέψει’ τα νούμερα; Για να παραποιήσει τα στοιχεία; Να είστε σίγουροι ότι τίποτε δεν θα ξεφουσκώσει και τίποτε δεν θα ξεχαστεί. Ειδικά σε μια περίοδο που εργαζόμενοι απολύονται κατά χιλιάδες, ενώ κάποιοι άλλοι κάνουν ζωή χαρισάμενη με ‘δωράκια’».
Το νέο στοίχημα του Αλ. Τσίπρα
Για το κόμμα του, τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αποδεικνύει ότι είναι η παράταξη της εθνικής και δημοκρατικής ευθύνης (…) Δεν λέει όχι για το όχι, δεν κάνει σημαία ευκαιρίας τα εθνικά θέματα (…) Έχει διαλέξει το δύσκολο δρόμο της κατάθεσης εναλλακτικής πρότασης. Μπορεί αυτός ο δρόμος να μη δημιουργεί εύκολες εντυπώσεις, αλλά χτίζει γερά θεμέλια. Και όταν έρθει -που έρχεται τελικά πιο γρήγορα από ό,τι νομίζαμε- η ώρα της κρίσης για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, τότε η αντιστροφή του κλίματος δεν θα είναι παροδική, αλλά ένα βαθύ και διαρκές ρεύμα που θα γεννήσει όρους κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας».
Ερωτηθείς για τις περιπτώσεις των κ.κ. Παπαδημούλη και Παππά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει: «Η ηθική της Αριστεράς και των ανθρώπων της είναι το μεγάλο μας πλεονέκτημα», πλην όμως «αυτή ηθική στάση κρίνεται καθημερινά, δεν είναι ένα εισιτήριο διαρκείας» αναφέρει και εστιάζει στο ότι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ «εντοπίζει με θάρρος και ειλικρίνεια τα λάθη, όχι για να τα κουκουλώσει, αλλά για να μην τα επαναλάβει».
Όταν του ζητείται να εξηγήσει τι εννοούσε ότι θα προχωρήσει μπροστά αφήνοντας πίσω παλαιές φιλίες, απαντά εμφατικά: «Ό,τι είπα, ισχύει στο ακέραιο», δηλαδή «θα προχωρήσει ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε ένα κόμμα μαζικό και λαϊκό, που θα αποτελεί την καρδιά της μεγάλης προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης του τόπου. Που θα ανανεωθεί και θα αναδείξει άξια στελέχη, αναγνωρισμένα στον κοινωνικό χώρο. Και που σύντομα θα είναι έτοιμο να κυβερνήσει. Αυτό είναι για μένα», υπογραμμίζει ο Αλ. Τσίπρας, «το νέο μεγάλο ιστορικό στοίχημα».
Στην κριτική δε, που ακούγεται ότι δεν είναι επαρκώς αυστηρός με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δίνει την εξής απάντηση: «Δεν έχω μάθει να λειτουργώ ως χωροφύλακας ή παιδονόμος. Τα στελέχη μας είναι δημόσια πρόσωπα. Κρίνονται διαρκώς (…) Έχω όμως την ευθύνη να ηγούμαι στη βάση συγκεκριμένων αρχών, κανόνων και, πάνω απ’ όλα, αξιών».
Πρακτικές μαφίας
Σε πολύ υψηλούς τόνους για τα θέματα των ηχογραφήσεων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγέλλει τον πρωθυπουργό γιατί με την επιλογή του «να φέρει στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής παράνομες ηχογραφήσεις, ανοίγει το καπάκι του υπονόμου για την πολιτική ζωή. Και δεν πρόκειται για τυχαία επιλογή, αλλά για καλοστημένη επιχείρηση που θυμίζει πρακτικές μαφίας. Κρατούσαν για τέσσερα χρόνια μια παράνομη ηχογράφηση, μετά άλλαξαν το νόμο τον Νοέμβριο του ’19, ώστε να μπορούν να την αξιοποιήσουν. Στη συνέχεια έστησαν ερωτήσεις στον Προανακριτική (…) για να επιλέξουν, τελικά, να το δημοσιοποιήσουν ως άσφαιρο αντιπερισπασμό, τη στιγμή που έβλεπαν να έρχεται ο συμβιβασμός – κόλαφος της αμερικανικής Δικαιοσύνης με τη Novartis, που επιβεβαιώνει ότι χρηματίστηκαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης Σαμαρά. Άρα, ακυρώνει όλη την επιχειρηματολογία περί σκευωρίας (…) Αν νομίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης ότι ανοίγοντας το καπάκι του υπονόμου θα πλήξει τους αντιπάλους του, μάλλον κάνει λάθος. Ο πρώτος υποψήφιος να πέσει μέσα, είναι ο ίδιος». Και παρότι δεν μπορεί να το πει με απόλυτη ασφάλεια ότι ο πρωθυπουργός κινεί τα νήματα, εν τούτοις είναι κάτι που το χρεώνεται. «Από μια άποψη θα ήταν ακόμη χειρότερο, αν δεν το υποκινεί. Θα σήμαινε ότι δεν ελέγχει το μπλοκ των ακραίων στο κόμμα του».
Μηνύματα στέλνει και προς την Φώφη Γεννηματά: «Θα ήταν προτιμότερο το ΚΙΝΑΛ να αρχίσει να προβληματίζεται βαθύτερα για το τι σημαίνει μια προοδευτική στρατηγική στην Ελλάδα του 2020. Να απαγκιστρωθεί, επιτέλους, από μια ρητορική που αθωώνει τη Δεξιά στα μείζονα για να την ψέξει στα ελάσσονα». Στο ερώτημα δε, αν φοβάται πρόωρες εκλογές στα τέλη Αυγούστου, ξεκαθαρίζει ότι το κόμμα του είναι έτοιμο «να ξαναβγάλουμε -αν χρειαστεί- τα κάστανα από τη φωτιά».
Και για το νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να …διευθετήσει τις πορείες, τέλος, εκτιμά ότι «αυτή η ωμή παρέμβαση στον πυρήνα των δημοκρατικών δικαιωμάτων θα εξελιχθεί σε ένα μεγαλοπρεπέστατο φιάσκο».
Ν. Παπ.