“Από τις 15 Ιουνίου οι απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό στη Θεσσαλονίκη”
Στις 15 Ιουνίου, και όχι την 1η Ιουλίου, θα αρχίσουν οι απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό κατ εξαίρεση μόνο προς το αεροδρόμιο “ Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης, για να δοθεί ώθηση στον τουρισμό στη Βόρεια Ελλάδα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε δεκτό σχετικό αίτημα του Απόστολου Τζιτζικώστα, και δήλωσε πως η 85η Διεθνής Έκθεση θα γίνει τροποποιημένη, λόγω του κορονοϊού, και ο ίδιος προτίθεται να την εγκαινιάσει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου.
Σχετικά με την κατ εξαίρεση επανέναρξη των απευθείας πτήσεων από το εξωτερικό προς τη Θεσσαλονίκη ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι υπάρχει η δυνατότητα και θα χρειαστεί και η βοήθεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεννόηση με την Πολιτική Προστασία και με τον ΕΟΔΥ, να γίνουν όλα τα τεστ είτε γενικά είτε δειγματοληπτικά τα οποία απαιτούνται.
Η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία, η Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται στην κορυφή του αναπτυξιακού σχεδιασμού της κυβέρνησης τόνισε ο πρωθυπουργός και διαβεβαίωσε ότι τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα στην περιοχή τηρούνται στο ακέραιο και η παράδοση τους θα γίνει σύμφωνα με τις δεσμεύσεις.
Στη διάρκεια της σημερινής του επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για την πορεία εκτέλεσης των έργων και αμέσως μετά τις συσκέψεις που είχε στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης με εκπροσώπους τοπικών φορέων έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους και αναφέρθηκε αναλυτικά σε αυτά:
–ΜΕΤΡΟ: Το Μετρό της Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί ολόκληρο τον Απρίλιο του 2023 είπε και κάλεσε τους “ απολύτως δικαιολογημένους” Θεσσαλονικείς που έχουν “ καχυποψία” σχετικά με το σταθμό Βενιζέλου να δουν τις μακέτες που παρουσίασε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής για να διαπιστώσουν ότι θα συνυπάρχει ο σταθμός με τα επισκέψιμα αρχαία και θα είναι ένας από τους ωραιότερους σταθμούς αν όχι τον ωραιότερο σταθμό Μετρό στον κόσμο, καθώς θα συνδυάζει έναν υπερσύγχρονο σταθμό με ένα εντυπωσιακό επισκέψιμο μουσείο. Σημείωσε ότι έχουν αρχίσει οι εργασίες απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων, με βάση την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).
–ΟΑΣΘ: Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη σύμβαση με τα ΚΤΕΛ που πρόσθεσε 125 λεωφορεία και δημιούργησε σχεδόν 400 νέες θέσεις εργασίας, τη νομοθέτηση της δυνατότητας μίσθωσης 180 λεωφορείων για τρία χρόνια και τη σύμβαση παραχώρησης 50 αστικών λεωφορείων από τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Υπενθύμισε ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε μια “ άκρως προβληματική” κατάσταση στον ΟΑΣΘ, καθώς κυκλοφορούσαν μόνο 212 αστικά στην πόλη.
–ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ: Σε ένα έργο “ φάντασμα” μέχρι τώρα, τη σύνδεση της Εγνατίας Οδού με το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 70.000.000 ευρώ αναδείχθηκε πριν λίγες μέρες προσωρινός ανάδοχος. Δημοπρατήθηκαν ο δρόμος Θέρμη-Γαλάτιστα και το “ ορφανό χιλιόμετρο” στα Μουδανιά Χαλκιδικής. Αναβαθμίζεται η ανατολική εσωτερική περιφερειακή οδός Θεσσαλονίκης και το έργο θα περάσει από διυπουργική επιτροπή τον επόμενο μήνα .
–ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ: Δημιουργείται μητροπολιτικό πάρκο στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη Δυτική Θεσσαλονίκη, που θα φιλοξενεί δραστηριότητες πολιτισμού και αθλητισμού, με χώρους πρασίνου και υπάρχουν ήδη οι υποψήφιοι ανάδοχοι για το πρώτο κομμάτι του έργου. “ Ενδεχομένως, γιατί όχι, σε συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα να εξασφαλίσουμε ότι το έργο αυτό θα είναι και μακροπρόθεσμα βιώσιμο, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε και τη συντήρηση αυτού του πολύ όμορφου χώρου πρασίνου”, τόνισε ο πρωθυπουργός.
–ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΕΘ: Γίνονται βήματα για την ολοκλήρωση του ειδικού χωρικού σχεδίου και μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα ξεκινήσει η διαδικασία για τον διεθνή αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, ο οποίος είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου πρότζεκτ.
–ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΖΩΝΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (ΑΖΚ): Έχουν γίνει γρήγορα βήματα προκειμένου να μεταβιβαστεί το οικόπεδο 760 στρεμμάτων, το οποίο βρίσκεται στο αεροδρόμιο “ Μακεδονία”, πρώτα από το Υπερταμείο στο υπουργείο Οικονομικών και αμέσως μετά στην ΑΖΚ. Προχωράει η σύσταση της εταιρίας ανάπτυξης επιχειρηματικού πάρκου.
–ΥΓΕΙΑ: Το Σύστημα Υγείας στην Κ. Μακεδονία έχει ήδη ενισχυθεί με 1.963 στελέχη, 78 γιατρούς, 885 νοσηλευτές, εξοπλίστηκε με 46 νέες κλίνες ΜΕΘ και μέχρι το Φθινόπωρο θα προστεθούν ακόμα 34 νέες κλίνες ΜΕΘ και 15 κλίνες ΜΑΦ.
–ΕΣΤΙΑΣΗ: Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι πολύ γρήγορα η εστίαση θα ξαναβρεί το ρυθμό της, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για τη Θεσσαλονίκη.
–ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Η 15η Ιουνίου είναι η ημερομηνία κατά την οποία θα μπορέσουν να ανοίξουν τα χερσαία σύνορα, χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς. Αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί το μεγαλύτερο κομμάτι των τουριστών στη Βόρεια Ελλάδα φτάνουν οδικώς από τις χώρες της Βαλκανικής και όχι μόνο.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα επισκεφθεί ξανά τη Θεσσαλονίκη μέχρι την 85η ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο και τόνισε πως αυτό που μετράει για την κυβέρνηση είναι η παραγωγή έργου μετρήσιμου και ορατού από όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.
Ο κ. Μητσοτάκης είχε διαδοχικές συσκέψεις με τις διοικήσεις της ΔΕΘ-Helexpo, της Αττικό Μετρό, της Εγνατίας Οδού, του ΟΑΣΘ, της ΑΖΚ και τον δήμαρχο Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη.
Στις συσκέψεις συμμετείχαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, οι υφυπουργοί Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας, Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος και η επικεφαλής του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου.
Πριν από τις συσκέψεις ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄και Β΄ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης.