Έρευνα: Τρεις στους 10 έλληνες φοβούνται ότι θα μείνουν άνεργοι, 8 στους 10 ανησυχούν για την οικονομική κατάσταση
Ανησυχία για την οικονομική τους κατάσταση μετά το τέλος της κρίσης που προκάλεσε η επιδημία εκφράζουν οκτώ στους δέκα Ελληνες και τρεις στους δέκα φοβούνται ότι θα μείνουν άνεργοι. Η πλειονότητα των Ελλήνων το διάστημα της κρίσης είχαν κοντά τους κάποιο άτομο για να συζητήσουν προσωπικά θέματα και σε μεγάλο ποσοστό μιλούσαν πιο συχνά στο τηλέφωνο ή μέσω Διαδικτύου σε σχέση με την εποχή προ κοροναϊού.
Ετσι, το κυρίαρχο συναίσθημα για τουλάχιστον τέσσερις στους δέκα ήταν την εποχή του lockdown η «ηρεμία». Από την άλλη, φόβο αισθάνθηκαν δύο στους δέκα Ελληνες, και μοναξιά ένας στους δέκα. Υψηλή ήταν και η συμμόρφωση με τα μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί. Το 90,3% δήλωσε ότι τηρεί αυστηρά τους κανόνες προσωπικής υγιεινής και το 78,6% τους κανόνες φυσικής απόστασης από τους άλλους.
Αυτά είναι ορισμένα από τα ευρήματα πανελλαδικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Επικοινωνίας και Αλφαβητισμού στην Υγεία και στα ΜΜΕ σε συνεργασία με τη διαδικτυακή σελίδα healthpharma. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 23 έως τις 28 Απριλίου 2020, σε δείγμα 1.322 ατόμων και οι οποίοι σε ποσοστό 88% κατά την περίοδο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας ζούσαν με την οικογένειά τους ή με κάποιο φίλο. Επτά στους δεκα συμμετέχοντες δήλωσαν ότι τις ημέρες του lockdown είχαν κάποιο άτομο να συζητήσουν προσωπικά θέματα. Αναφορικά με το πώς ένιωσαν οι συμμετέχοντες το τελευταίο διάστημα, η συχνότερη απάντηση είναι «ήρεμος» (41,6%), ενώ το 35,6% δήλωσε «χαλαρός» και το 34,8% «με ενέργεια».
Στον αντίποδα, το 37,1% δήλωσε «προβληματισμένος», φόβο εξέφρασε το 23,1% και ένα 10% δήλωσε ότι αισθάνθηκε «μόνος». Από αϋπνία υπέφερε τις τελευταίες 40 ημέρες της έρευνας το 13,8% των συμμετεχόντων, προβλήματα οργάνωσης του χρόνου δήλωσε το 23,2% και δυσκολία συγκέντρωσης το 15%.
Το 65% πιστεύει ότι η κυβέρνηση ελέγχει την κατάσταση με τον κορωνοϊό, ενώ έξι στους δέκα εμπιστεύονται την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας. Από την άλλη, ένα 41% συμφωνεί με την άποψη ότι οι επίσημες αρχές αποκρύπτουν δεδομένα, και το 35,3% πιστεύει ότι ο κορωνοϊός φτιάχτηκε από άνθρωπο.
Για το μέλλον, το 80,3% δηλώνει ότι ανησυχεί για την οικονομική του κατάσταση, και το 31,2% φοβάται ότι θα μείνει άνεργος/η. Το 63,5% εκφράζει φόβο για περιορισμό των ατομικών ελευθεριών λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για τον κορωνοϊό.
«Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη, με αυξημένη αβεβαιότητα, πληθώρα επιστημονικών ασαφειών και δυσκολία σταθερών προβλέψεων για το μέλλον, η πλειονότητα των ευρημάτων αθροιστικά καταδεικνύει ότι έχουμε πολύ καλή επίγνωση της κατάστασης και τη διαχειριστήκαμε με σύνεση», σχολιάζει η πρόεδρος του Ινστιτούτου και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (πρώην ΕΣΔΥ) κ. Εφη Σίμου. Και συνεχίζει, «περαιτέρω προσπάθειες θα πρέπει να στοχεύουν στην επεξήγηση της επιστημονικά τεκμηριωμένης σκοπιμότητας και αναγκαιότητας της αυστηρής τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας, παράλληλα με τον σεβασμό των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών».
Πηγή: καθημερινη