Στροφή μετά τις αντιδράσεις και τις αποκαλύψεις για τις μάσκες – Πού δεν θα είναι τελικά υποχρεωτική η χρήση
Πολλά έχουν ακουστεί τις προηγούμενες μέρες για την υποχρεωτικότητα της μάσκας από σήμερα, Δευτέρα 4 Μαΐου, πρώτη ημέρα άρσης των μέτρων που είχαν επιβληθεί για τον νέο κοροναϊό. Μετά τις αντιδράσεις αλλά και τις καταγγελίες για συμφέροντα, παράλληλα με τις αντικρουόμενες αναλύσεις των επιστημόνων για το πόσο βοηθάει στη μη μετάδοση της νόσου, η κυβέρνηση δια του Νίκου Χαρδαλιά ανακοίνωσε αλλαγές για τους κλειστούς χώρους.
Πιο αναλυτικά, οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα σε:
- Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
- Nοσοκομεία
- Iατρικά διαγνωστικά κέντρα
- Aσανσέρ
- Tαξί
Οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα σε:
- Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
- Σούπερ μάρκετ
- Καταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα
- Ιατρεία
- Νοσοκομεία
- Διαγνωστικά κέντρα
- Κέντρα αισθητικής
Παράλληλα, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας για:
- Κλειστούς χώρους
- Γραφεία
- Επισκέπτες κομμωτηρίων
[AdToShowHere]
Αξίζει να σημειωθεί πως αν και αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλους τους κλειστούς χώρους, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έκανε λόγο για σύσταση της πολιτείας για τη χρήση, όπου παρατηρείται συγκέντρωση ατόμων.
Μάλιστα, υπενθυμίζεται ότι στις ανακοινώσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων τις προηγούμενες ημέρες, είχε ανακοινωθεί πως η χρήση της μάσκας θα ήταν υποχρεωτική για τους καταναλωτές που θα επισκέπτονταν σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κουρεία, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, καταστήματα τυχερών παιχνιδιών.
Μη χρήση της μάσκας στους παραπάνω χώρους, θα επέφερε πρόστιμο 150 ευρώ στους πολίτες σε περίπτωση ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές.
Ωστόσο, ο κ. Χαρδαλιάς θέλοντας να δώσει διευκρινίσεις για την αλλαγή αυτή, υποστήριξε ότι σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα, αλλά και οι κυβερνήσεις, συνεχώς μαθαίνουν πράγματα για τον κοροναϊό, υπογραμμίζοντας ότι κανείς δεν τα ξέρει όλα και πως κανείς δεν είναι σε θέση να δώσει μια και ξεκάθαρη απάντηση για όλα τα ερωτήματα σχετικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Την ίδια ώρα, τόσο κυβερνητικά στελέχη, όσο και οι αρμόδιοι φορείς υπογραμμίζουν ότι οι πολίτες μπορούν να επιλέξουν να φορούν μια υφασμάτινη μάσκα, την οποία μπορούν να αποστειρώσουν και να την επαναχρησιμοποιήσουν, μειώνοντας το συνολικό κόστος σε σχέση με τις χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης.
Αναλυτικές οδηγίες για την κατασκευή υφασμάτινης μάσκας έδωσε προς τους πολίτες ο ΕΟΔΥ:
Κόβετε δύο ορθογώνια κομμάτια από ύφασμα 25 x 15 cm. Τα δύο κομμάτια υφάσματος θα ραφτούν μαζί ως να είναι ένα κομμάτι.
Διπλώνετε πρώτα τις μεγάλες πλευρές, δημιουργώντας ένα μικρό στρίφωμα περίπου 0,5 cm και γαζώνετε ή ράβετε καλά. Στη συνέχεια, κατά μήκος των μικρών πλευρών, διπλώνετε το διπλό στρώμα του υφάσματος, δημιουργώντας στρίφωμα 1-1,5 cm (για να περάσετε αργότερα το λάστιχο) και γαζώνετε ή ράβετε καλά.
Περνάτε σε κάθε μικρή πλευρά της μάσκας, που κατασκευάσατε, από ένα λάστιχο μήκους 15 περίπου cm και δένετε τα λάστιχα σφικτά. Τα λάστιχα αποτελούν τα στηρίγματα της μάσκας στα αυτιά. Αν δεν έχετε διαθέσιμο λάστιχο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κορδόνι, ράβοντάς το στις τέσσερις άκρες της μάσκας και να τα δένετε αντίστοιχα στο πίσω μέρος του κεφαλιού.
Γυρίζετε το λάστιχο ώστε να κρύψετε τους κόμπους μέσα στο στρίφωμα. Συρρικνώνετε τις δύο μικρές πλευρές της μάσκας με το λάστιχο. Για καλύτερη σταθεροποίηση μπορείτε να ράψετε το λάστιχο στις τέσσερις άκρες.
Ωστόσο, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας σημειώνει πως η χρήση υφασμάτινης μάσκας απαγορεύεται σε παιδιά κάτω των δύο ετών, σε άτομα με προβλήματα αναπνοής, σε ανθρώπους που έχουν χάσει τις αισθήσεις τους και σε ανθρώπους που για λόγους ανικανότητας δεν μπορούν να την αφαιρέσουν χωρίς βοήθεια.