Γάλλος νευροβιολόγος: Η νικοτίνη μπλοκάρει τον κοροναϊό!
Κατά τεκμήριο οι καπνιστές περιλαμβάνονται στις ευπαθείς ομάδες και κινδυνεύουν περισσότερο να προσβληθούν από τον κορωνοϊό. Επιπλέον, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Chinese Medical Journal, η εξέλιξη της νόσου μπορεί να αποβεί πιο απρόβλεπτη και οδυνηρή σε σχέση με τους μη καπνιστές, ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες να καταλήξει ο ασθενής.
Την ίδια στιγμή ωστόσο, Γάλλοι ερευνητές με επικεφαλής τον νευροβιολόγο Ζαν Πιέρ Σανγκό από το Ινστιτούτο Παστέρ, εικάζουν ότι το τσιρότο νικοτίνης θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη απέναντι στον ιό. Οι επιστήμονες έχουν δημοσιεύσει σχετική υπόθεση εργασίας στην ιστοσελίδα Qeios, επισημαίνοντας ότι μεταξύ των θυμάτων του κορωνοϊού ελάχιστα από τα θύματα ήταν καπνιστές.
Στο δείγμα που είχαν μελετήσει, συνολικά 500 ασθενείς, οι 350 είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο, ενώ κάπνιζε μόλις το 5%. Αυτή η αναλογία θα οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι στους νοσούντες το ποσοστό των καπνιστών είναι κατά 80% μικρότερο σε σχέση με τον μέσο όρο του πληθυσμού. Σημειώνεται ότι παλαιότερα μία ιταλική μελέτη του καθηγητή Τζιουζέπε Λίπι, που έχει δημοσιευθεί στο European Journal of Internal Medicine, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι καπνιστές δεν νοσούν συχνότερα από τους μη καπνιστές.
Κρίσιμη η συμπεριφορά των υποδοχέων
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής επιστημονικές παρατηρήσεις, ο κορωνοϊός εισχωρεί στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω ενός υποδοχέα στις κυτταρικές μεμβράνες, που είναι γνωστός και ως ένζυμο μετατροπής αγγειοτενσίνης 2 (ACE2). Οι Γάλλοι ερευνητές εικάζουν τώρα ότι «η νικοτίνη εγκαθίσταται στους υποδοχείς και εμποδίζει την εισβολή του κορωνοϊού», όπως σημειώνει ο καθηγητής Ζαν Πιέρ Σανγκό από το Ινστιτούτο Παστέρ και το College de France, για να σημειώσει ότι, από τη στιγμή που ο ιός δεν εισβάλλει στον οργανισμό δεν έχει και τη δυνατότητα να πολλαπλασιαστεί. Οι έρευνες συνεχίζονται σε νοσοκομείο του Παρισιού, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα.
Ωστόσο, υπάρχει και επιστημονικός αντίλογος: άλλη ερευνητική ομάδα υπό την καθοδήγηση των νευρολόγων Τζέιμς Ολντς και Νατίν Καμπανί στο Φέρφαξ της Βιρτζίνια, στις ΗΠΑ, έχει δημοσιεύσει από τις 18 Μαρτίου μία έρευνα στο περιοδικό The FEBS Journal, υποστηρίζοντας το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή η νικοτίνη όχι μόνο δεν μπλοκάρει, αλλά και ενθαρρύνει τους υποδοχείς στις κυτταρικές μεμβράνες να δεχθούν την εισβολή του κορωνοϊού. Αυτό ίσως εξηγεί τη βαριά μορφή της ασθένειας σε πολλούς καπνιστές.
Το κάπνισμα δεν είναι λύση…
Όπως κι αν έχουν τα πράγματα, η ιατρική κοινότητα συνιστά στους πάντες να σταματήσουν το κάπνισμα, αν μη τι άλλο γιατί ο κορωνοϊός προσβάλλει κατά κύριο λόγο τον πνεύμονα, ο οποίος στους καπνιστές έχει ούτως ή άλλως δεχθεί μεγάλη επιβάρυνση από τη νικοτίνη. Σε αντίθεση μάλιστα με την πρόσληψη καθαρής νικοτίνης- όπως συμβαίνει με τα τσιρότα νικοτίνης που χρησιμοποιούν όσοι θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα- το τσιγάρο επιβαρύνει τον οργανισμό με επιπλέον επιβλαβείς ουσίες, ορισμένες από τις οποίες είναι καρκινογόνες.
Οι Γάλλοι ερευνητές συνεχίζουν την έρευνά τους με τσιρότα νικοτίνης, σε διαφορετική δοσολογία κάθε φορά. Θεωρούν ότι αν επιβεβαιωθεί η υπόθεση εργασίας που έχουν διατυπώσει, η νικοτίνη θα προταθεί ως μέσο προστασίας απέναντι στον ιό. Αλλά η νικοτίνη καθεαυτή δεν είναι ακίνδυνη, καθώς θεωρείται τοξική ουσία. Ένα τσιγάρο διοχετεύει στον οργανισμό από ένα έως τρία γραμμάρια, ενώ περιέχει συνολικά δώδεκα γραμμάρια νικοτίνης.
Όταν η βλάβη είναι μεγαλύτερη από τα οφέλη
Και παλαιότερα πολοί επιστήμονες είχαν προσπαθήσει να διαλευκάνουν το ερώτημα, εάν τυχόν η νικοτίνη έχει και θετικές συνέπειες για τον οργανισμό. Έχουν γίνει ήδη έρευνες για την επίδρασή της σε χρόνιες ασθένειες, όπως η νόσος Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ. Για όσους πάσχουν από άνοια οι επιστήμονες βλέπουν θετική επίδραση. Αλλά πάλι, οι εικασίες των Γάλλων ερευνητών δεν σημαίνουν ότι θα πρέπει όλοι να αρχίσουν το κάπνισμα το συντομότερο δυνατόν…
Πηγή: DW