Σε ελεύθερη πτώση το Airbnb και στην Ελλάδα, στο 80% οι ακυρώσεις – Ανησυχία σε όλη την Ευρώπη
Ο ξένος τύπο, επιμένει για διακοπές στην Ελλάδα, με τελευταία προτροπή από την γερμανική εφημερίδα Bild, ωστόσο ριζικές είναι οι αλλαγές που επέφερε η πανδημία στην αγορά Airbnb.
Μέχρι πριν λίγους μήνες πολλοί ενοικιαστές είχαν φτάσει σε απόγνωση από τα υψηλά ενοίκια και τη μικρή προσφορά σε σπίτια καθώς οι ιδιοκτήτες προτιμούσαν να τα δώσουν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η καθίζηση ωστόσο στην τουριστική κίνηση έκανε πολλούς να το ξανασκεφτούν και να επιλέξουν και πάλι πιο μακροχρόνιες λύσεις.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ και τα τελευταία στοιχεία οι ακυρώσεις σε κρατήσεις Airbnb τον Απρίλιο ξεπερνούν το 80%. Αυτοί που πλήττονται περισσότερο είναι οι αστικοί προορισμοί όπως η Αθήνα.
Εκτός από το πάγωμα των αγοραπωλησιών, η ραγδαία μείωση των κρατήσεων στις πλατφόρμες AirBnb οδηγεί τους ιδιοκτήτες ξανά στην επιλογή της μακροχρόνιας ενοικίασης κατοικιών οι οποίες βρίσκονται σε σημείο οικιστικού αλλά όχι τουριστικού ενδιαφέροντος, τόνισε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς.
Οι ιδιοκτήτες στις περιοχές που ήταν οι τελευταίες περιοχές που μπήκαν στη βραχυχρόνιας μίσθωσης όπως είναι τα Πατήσια, το Γουδί, η Κυψέλη είναι και οι πρώτες περιοχές όπου οι ιδιοκτήτες επιστρέφουν πλέον στις μακροχρόνιες μισθώσεις.
Η σημαντική αύξηση στις αγγελίες μακροχρόνιας ενοικίασης καταγράφει τη νέα τάση στην αγορά των ακινήτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας spitogatos.gr το μεγαλύτερο στοκ ακινήτων προς ενοικίαση παρουσιάζεται στα Πετράλωνα με ποσοστό 44,4%, στο Νέο Κόσμο (43,6%), στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας (30,8%) και στον Πειραιά (27,20%).
Όσον αφορά την υπόλοιπη χώρα άνοδος διαθέσιμων ακινήτων καταγράφεται στη Λάρισα (26,60%), το Βόλο (23,53%), το Ηράκλειο (20,30%) και τη Θεσσαλονίκη (16,1%).
“Χάνεται” η Ευρώπη
Μόνο στη Γαλλία υπολογίζεται ότι ο τουριστικός τομέας θα χάνει 10 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα.
Μόνο από τις ακυρώσεις στα θεματικά πάρκα, όπως η Disneyland, για το πρώτο μισό του έτους φτάνουν τις 800.000 ευρώ.
Στο Βέλγιο εξετάζουν την πιθανότητα να βάλουν είσοδο με ειδικές άδειες στις παραλίες, έτσι ώστε να ελέγχεται ο αριθμός των ατόμων που μπαίνουν. Αρχικά αναμένεται να ταξιδεύουν τουρίστες από τις γύρω χώρες..
Στην Αυστρία, σε αρχικό στάδιο τα ξενοδοχεία αναμένεται να δέχονται τουρίστες μόνο από τη Γερμανία.
Για να μπορέσουν να ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους όπως υπολογίζουν από τον Ιούνιο, οι Πορτογάλοι προμηθεύουν τους χώρους ακόμη και με διαγνωστικά τεστ. Ακόμη και αν δουλέψουν κανονικά δεν θα έχουν κέρδη, όπως τονίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων του Αλγκάρβε, Ελεντερίκο Βιέγκας.
Προβληματισμός και στην Ισπανία, όπου μέσα στο Μάρτιο οι κρατήσεις σε ξενοδοχεία μειώθηκαν κατά 66% σε σχέση με την περσινή χρονιά. Ήδη έχουν αναβληθεί Φεστιβάλ που φιλοξενούσαν δεκάδες χιλιάδες τουρίστες. Συνολικά στη χώρα τα έσοδα από τον τουρισμό αντιστοιχούσαν στο 15% του ΑΕΠ.
Διακοπές στη χώρα τους για να στηριχθεί η οικονομία θα ζητήσει ο Τζουζέπε Κόντε από τους Ιταλούς. Οι αρμόδιοι οργανισμοί ετοιμάζουν, όπως αφήνεται να διαρρεύσει, ειδική εκστρατεία, τόσο για την εσωτερική αγορά, όσο και για το εξωτερικό, με σύνθημα «vacanze in Italia», διακοπές στην Ιταλία.
Στο πλαίσιο των νέων μέτρων στήριξης της οικονομίας και των πολιτών, που αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες και τα οποία μπορεί να αγγίξουν και τα πενήντα δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τους αναλυτές, κύρια θέση θα έχει η αρωγή του τουριστικού τομέα.