Μαζεύουν και απλώνουν τα μέτρα για το Πάσχα – Απαγόρευση για 48ωρο, 24ωρο ή… μερικές ώρες
Η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμη ως προς το αν πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα για την Κυριακή του Πάσχα. Οι εισηγήσεις είναι για απαγορεύσεις στις μετακινήσεις με Ι.Χ για 48ωρο, 24ωρο ή για μερικές ώρες την Κυριακή του Πάσχα ώστε να αποθαρρυνθούν όσοι προγραμματίζουν πασχαλινό τραπέζι με φίλους και συγγενείς ή απόδραση σε παραλίες αφού η θερμοκρασία θα σκαρφαλώσει στους 26 βαθμούς.
Υπάρχει σίγουρα προβληματισμός καθώς η καμπύλη της μετάδοσης του ιού πήρε την κάθοδο, όπως επαναλαμβάνει τα τελευταία 24ωρα ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ήταν χθες να πάρει τις αποφάσεις του το ανέβαλε.
H προοπτική να «παγώσει» τη χώρα με απαγόρευση Ι.Χ και Μέσων Μαζικής Μεταφοράς την ημέρα του Πάσχα δεν έχει “κλειδώσει”. Είναι σαφές ότι η όποια απόφαση θα εμπεριέχει ρίσκο. Εάν δωθεί το πράσινο φως για νέα μέτρα για να συγκρατηθεί η μετάδοση μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια. Εάν εφαρμοστούν τα υπάρχοντα, να τα παραβιάσουν αρκετοί και να χυθεί η.. καρδάρα.
Υπάρχει βεβαίως και το τρίτο ενδεχόμενο όλα να πάνε μέσα σε ελεγχόμενα όρια.
Και μόνο ότι πολλοί περιμένουν τις αποφάσεις Μητσοτάκη για να δουν τι θα κάνουν, δείχνει την κινητικότητα που υπάρχει στην κοινωνία για το πως θα περάσει το Πάσχα.
Την ίδια ώρα η μία μετά οι άλλες χώρες αρχίζουν να εφαρμόζουν μέτρα σταδιακής επαναφοράς στην κανονικότητα. Η συζήτηση βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και στην ελληνική κυβέρνηση. Η 27η Απριλίου που λήγουν τα μέτρα αποτελεί κρίσιμο σταθμό.
Οι ανακοινώσεις θα προηγηθούν, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Αλλωστε, θα χρειαστεί νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα δίνει το στίγμα για το τι θα γίνει από τις 28 Απριλίου και μετά.
Εάν η πανδημία περάσει σε ρυθμούς εξάλειψης όπως διαφαίνεται αυτήν τη στιγμή, είναι πιθανόν αντί στις 11 Μαίου, όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός, τα πρώτα εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια ή κάποιες υπηρεσίες του δημοσίου να επαναλειτουργήσουν νωρίτερα, αρχής γενομένης της 4ης Μαΐου.
Μετά το πρώτο κρας τεστ, θα ξεκινήσει μαθήματα η τρίτη τάξη του Λυκείου που έχει τις πανελλαδικές εξετάσεις και σταδιακά θα προστίθενται τάξεις και άλλες λειτουργίες, καθώς τα βήματα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά όπως επισημαίνουν όλες οι πλευρές.
Ο καθηγητής του LSE και εκπρόσωπος της κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς Ηλίας Μόσιαλος επισημαίνει ότι η στρατηγική της σταδιακής αποκλιμάκωσης των μέτρων πρέπει να γίνει με τακτικές κινήσεις.
«Μια πρόωρη στρατηγική εξόδου, ή/και μία νέα έξαρση μπορεί να επιφέρει επαναφορά κάποιων μέτρων, δημιουργώντας κύκλους «επιβολής και άρσης μέτρων», που ακολουθούν τόσο η Σιγκαπούρη όσο και το Χονγκ Κονγκ», όπως τόνισε.