Ξανθός: Οι παρεμβάσεις που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ βοηθούν σήμερα το ΕΣΥ να αντέξει
Τις κρίσιμες αλλά αφανείς παρεμβάσεις, καθώς δεν έτυχαν επικοινωνιακής προβολής, που έγιναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και βοηθούν σήμερα το δημόσιο σύστημα υγείας να στέκεται όρθιο εν μέσω πανδημίας ανέδειξε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως σημείωσε στην παρέμβασή του κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Αλέξη Χαρίτση, «σήμερα είμαστε σε μία κρίσιμη φάση για την εξέλιξη της πανδημίας, έχουμε μία ηπιότερη πορεία της νόσου και των επιπτώσεων και τον αριθμό κρουσμάτων νοσηλευμένων, διασηλωνωμένων και θανάτων. Είναι μία καλή εξέλιξη που δεν πρέπει να τεθεί σε διακινδύνευση».
Ο πρώην υπουργός Υγείας επισήμανε ότι χρειάζεται εγρήγορση και μία προσπάθεια προσεκτικής και καλά οργανωμένης αποκλιμάκωσης των μέτρων περιορισμού όταν έρθει η ώρα. «Το σύστημα υγείας φαίνεται αυτή τη στιγμή να αντέχει. Προϋπήρξε μία κρίσιμη στήριξή του στα δύσκολα μνημονιακά χρόνια. Από το 2015 αντιστράφηκε η πορεία απορρύθμισης την πρώτη πενταετίας της κρίσης και διασφαλίστηκε η επιβίωση του δημόσιου νοσοκομείου και η προσβασιμότητά του σε όλους τους ανθρώπους χωρίς διακρίσεις» τόνισε ο Ανδρ. Ξανθός.
Όπως είπε, σε αυτό βοήθησαν και οι κρίσιμες παρεμβάσεις που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ. Αρχικά αναφέρθηκε στο θέμα των ΜΕΘ. «Καταφέραμε να καλύψουμε όλες τις οργανικές θέσεις των γιατρών ΕΣΥ και να αυξήσουμε τη διαθεσιμότητα των ΜΕΘ κατά 100 κρεβάτια. Επενδύσαμε στα τμήματα επειγόντων περιστατικών που είναι η πρώτη γραμμή άμυνας. Προκηρύξαμε 500 θέσεις μονίμων του ΕΣΥ. Ήταν καίριας σημασίας παρέμβαση».
Ο Ανδρ. Ξανθός αναφέρθηκε και στην παρέμβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα, η οποία, όπως τόνισε, δεν έχει αξιοποιηθεί όπως θα έπρεπε μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση. «Προσθέσαμε 127 δημόσιες δομές, ενώ την προηγούμενη περίοδο είχαμε κλεισίματα και εξώθηση σε απολύσεις, προσθέσαμε 1.100 παραπάνω επαγγελματίες υγείας, προσθέσαμε την κουλτούρα της ομάδας υγείας και του οικογενειακού γιατρού, προκηρύξαμε 450 θέσεις γιατρών του ΕΣΥ στοχευμένα για τα κέντρα υγείας όλης της χώρας. Πρόκειται για αφανείς παρεμβάσεις που όμως ενίσχυσαν την ανθεκτικότητα του συστήματος».
«Κανείς δεν τολμά να μιλήσει σήμερα για σπάταλο ΕΣΥ»
Συνεχίζοντας, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η έκτακτη παρέμβαση στο σύστημα υγείας που γίνεται σήμερα και πρέπει να ολοκληρωθεί δεν πρέπει να είναι μίας χρήσης αλλά μία παρέμβαση που θα οδηγεί σε μονιμότερη ενίσχυση, σε μονιμότερη αιμοδότηση του συστήματος υγείας με ανθρώπινο προσωπικό αλλά και με επιπλέον υλικούς πόρους.
«Αυτή είναι η ευκαιρία μας, η κρίση ανέδειξε την αξία του δημόσιου συστήματος υγείας. Κανείς, ούτε οι πιο ακραιφνείς νεοφιλελεύθεροι όπως ο κ. Μητσοτάκης που πάντα ευαγγελιζόταν λιγότερο κράτος και στην υγεία και περισσότερη αγορά, περισσότερο ζωτικό χώρο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, δεν τολμά να μιλήσει για αναποτελεσματικό, σπάταλο ΕΣΥ που πρέπει να μπολιαστεί από ιδωτικο-οικονομική κουλτούρα και μάνατζμεντ» σημείωσε με νόημα.
Όπως είπε, είναι κρίσιμο αυτή η παρέμβαση να «αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα, να προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις γιατρών και νοσηλευτών και να μπορέσουν οι σημερινοί συμβασιούχοι που βάζουν πλάτη στα δύσκολα να έχουν τη δυνατότητα διατηρήσουν μία μόνιμη θέση αλλά και να δώσουμε ένα κίνητρο να αντιστραφεί το brain drain προς το εξωτερικό».
Ο πρώην υπουργός Υγείας ζήτησε να διατηρηθούν οι κλίνες της εντατικής που έχουν προστεθεί στο σύστημα υγείας και να μην επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση. «Είναι κρίσιμος ο ρόλος της κατ’ οίκον παρακολούθησης και φροντίδας. Η παρέμβαση της κυβέρνησης με κινητά συνεργεία που περιορίζουν τον ρόλο μόνο σε δειγματοληψία για έλεγχο κορωνοϊού είναι εντελώς ανεπαρκής για να καλύψει τις σημερινές ανάγκες».
«Να σταματήσει αυτό που γίνεται να μετακινείται ιατρικό προσωπικό από τα κέντρα υγείας, ΤΟΜΥ, περιφερειακά ιατρεία για να καλυφθούν άλλες ανάγκες. Είναι αποδυνάμωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας».
Παράλληλα ο Ανδρ. Ξανθός αναφέρθηκε στο θέμα της φροντίδας των ειδικών και ευάλωτων ομάδων. «Η κυβέρνηση δεν έχει δείξει τα απαραίτητα αντανακλαστικά, τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Όταν εμφανιστεί ένα κρούσμα προσπαθεί ασμένως να αντιμετωπίσει» τόνισε.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών, τα καμπ που χρειάζονται τώρα αποσυμφόρηση, τους καταυλισμούς ρομά, τα γηροκομεία, τα προνοιακά ιδρύματα, τις φυλακές, τις ψυχιατρικές κλινικές. «Είναι ειδικοί πληθυσμοί, δεν είναι υγειονομικές βόμβες, κινδυνεύουν περισσότερο από την πανδημία και για αυτό χρειάζονται ειδική προστασία».
«Διακομματική επιτροπή ελέγχου για να υπάρχει διαφάνεια»
Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εκ νέου της συγκρότησης μίας διακομματικής επιτροπή ελέγχου. «Χρειαζόμαστε, για να αρθούν οι όποιες καχυποψίες υπάρχουν για αδιαφανείς χειρισμούς είτε στο θέμα των προμηθειών είστε στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, να υπάρξει μία διακομματική επιτροπή που θα μπορεί να ελέγχει και να διασφαλίζει συνθήκες δημόσιας λογοδοσίας, διαφάνειας και κοινωνικού ελέγχου».
«Χρειαζόμαστε επίσης μία συστηματική ενημέρωση από την πλευρά του υπουργείου σε ορισμένους κρίσιμους δείκτες. Έχουν σταματήσει να μας ενημερώνουν για τον αριθμό των νοσηλευμένων ασθενών, δεν έχουμε εικόνα για τον βαθμό προσβολής του υγειονομικού προσωπικού από την πανδημία. Συνεχίζουμε να απαιτούμε να υπάρχει μία αναλυτική εικόνα σε καθημερινή βάσης της τοποθέτησης συμβασιούχων ανά κλάδο, ανά περιφέρεια και ανά δομή. Έτσι μόνο θα μπορούμε να έχουμε μία ακριβή εικόνα» ανέφερε.
«Η μεγάλη διαφορά με την κυβέρνηση τη σημερινή είναι η προσέγγιση για την επόμενη μέρα της πανδημίας. Εμείς οραματιζόμαστε ένα δημόσιο σύστημα υγείας πιο ισχυρό και πιο ενδυναμωμένο σε μόνιμη βάση που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες τις πανδημίας και των επόμενων φάσεών της. Να καλύψει με μόνιμο, δωρεάν και αξιόπιστο τρόπο τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Να μην επιτρέψουμε να διευρυνθούν οι οικονομικές, κοινωνικές και υγειονομικές ανισότητες» κατέληξε ο Ανδρ. Ξανθός.