Ζοφερή πρόβλεψη από το ΔΝΤ: Κρίση αντίστοιχη με τη Μεγάλη Ύφεση του ’30
Περισσότερες από 170 χώρες του κόσμου θα βρεθούν αντιμέτωπες με συρρίκνωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ προειδοποιεί το Ταμείο
Τη μεγαλύτερη συρρίκνωσή της από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης της δεκαετίας του 1930 θα αντιμετωπίσει η παγκόσμια οικονομία, σαφώς εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού, όπως προέβλεψε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Σε ομιλία της, λίγες ημέρες πριν το Ταμείο δώσει και επισήμως στη δημοσιότητα τις εκθέσεις του για την παγκόσμια οικονομία (World Economic Outlook, Fiscal Monitor) η Γκεοργκίεβα τόνισε ότι πλέον το ΔΝΤ εκτιμά ότι τα περισσότερα κράτη-μέλη του θα βρεθούν αντιμέτωπα με ύφεση, με τις χώρες χαμηλού εισοδήματος σε Αφρική, Λ. Αμερική και Ασία να είναι αντιμέτωπες με πολύ μεγάλους κινδύνους.
«Μόλις πριν από τρεις μήνες αναμενόταν θετική αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος σε πάνω από 160 από τις χώρες μέλη μας το 2020. Σήμερα, ο αριθμός αυτός έχει αντιστραφεί: τώρα εκτιμάμαι ότι πάνω από 170 χώρες θα παρουσιάσουν αρνητική κατά κεφαλήν αύξηση εσόδων φέτος. Η ζοφερή προοπτική ισχύει τόσο για τις προηγμένες όσο και για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Αυτή η κρίση δεν γνωρίζει όρια, όλοι πλήττονται το ίδιο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα περισσότερες από 90 χώρες έχουν ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από την πανδημία, με τη διοίκηση του Ταμείου να προχωρά σε αύξηση του «Ειδικού Ταμείου Εκτάκτων Αναγκών», ενώ ζητά από τα πιο πλούσια κράτη-μέλη του να αυξήσουν τις εισφορές τους και να προσφέρουν το ποσό των 1,4 δισ. δολαρίων ως δωρεές προκειμένου να στηριχθούν οι πιο φτωχές χώρες.
Βάσει των εκτιμήσεων του ΔΝΤ οι κυβερνήσεις ανά την υφήλιο έχουν λάβει πρόσθετα μέτρα στήριξης αξίας σχεδόν οκτώ τρισ. δολαρίων.