Γιατί ο μετριοπαθής Ξανθός στηρίζει τον Τσιόδρα…
Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία ο πρώην υπουργός Υγείας (και αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ) Ανδρέας Ξανθός τηρεί μια ιδιαίτερα υπεύθυνη στάση. Αντιλαμβάνεται, προφανώς, πλήρως και τις διαστάσεις της υγειονομικής κρίσης και τις συνέπειες που μπορεί να έχει μια χαλάρωση των μέτρων ή η επικράτηση του πανικού.
Όταν είπε πως “κι εμείς εάν κυβερνούσαμε τον Τσιόδρα θα επιλέγαμε ως επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου”, αρκετοί ήταν εκείνοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ που έσπευσαν να τον κατακρίνουν. Ο Ανδρέας Ξανθός γνώριζε, όμως, κάτι παραπάνω από τους επικριτές του.
Η νηφαλιότητά του μπορεί να μην συνάδει με το αίτημα για πιο σκληρή αντιπολίτευση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος, ωστόσο, δεν κρύβει την ανησυχία του στους συνομιλητές του. Αυτό από μόνο του δικαιολογεί και την στάση του αλλά και την σαφή στήριξη που παρέχει -και ο Παύλος Πολάκης, για να είμαστε δίκαιοι- στους επιστήμονες. Το γεγονός, δε, πως επικεντρώνει το ενδιαφέρον του και την κριτική του στην ανάγκη στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αποδεικνύει πως και ως γιατρός, και ως πρώην υπουργός Υγείας, γνωρίζει καλά τι ακριβώς πρέπει να γίνει.
Σε χθεσινές δηλώσεις του εκτίμησε ότι «ο κ. Τσιόδρας είναι μια εξαιρετική επιλογή για την εποπτεία της πανδημίας και τον συντονισμό του επιστημονικού δυναμικού της χώρας στο πεδίο της λοιμωξιολογίας-επιδημιολογίας. Οι εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων είναι στη σωστή κατεύθυνση και ο αναγκαίος πολιτικός έλεγχος και η κριτική πρέπει να αφορούν την επάρκεια, την ταχύτητα και αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στην υλοποίησή τους».
Για να προσθέσει, και πάλι πολύ σωστά: «Αν υπάρχουν –και είναι λογικό να υπάρχουν σε μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση– επιφυλάξεις ή αντιρρήσεις επιστημονικού χαρακτήρα, είναι καλό να κατατεθούν επίσημα και τεκμηριωμένα για επιστημονικό διάλογο στην αρμόδια Επιτροπή και όχι να αναπαράγονται άκριτα στη δημόσια συζήτηση από μη ειδικούς».