Οι ιδιώτες γιατροί κλείνουν τα ιατρεία γιατί δεν έχουν μάσκες!
Με επιστολή του ΠΙΣ στις 2 Απριλίου προς τον Υφ. Υγείας κ. Κοντοζαµάνη, µεταφέρθηκε η αγωνία χιλιάδων γιατρών για την παντελή έλλειψη µέσων ατοµικής προστασίας, κάτι που καθιστά επικίνδυνη έως και απαγορευτική τη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων, ο υφυπουργός δήλωσε ότι θα δοθούν 50.000 µάσκες στον ΠΙΣ. Ο ίδιος ο σύλλογος επισήµανε πως «πρόκειται για ανεπαρκή αριθµό, φτάνει κανείς να υπολογίσει ότι οι ελεύθεροι επαγγελµατίες γιατροί είναι 25.000, γεγονός που σηµαίνει ότι αναλογούν δύο µάσκες µίας χρήσης στον καθένα!».
Οι γιατροί ψάχνουν και µόνοι τους τρόπους να προµηθευτούν υλικά, ωστόσο είναι πολύ δύσκολο, όπως υπογραµµίζει o γγ του ΠΙΣ δρ Γ. Ελευθερίου: «Πρόκειται για δύσκολη διαδικασία έως και ακατόρθωτη, καθώς µε υπουργική απόφαση έχει δεσµευτεί ό,τι υλικό εισάγεται στα τελωνεία και δεν διοχετεύεται στην αγορά, άρα δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε να αγοραστούν».
Την ίδια ώρα η κερδοσκοπία καλά κρατεί σε υλικά προστασίας και όχι µόνο. «Τα υλικά ατοµικής προστασίας, όπως µάσκες, αντισηπτικά αλλά και θερµόµετρα και οξύµετρα, έχουν πάρει την ανηφόρα. Συγκεκριµένα, τα οξύµετρα είχαν 20-25 ευρώ και τώρα τα βρίσκεις 70-80 ευρώ» επισηµαίνει ο κ. Ελευθερίου.
«Προσπαθούµε µε νύχια και µε δόντια να κρατήσουµε τα ιατρεία µας ανοιχτά και συνεχίζουµε και απαντάµε σε χιλιάδες κλήσεις, γιατί αυτήν τη στιγµή το 95% της διαχείρισης των πιθανών κρουσµάτων γίνεται από τους ελευθεροεπαγγελµατίες γιατρούς» µας λέει και εξηγεί ότι «το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟ∆Υ έχει φρακάρει και δεν µπορεί κανείς ούτε σε νοσοκοµείο ούτε σε κέντρο υγείας να βρει και να επικοινωνήσει µε κάποιον γιατρό, κάτι που δεν συµβαίνει µόνο τώρα αλλά από πάντα».
Ο ΠΙΣ έχει επισηµάνει πολλές φορές το θέµα της έλλειψης υλικών ατοµικής προστασίας όπως µάσκες, γυαλιά γάντια, ενώ υπάρχει τεράστια έλλειψη και σε αντισηπτικά. Μάλιστα έχει εκδώσει και οδηγία σχετικά µε το θέµα, η οποία αναφέρει µεταξύ άλλων: «Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει κατ’ επανάληψη συστήσει στους ιατρούς να λειτουργούν για τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά µόνο εφόσον διαθέτουν τα απαραίτητα µέτρα για την προστασία των ασθενών και του προσωπικού των ιατρείων ώστε τα ιατρεία και τα εργαστήρια να µην αποτελέσουν σηµεία διασποράς της νόσου».
Οπως εξηγεί ο κ. Ελευθερίου, «εάν έρθουν κάποιοι ασθενείς στο ιατρείο του γιατρού που δεν έχει τα απαραίτητα µέτρα και νοσήσουν, προκύπτουν και νοµικά ζητήµατα και θέµατα αστικής ευθύνης».
Πηγή: documentonews.gr