Τσίπρας: Η κρίση δεν είναι ευκαιρία για παλινόρθωση φθαρμένων πρακτικών (vid)
«Έχουμε χρέος να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία, να εμποδίσουμε την εξάπλωση του ιού, αλλά οφείλουμε να προστατέψουμε και τη δημοκρατική λειτουργία», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή. Σημείωσε ότι το βασικό είναι να προστατευτούν οι άνθρωποι. Τόνισε ότι πρέπει να στηριχθούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές του ΕΣΥ που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή με κίνδυνο της υγείας και της ζωής τους, κάνοντας το, όπως «συχνά καταγγέλλουν», χωρίς τα απαραίτητα εφόδια.
Σημείωσε ότι η κρίση «μπορεί να μας οδηγήσει να εκτιμήσουμε ξανά αξίες που είχαν υποχωρήσει στο συλλογικό υποσυνείδητο της ελληνικής κοινωνίας». Τόνισε ότι δεν είναι η ώρα για κομματικά οφέλη και εμπόριο δράματος, «ούτε πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η ώρα των λύκων, που στην αναμπουμπούλα χαίρονται, κλείνοντας τα μάτια, ή και ευνοώντας συμφέροντα και ομάδες που βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία».
«Η εικόνα είναι μια Βουλή που είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Είναι αμήχανο για όλους μας», ξεκίνησε λέγοντας ο Αλέξης Τσίπρας.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η χώρας μας βρίσκεται στη δίνη μιας υγειονομικής κρίσης. Συμφωνούμε όλοι ότι το βασικό είναι η ανθρώπινη ζωή. Όλες αυτές τις μέρες πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία,, δίνουμε την δική μας μάχη, υπάρχουν κ εκείνοι που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, με κίνδυνο με τη δική τους υγεία.. Οφείλουμε να τους στηρίξουμε. Γιατρούς και νοσηλευτές, χωρίς τα απαραίτητα εφόδια, για να προστατεύσουν και να σώσουν άλλες ανθρώπινες ζωές”.
«Η κρίση δεν μπορεί να γίνει ευκαιρία για κερδοσκοπία και σχέδια παλινόρθωσης φθαρμένων πρακτικών», τόνισε. Αντίθετα, είπε, είναι ευκαιρία να φανεί ποιος αποβλέπει σε κέρδος, πολιτικό ή οικονομικό, να φανεί «πόσο πολύτιμο και αναντικατάστατο είναι το ΕΣΥ και το κοινωνικό κράτος, που τόσες επιθέσεις δέχτηκαν τα τελευταία χρόνια» και πού μπορεί να οδηγήσουν ιδεοληψίες όταν γίνονται πολιτική πράξη.
Υπογράμμισε ότι θα κριθούμε όλοι για όλα, όταν έρθει η ώρα, όμως τώρα προέχει η μάχη της ζωής, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει με το λόγο και την πράξη του “παρών” από την πρώτη μέρα. «Μακάρι το 1/10 της υπευθυνότητας που δείχνει η αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης στην κρίση, να το επιδεικνύατε κι εσείς σε κρίσιμα εθνικά θέματα», είπε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Στηρίξαμε και στηρίζουμε την προσπάθεια των γιατρών, των νοσηλευτών, των ανθρώπων του κρατικού μηχανισμού που συμμετέχουν στη δύσκολη μάχη. Στηρίξαμε και στηρίζουμε τους ανθρώπους του μόχθου, τους επιστήμονες, τους επαγγελματίες, τους μικρομεσαίους, τους άνεργους, τους αγρότες, όλους όσους ήδη τραυματίζει η οικονομική λεπίδα της κρίσης και βρίσκονται αυτή τη στιγμή με το σήμερα θολό και το αύριο δυσοίωνο. Στηρίζουμε όμως δεν σημαίνει ότι σιωπούμε και ότι ασκούμε κριτική στα κακώς κείμενα. Σε ολιγωρίες, λάθη, αδικίες, ταξικές πολιτικές εύνοιας στους έχοντες. Στηρίζουμε δε σημαίνει σιωπούμε. Ιδίως όταν ακόμα και σήμερα, ένα μήνα μετά, ακούμε αυτούς που είναι στη μάχη να βγάζουν κραυγή αγωνίας, ότι δεν έχουν στηριχθεί με το υγειονομικό υλικό και οι άνθρωποι που έχουν προσληφθεί δεν έχουν πιάσει δουλειά. Και στηρίζουμε, δε σημαίνει σιωπούμε όταν οι νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες μεταφράζονται εν μέσω κρίσης σε παροχές προς οικονομικά ισχυρές ομάδες.
Όταν μάλιστα ακούγονται ήδη φωνές -και δεν διαψεύδονται- για περικοπές στις συντάξεις, και στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα περιοριστικά μέτρα είναι απαραίτητα. Ωστόσο για να προστατεύσουμε τη ζωή και την υγεία όλων δεν αρκούν τα περιοριστικά μέτρα. Τα περιοριστικά μέτρα μας δίνουν χρόνο προκειμένου με ταχύτητα να καλύψουμε τα κενά.
Να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Χρειάζονται γενναία μέτρα, με ένα και μοναδικό στόχο:
Κανένας χωρίς αξιόπιστη δημόσια φροντίδα υγείας μπροστά στην πανδημία».
«Τι γίνεται σήμερα; Σήμερα τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να κάνουν το τεστ πληρώνοντας 10 φορές παραπάνω, από ότι σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, αλλά αν ο ασθενείς είναι φορέας τότε αυτοί που του προσφέρουν το τεστ σηκώνουν τα χέρια ψηλά και ο ασθενείς πάει στο δημόσιο σύστημα. Πρέπει να επιταχθούν.
Δεν υπάρχει επίταξη χωρίς αποζημίωση και βρισκόμαστε μπροστά σε κάτι που οφείλουμε να καταγγείλουμε.
Επαρκή μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών.
Δεν χωρούν εδώ ούτε αγκυλώσεις ιδεολογικές, ούτε αγκυλώσεις γραφειοκρατικές.
Εδώ χωράει μόνο η ανάγκη να προφυλάξουμε πιο αποτελεσματικά τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής.
Ανάπτυξη όλων των διαθέσιμων δημόσιων κλινών ΜΕΘ με τις αναγκαίες προσλήψεις συμβασιούχων γιατρών και νοσηλευτών,
Και επίταξη των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, με όρους δημοσίου συμφέροντος, και όχι κερδοσκοπικής ληστείας.
Μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Τα αναγκαία πρέπει να γίνουν γρήγορα. Κάναμε σε μνημονιακά χρόνια 19.500 προσλήψεις. Εσείς τις είδατε επαρκείς. Αυτοί που βρίσκονται στα νοσοκομεία, τουλάχιστον οι συμαβσιούχοι, ως ύστατη ανταμοιβή θα πρέπει να μονομοποιηθούν.
Γιατί ΤΩΡΑ είναι η ώρα της επένδυσης στο ΕΣΥ και στη Δημόσια Υγεία.
Μαζική διαδικασία υποβολής των τεστ στον πληθυσμό και ιδίως σε ύποπτα κρούσματα.
Χρειάζονται μαζικά τεστ, έτσι ώστε όλα τα ύποπτα κρούσματα. Να μην αρχίσει ο κόσμος αυτός να βγαίνει έξω και να ξανακυλήσουμε.
Και αυτό απαιτεί κεντρική διαχείριση των εργαστηριακών ελέγχων για τον κορονοϊό.
Ενιαία κριτήρια για τη διενέργεια τους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Ενίσχυση των δημόσιων εργαστηρίων και των διαθέσιμων διαγνωστικών τεστ.
Και βέβαια μηδενική συμμετοχή για τον πολίτη.
Αξιοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Μεταξύ του «Μένουμε Σπίτι» και του Νοσοκομείου υπάρχει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Προτείνουμε και ζητάμε την άμεση ενσωμάτωση των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας. Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, Περιφερειακά ιατρεία, συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ, ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί , σε ένα ενιαίο δίκτυο εξωνοσοκομειακής φροντίδας των ασθενών. Που και το ΕΣΥ θα ανακουφίσει, αλλά και τους πολίτες, ασθενείς, ή όχι, θα προσφέρει τη σιγουριάς της ιατρικής στήριξης.
Κινητές ομάδες υγείας ( ΚΟΜΥ) για κατ’ οίκον ιατρική παρακολούθηση ασθενών που υποφέρουν από χρόνια και σοβαρά νοσήματα και «Μένουν σπίτι» χωρίς συστηματική παρακολούθηση και φροντίδα.
Οι ομάδες αυτές μπορούν να συμβάλλουν και στον διαγνωστικό έλεγχο για τον ιό.
Τέλος, ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες
Πρόσφυγες-μετανάστες, Ρομά , φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία , ψυχιατρεία και προνοιακά ιδρύματα , φυλακισμένοι, άστεγοι, τοξικοεξαρτημένοι.
Δεν θα κάνει διάκριση ο ιός σε αυτές τις ομάδες».
«Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να σπεύσουμε την οικονομία. Φοβάμαι ότι κινδυνεύουμε όσες θυσίες και κόπους κάναμε να χαθούν σε λίγους μήνες. Δεν αφορά όλη την Ελλάδα. Είναι συμμετρικό και παγκόσμιο. Θα πρέπει να φροντίσουμε οι απώλειες να είναι λιγότερες.
Η προσέγγιση που γίνεται από πλευράς σας είναι ότι δεν πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, γιατί θα υπάρξουν ανάγκες και στην εποχή της ανάκαμψης. Πιστεύω ότι είναι λάθος. Είναι σαν την ανοσία αγέλης. Αν κατά τη διάρκεια των 2-3 μηνών, κλείσουν επιχειρήσεις, μετά δεν θα μπορέσουν να ξεκινήσουν. Ότι περισσεύει για να ενισχύσουν αυτούς που άντεξαν; Είναι ένα σχέδιο βαθιάς αναδιάρθρωσης για την ελληνική οικονομία, με μόνους κερδισμένους αυτούς που κέρδισαν και τα χρόνια της κρίσης».
«Ευτυχώς έχετε πάρει τη σωστή πλευρά για το ευρωομόλογο. Δεν ξέρουμε ποιο τέλος θα έχει αυτή η διένεξη, αλλά μπορεί να βρισκόμαστε σωστά σε μια κρίση της Ευρώπης, Εμείς έχουμε πλεονέκτημα, ότι δεν είμαστε εξαίρεση. Το 2010 ήμασταν αυτοί που προκαλούσαμε την κρίση. Έχουμε το μεγάλο πλεονέκτημα ότι βγήκαμε από το μνημόνιο. Η χώρα έχει μαξιλάρι 35-37 δις ευρώ για να χρηματοδοτήσουμε τις ανάγκες μας μετά την κρίση».
«Να διεκδικήσουμε την προοπτική της ενωμένης Ευρώπης. Μέχρι τότε δαπανήστε. Αν δεν δαπανήσετε στις επιχειρήσεις και στη στήριξη των εργαζομένων…
Τα 800 ευρώ είναι 45 μέρες, στον μήνα είναι κατώτερο του βασικού μισθού. Τα 600 ευρώ για τους επιστήμονες είναι λάθος. Είναι μήνυμα για το πώς υλοποιούμε fake προγράμματα. Τους υποτιμούμε».