Στήριξη στον Ερντογάν αποφάσισαν Μέρκελ-Μακρόν- Τι συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη
Σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο το βράδυ της Τετάρτης η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ενημέρωσε για τις τηλεδιασκέψεις που είχε το απόγευμα με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στη συνέχεια με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ. Στην τηλεδιάσκεψη με τον τούρκο πρόεδρο, στην οποία συμμετείχαν και ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, όπως και ο βρεταννός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συζητήθηκε μεταξύ άλλων η κατάσταση στη βόρεια Συρία.
Διάθεση για συνεννόηση με την Τουρκία
Επίσης τέθηκε και το θέμα του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με την καγκελάριο Μέρκελ «ο τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι επιθυμεί να είναι [η Τουρκία] μέλος του ΝΑΤΟ.» Οι συνομιλητές του «χαιρέτισαν», κατά την καγκελάριο, αυτή τη στάση. Όπως πρόσθεσε «αυτό καθιστά ακόμα περισσότερο αναγκαίο ενδεχομένως να συζητούνται οι πολιτικές διαφορές».
Η κ. Μέρκελ άφησε έμμεσα να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένη να γίνουν παραχωρήσεις στο πάγιο τουρκικό αίτημα, το οποίο αφορά τη διεύρυνση της Τελωνειακής Ένωσης της ΕΕ με την Τουρκία.
Επίσης εξέφρασε την υποστήριξή της στο τουρκικό αίτημα να αυξηθεί η χρηματική βοήθεια της ΕΕ για τους πρόσφυγες. Σε αυτό το πλαίσιο η κ. Μέρκελ και οι κκ. Μακρόν και Τζόνσον τόνισαν τη σημασία της συμφωνίας ΕΕ -Τουρκίας και ότι θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ. Σύμφωνα με την καγκελάριο σχετική με το θέμα συνομιλία είχαν στην πορεία της ημέρας ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.
Έμφαση στην υλοποίηση της απόφασης για υποδοχή παιδιών
Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας απασχόλησαν στη συνέχεια και την τηλεδιάσκεψη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ. Όπως δήλωσε η καγκελάριος στη συνέντευξη τύπου ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους συναδέλφους του για την «τεταμένη κατάσταση» που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Η διάσκεψη δεν κατέληξε σε αποφάσεις. «Χρειάζεται καλύτερη προετοιμασία αν θέλουμε να κάνουμε κάτι τέτοιο», δήλωσε η καγκελάριος. Αυτό που «τρέχει» είπε είναι η υλοποίηση της απόφασης σειράς κρατών της ΕΕ να υποδεχτούν προσφυγόπουλα από την Ελλάδα, τα οποία είναι «βαριά άρρωστα».
Πηγή: DW