Βίντεο ντοκουμέντο: Δευτερόλεπτα μετά την επίθεση του αμερικανικού drone και το θάνατο του Σουλεϊμανί (vid)

Ο υποστράτηγος Σουλεϊμανί ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης, στρατιωτικός και πολιτικός, των ενόπλων δυνάμεων της Περσίας εκτός του Ιράν. Δηλαδή των δυνάμεων εκείνων οι οποίες μάχονται εδώ και χρόνια είτε σε ιρακινό έδαφος μαζί με τις σιιτικές πολιτοφυλακές είτε στη Συρία εναντίον των τζιχαντιστών.

Ο Σουλεϊμανί ήλεγχε επίσης τις πολιτικές και στρατιωτικές συναλλαγές των Λιβανέζων Σιιτών (Χεζμπολάχ), των οποίων ο εξοπλισμός με σύγχρονα όπλα αλλά και εξελιγμένα οπλικά συστήματα προέρχεται από το Ιράν. Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε ο Σουλεϊμανί και στο παζλ του εξοπλιστικού προγράμματος των Παλαιστινίων ανταρτών που δεν υπάγονται στην παλαιστινιακή αρχή.

Ο ίδιος ο υποστράτηγος Σουλεϊμανί βρισκόταν εδώ και χρόνια στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες τον θεωρούσαν βασικό υπεύθυνο για τη στρατηγική που ανέπτυξε το Ιράν συνολικά στην Εγγύς και Μέση Ανατολή την τελευταία πενταετία. Επίσης, ο Σουλεϊμανί για τους ίδιους ακριβώς λόγους ήταν στο επίκεντρο και των σαουδαραβικών μυστικών υπηρεσιών. Η εκτέλεση του Πέρση στρατηγού από τα αμερικανικά drones καταδεικνύει πως οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας ήταν σε θέση όχι απλώς να γνωρίζουν σε γενικές γραμμές τις κινήσεις των Ιρανών στην Εγγύς και Μέση Ανατολή, αλλά να ξέρουν με κάθε λεπτομέρεια και ανά πάσα στιγμή πού βρίσκονται και πώς κινούνται οι Ιρανοί αυτοί αξιωματούχοι.

Η αποστολή των drones με ρουκέτες κατά του αεροδρομίου της Βαγδάτης από τους Αμερικανούς δεν ήταν απλώς μία πράξη αντεκδίκησης μετά τις συνεχείς ένοπλες επιθέσεις των σιιτικών πολιτοφυλακών και των ίδιων των Ιρανών κατά αμερικανικών στόχων στο Ιράκ, αλλά και ένα μήνυμα προς την Τεχεράνη. «Ξέρουμε πού είσαστε και όταν το επιθυμούμε σας χτυπάμε εκεί που είστε».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΝΟΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΑΠΌ ΤΟ RT

Σχετικά Άρθρα