Ικανοποίηση στην Αθήνα για το θετικό σχόλιο Τραμπ- Νέα μηνύματα Μητσοτάκη για την οικονομία

Οι εξελίξεις στο θέμα των δασμών, στον απόηχο και του θετικού χθεσινοβραδινού σχολίου του Ντόναλντ Τραμπ για τα μηνύματα Μητσοτάκη μέσω της συνέντευξης στο Breitbart News, διατηρούν στο προσκήνιο τα ζητήματα της οικονομίας. Στην συζήτηση που θα έχει το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα, Ρόμπερτ Κάπλαν στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών, αλλά και στην περιοδεία που θα προηγηθεί στην Βοιωτία όπου έχει προγραμματιστεί, μεταξύ άλλων και συνάντηση με το ΔΣ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εκπέμψει νέα μηνύματα για την στάση της χώρας μας στο νέο περιβάλλον που δημιουργείται από την δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ.
Στην Αθήνα υπάρχει ικανοποίηση για την αντίδραση του Αμερικανού Προέδρου ο οποίος χαρακτήρισε τον Έλληνα πρωθυπουργό “καλό άνθρωπο” όταν ρωτήθηκε για όσα είχε αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης στο Breitbart News απαντώντας σε ερώτηση ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει στον Πρόεδρο των ΗΠΑ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ένα διπλό μήνυμα, ευρωπαϊκό και ελληνικό:
- Το ευρωπαϊκό αφορούσε στην δυνατότητα εξεύρεσης μιας “win-win” λύσης σε ό,τι αφορά το εμπόριο, η οποία θα είναι αμοιβαία επωφελής.
- Το ελληνικό, στη στρατηγική σχέση της χώρας μας με τις ΗΠΑ, στους γεωπολιτικούς, οικονομικούς λόγους για τους οποίους η Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ, στον ρόλο της ως γέφυρα μεταξύ της Ινδίας και των ΗΠΑ στο πλαίσιο του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης, αλλά και στην συνεργασία με τον Πρόεδρο Τραμπ στο παρελθόν και την διαβεβαίωση ότι μπορεί να συνεργαστεί και πάλι πολύ καλά μαζί του για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων.
Η Αθήνα είναι σαφές ότι σε αυτή την φάση προκρίνει την επιλογή των διαπραγματεύσεων, με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει στην ίδια συνέντευξη ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο για διαπραγματεύσεις πριν εξετάσουμε οποιαδήποτε σημαντικά ανταποδοτικά μέτρα πέραν εκείνων που ανακοινώθηκαν από την ΕΕ ως απάντηση όμως στους προγενέστερους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, καθώς δεν αφορούν απάντηση στα λοιπά μέτρα προστατευτισμού που έχει ανακοινώσει η αμερικανική πλευρά.
Το τοπίο βέβαια παραμένει σε κάθε περίπτωση αβέβαιο καθώς είναι σαφής η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου των ΗΠΑ με την Κίνα, την ώρα που το μήνυμα των διαπραγματεύσεων ενθαρρύνεται και από την απόφαση Τραμπ να προχωρήσει σε αναστολή δασμών για 90 ημέρες σε 75 χώρες που δεν αντέδρασαν με αντίποινα στην πολιτική του.
- Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, χαρακτηριστικά “σκωτσέζικου ντους” λαμβάνουν για την κυβέρνηση οι εξελίξεις σε σχέση με την τραγωδία των Τεμπών και το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
Η πολιτική “αντεπίθεση” κατά της αντιπολίτευσης που επιχείρησε μετά την αμφισβήτηση του τμήματος του πορίσματος που αφορά στην πυρόσφαιρα από τα πανεπιστήμια της Γάνδης και της Πίζα, εξελίσσεται μετ’ εμποδίων καθώς η εικόνα που παρουσίασε ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ εξαιτίας των αντιφατικών δηλώσεων του παραιτηθέντα τελικά Χρ. Παπαδημητρίου, φέρνουν και πάλι την κυβέρνηση σε θέση άμυνας.
Στην ουσία καλείται να διαχειριστεί τις αιτιάσεις περί πολιτικής ευθύνης για το πλήγμα που δέχθηκε η αξιοπιστία ενός οργανισμού που η ίδια δημιούργησε και στελέχωσε, προσπαθώντας όμως ταυτόχρονα να διατηρήσει ζωντανό και το αφήγημα της “αντίστροφης συγκάλυψης” που επικαλείται τον τελευταίο καιρό.
Στο Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν πάντως πως η συγκρότηση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ είναι, αδιαμφισβήτητα, μία θεσμική κατάκτηση για τη χώρα, καθώς η ύπαρξη ενός ανεξάρτητου τεχνοκρατικού φορέα αποτελεί προϋπόθεση για την αμερόληπτη διερεύνηση περιστατικών που εγείρουν ζητήματα ασφαλείας.
Επιμένουν παράλληλα ότι το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, είναι κατά τα άλλα ένα πολύτιμο εργαλείο για τη βελτίωση των ελληνικών σιδηροδρόμων και πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υλοποιήσει τις συστάσεις του.