Ψηφίζεται στη Βουλή ο νέος εξωδικαστικός: Τι αλλάζει- Ποιες σημαντικές διατάξεις προβλέπει το νομοσχέδιο

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Συζητείται και ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών “Ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς και άλλες διατάξεις” στη σκιά των απρόσμενων εξελίξεων για το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ σχετικά με το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, που αναμένεται να κυριαρχήσει στην αντιπαράθεση συμπολίτευσης-αντιπολίτευσης, αλλά και για το πως σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από τους δασμούς Τράμπ.
Με βάση τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο υπερψηφίζει η ΝΔ, καταψηφίζει το ΚΚΕ και τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάσσονται να αποσαφηνίσουν τη ψήφο τους σήμερα κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια.
Όπως τονίζει ο υπουργός Εθνικης Οικονομιας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης το νομοσχέδιο πέρα από τον τίτλο του, περιλαμβάνει και πολύ σημαντικές διατάξεις για την προστασία των πολιτών, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την οικονομική σταθερότητα, δίνοντας έμφαση στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, καθώς όπως τονίζει “δημιουργείται ένα πολύ συμπαγές πλαίσιο για πολίτες και επιχειρήσεις, ένα πιο ευέλικτο και προσβάσιμο πλαίσιο και πλέον, οι πολίτες έχουν στα χέρια τους ένα πολύ ισχυρό όπλο για να ρυθμίσουν τα δάνεια και τις υποχρεώσεις τους”.
Και αυτό γιατί όπως επισημαίνει “Διπλασιάζονται τα εισοδηματικά όρια και οι επιλέξιμοι οφειλέτες που μπορούν να ενταχθούν στο μηχανισμό ρύθμισης δωδεκαπλασιάζονται. Από το 7% πηγαίνουν στο 85% και έτσι δημιουργείται μια πολύ ισχυρή περίμετρος εφαρμογής για τη μεσαία τάξη.”
Για παράδειγμα, αναφέρει ο κ. Πιερρακάκης οικογένεια με τρία παιδιά το όριο ήταν στις 21.000 ευρώ, πηγαίνει στις 42.000 ευρώ.
Επίσης σημειώνει ότι πιστωτές, τράπεζες και funds είναι υποχρεωμένοι να προβούν σε ενημέρωση του δανειολήπτη, τουλάχιστον τρεις μήνες πριν προβούν σε οποιαδήποτε πρόσθετη κίνηση. Μόνη προϋπόθεση ο οφειλέτης να έχει εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα προσωποποιημένης ενημέρωσης του πιστωτή, γίνεται επέκταση προθεσμιών ώστε να διευκολύνεται η ένταξη κάθε ευάλωτου οφειλέτη στο ενδιάμεσο πρόγραμμα και επεκτείνεται η δυνατότητα ρύθμισης δανείων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και μέσω της διαδικασίας εξυγίανσης.
“Έτσι, θα διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις που συνήθως έχουν μεγαλύτερες οφειλές” αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, υπογραμμίζοντας παράλληλα την υλοποίηση μίας δέσμευσης της κυβέρνησης, με το ελληνικό δημόσιο να παραιτείται από κάθε ένδικο μέσο για ψυχική οδύνη και ηθική βλάβη για τις τραγωδίες στο Μάτι και στη Μάνδρα. “Είναι το ελάχιστο το οποίο μπορούμε να κάνουμε” τονίζει ο κ. Πιερρακάκης.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μέσα από τα 230 άρθρα του νομοσχεδίου:
– Τροποποιείται ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, καθώς ιευρύνονται τα κριτήρια για την τεκμαιρόμενη συναίνεση πιστωτών, ενώ επιτρέπεται η ένταξη και απαιτήσεων που φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Ειδική πρόβλεψη υπάρχει και για την προθεσμία υποβολής αιτήσεων των ευάλωτων οφειλετών, καθώς και για την υποχρέωση των πιστωτών να προτείνουν έγγραφα ρύθμιση πριν από τη διενέργεια πλειστηριασμού. Το σχέδιο νόμου διευρύνει για πρώτη φορά τη στήριξη και στη μεσαία τάξη, διπλασιάζοντας τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και παράλληλα υποχρεώνονται πλέον οι πιστωτές να καταθέτουν πρόταση ρύθμισης στον οφειλέτη τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από πλειστηριασμό, ενώ δίνεται η δυνατότητα ένταξης στο ενδιάμεσο πρόγραμμα έως και 20 ημέρες πριν από την εκποίηση κατοικίας. Σημαντική κρίνεται και η επέκταση της ρύθμισης δανείων με εγγύηση του Δημοσίου, όχι μόνο στον εξωδικαστικό, αλλά και μέσω της διαδικασίας εξυγίανσης για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
– Εισάγονται ουσιαστικές αλλαγές στη λειτουργία του χρηματιστηρίου και των επενδυτικών οργανισμών. Οι ΟΣΕΚΑ και οι ΟΕΕ αποκτούν τη δυνατότητα χρήσης συλλογικών λογαριασμών, ενώ μειώνεται το ελάχιστο κεφάλαιο για τις εταιρείες επενδύσεων μεταβλητού κεφαλαίου και επικαιροποιούνται οι κανόνες εισαγωγής τίτλων στο χρηματιστήριο και απλοποιούνται οι διαδικασίες δημόσιας προσφοράς.
– Εισάγονται νέα φορολογικά κίνητρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς προβλέπεται έκπτωση 100% για τις σχετικές δαπάνες – με ανώτατο όριο τα 200.000 ευρώ. Μειώνεται επίσης ο φόρος στους τόκους εταιρικών ομολόγων στο 5%, ενώ επεκτείνεται και η έκπτωση 50% στο φορολογητέο εισόδημα για φυσικά πρόσωπα που επενδύουν σε εταιρείες εισηγμένες σε πολυμερείς μηχανισμούς διαπραγμάτευσης. Επίσης επεκτείνεται και η δυνατότητα για τους λεγόμενους “επενδυτικούς αγγέλους” να επενδύουν – με φορολογικά οφέλη – σε αυτές τις εταιρείες.
– Αλλάζει η φορολόγηση των ΑΕΕΑΠ, με ειδικό απλοποιημένο καθεστώς που συνδέεται με το επιτόκιο της ΕΚΤ. Οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα αποκτούν φορολογικά κίνητρα, ενισχύοντας τον ρόλο τους ως μοχλού ανάπτυξης. Προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από φόρους και τέλη για εισφορές ακινήτων και έκδοση μετοχών, απαλλαγή εισοδήματος από μερίσματα και τόκους, ενώ εισάγεται και ειδικός τρόπος φορολόγησης της επενδυτικής τους δραστηριότητας.
– Ενισχύεται και η προστασία των μεριδιούχων των ΟΕΕ, καθώς απαγορεύονται οι κατασχέσεις για μερίδια που τηρούνται σε συλλογικούς λογαριασμούς, ενώ παράλληλα θεσπίζονται νέες ρυθμίσεις για τις ΑΕΕΑΠ, με αυστηρότερο πλαίσιο ελέγχου και επιβολής κυρώσεων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
– Ενδυναμώνεται το εποπτικό οπλοστάσιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Τράπεζας της Ελλάδος. Καθιερώνεται ο θεσμός των ανώνυμων ελέγχων (mystery shopping), προβλέπεται η σύνταξη Κώδικα Δεοντολογίας και Κυβερνοασφάλειας, ενώ δημιουργούνται ακατάσχετοι λογαριασμοί για ιδρύματα πληρωμών και ηλεκτρονικού χρήματος, ώστε να διασφαλίζονται τα ποσά των συναλλαγών των πολιτών.
– Ρυθμίζεται συνολικά η αγορά των κρυπτονομισμάτων με βάση τους νέους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Καθορίζεται το ποια μορφή πρέπει να έχουν οι επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες crypto, θεσπίζονται οι αρμόδιες εποπτικές αρχές, ενώ προβλέπονται αυστηρές διοικητικές και ποινικές κυρώσεις για παραβάσεις. Παράλληλα, εντάσσονται στο θεσμικό πλαίσιο προστασίας όσοι καταγγέλλουν παραβιάσεις στην αγορά ψηφιακών στοιχείων.
– Ενσωματώνεται το ευρωπαϊκό πλαίσιο για τα πράσινα ομόλογα στην ελληνική έννομη τάξη, με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την ΤτΕ να αναλαμβάνουν τις σχετικές εποπτικές αρμοδιότητες. Επίσης, αναβαθμίζονται οι κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών, στο πλαίσιο συμμόρφωσης με την Οδηγία 2019/878. Συγκεκριμένα ενσωματώνει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και την ελάχιστη απαίτηση κεφαλαίων και υποχρεώσεων για την εξυγίανση τραπεζών. Τίθενται αυστηρές υποχρεώσεις στις εποπτευόμενες οντότητες, ενώ προβλέπονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις και ρητή πρόβλεψη για δικαστική προσφυγή κατά αποφάσεων εποπτικών αρχών.
– Παρατείνεται το πρόγραμμα “ΗΡΑΚΛΗΣ” για την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, ενώ περιλαμβάνονται πλήθος διοικητικών ρυθμίσεων
– Με το άρθρο 224 το Ελληνικό Δημόσιο παραιτείται από την άσκηση ένδικων μέσων κατά οριστικών αποφάσεων πρωτοβάθμιων διοικητικών Δικαστηρίων για την Μάνδρα και το Μάτι. Αφορά αποφάσεις με τις οποίες επιδικάζονται χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης υπέρ μελών οικογένειας προσώπου που απεβίωσε ή λόγω ηθικής βλάβης εξαιτίας τραυματισμού προσώπου. Στη διάταξη συμπεριλαμβάνονται ακόμη τα νοσήλια και έξοδα κηδείας.
– Προβλέπεται τέλος και η παράταση της απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ για το 2025 για μία σειρά από περιοχές που επλήγησαν από σεισμούς, πλημμύρες ή έχουν κηρυχθεί σε αναγκαστική απαλλοτρίωση.