Παρίσι-Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για Ουκρανία: Όχι στην άρση των κυρώσεων προς τη Ρωσία

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε τη σημερινή Διάσκεψη λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες συμφωνίες μερικής κατάπαυσης του πυρός μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας και ΗΠΑ και Ουκρανίας. Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση του Παρισιού εξέφρασαν αμφιβολίες για το εάν η Ρωσία θα εφαρμόσει τελικά την πρόσφατη συμφωνία εκεχειρίας. Βασικός στόχος η συνέχιση της στήριξης προς την Ουκρανία έως ότου επιτευχθεί «βιώσιμη και δίκαιη ειρήνη». Στη Διάσκεψη μετείχαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καθώς και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε.
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδωσε έμφαση στις πιο πιεστικές ανάγκες του Κιέβου, αλλά και στις προσδοκίες του από τη συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Για τους επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., η «ειρήνη μέσω ισχύος» παραμένει η βασική αρχή της ευρωπαϊκής στρατηγικής, αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Απαιτεί την ενίσχυση της πολυεπίπεδης στήριξης προς την Ουκρανία σε στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο και στον τομέα της ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, η Ε.Ε. επιθυμεί να αναλάβει την ανοικοδόμηση της χώρας, αλλά και να προωθήσει παράλληλα την ευρωπαϊκή ένταξη της Ουκρανίας.
Συγκεκριμένα, η Ε.Ε. εμφανίζεται έτοιμη να στηρίξει τον ουκρανικό στρατό:
-με σχέδιο παροχής πυρομαχικών πυροβολικού μεγάλου διαμετρήματος (2 εκ.) συνολικού κόστους 5 δισ. ευρώ
-με δάνειο ύψους 18 δισ. ευρώ από πλευράς Ε.Ε. στο σύνολο της ομάδας G7/ ERA στη βάση των αναγκών του ουκρανικού στρατού
-με δέσμευση των κρατών-μελών από τις αρχές του 2025 για παροχή 17 δισ. ευρώ επιπρόσθετης στρατιωτικής στήριξης της Ουκρανίας
-με ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των κρατών-μελών για να διασφαλιστεί ότι οι παροχές τους ανταποκρίνονται στις ανάγκες της Ουκρανίας.
Σχετικά με τη στήριξη ενός βιώσιμου και ανθεκτικού ουκρανικού στρατού η Ε.Ε. επιδιώκει:
-να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα τον στρατό της Ουκρανίας ως τον πρώτο «πυλώνα» εγγύησης της ασφάλειάς της καθώς και τις ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν από τις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ευρωπαϊκή άμυνα για την υποστήριξη της Ουκρανίας
-να ενισχύσει τη συνεργασία με την ουκρανική αμυντική βιομηχανία μέσω του νέου μέσου στήριξης της Ουκρανίας καθώς και του χρηματοδοτικού «εργαλείου» SAFE
-να συνεχίσει τη στρατιωτική εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών (η EUMAM έχει εκπαιδεύσει μέχρι στιγμής 75.000 στρατιώτες).
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα στη σημερινή του παρέμβαση υπενθύμισε ότι ο καλύτερος τρόπος για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία είναι να παραμείνουμε συνεπείς στον στόχο για συνολική κατάπαυση του πυρός και μια διαρκή και δίκαιη ειρήνη. Αυτό σημαίνει διατήρηση της πίεσης στη Ρωσία μέσω των ευρωπαϊκών κυρώσεων.
«Θα ήταν στρατηγικό λάθος να ενδώσουμε στον πειρασμό της πρόωρης άμβλυνσης των κυρώσεων» ανέφερε, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.