“Κραχ” στις μετοχές κολοσσών μετά τους δασμούς Τραμπ στα αυτοκίνητα-Κατρακυλούν Toyota, Hyundai, Honda, Mitsubishi, Nissan

Οι ιαπωνικοί και οι νοτιοκορεατικοί κολοσσοί της αυτοκινητοβιομηχανίας, από την Toyota μέχρι τη Hyundai, βλέπουν τις μετοχές τους να πέφτουν αφότου άνοιξαν τα ασιατικά χρηματιστήρια, μετά την ανακοίνωση για την επιβολή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών στα εισαγόμενα οχήματα στις ΗΠΑ, μια αγορά κρίσιμης σημασίας για αυτές τις εταιρείες. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε νέους δασμούς 25% στα αυτοκίνητα «που δεν κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες». Όπως διευκρίνισε, «δεν υπάρχει απολύτως κανένας δασμός» για τα αυτοκίνητα που παράγονται εντός της χώρας.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην ημερομηνία ορόσημο της 2ας Απριλίου, την οποία έχει ονομάσει «Ημέρα Απελευθέρωσης». Τότε αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή αρκετοί από τους εξαγγελθέντες δασμούς στις εισαγωγές, που ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει αναγκαίους για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή θα οδηγήσει σε «τεράστια ανάπτυξη» της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, υποσχόμενος αύξηση των επενδύσεων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στο εσωτερικό της χώρας. «Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την ενίσχυση της παραγωγής μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου αν υπάρχει το ενδεχόμενο να αλλάξει στάση, ο Τραμπ απάντησε αρνητικά: «Αυτό είναι οριστικό» δήλωσε.
Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, αναλυτές προειδοποιούν πως η επιβολή των δασμών θα επιφέρει σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των αυτοκινήτων, πλήττοντας δημοφιλείς μάρκες όπως η Toyota και η Hyundai. Παράλληλα, εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή θα επιβαρύνει τις σχέσεις των ΗΠΑ με βασικούς συμμάχους, όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Γερμανία.
Το Μεξικό είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος ξένος προμηθευτής αυτοκινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, τον Καναδά και τη Γερμανία να ακολουθούν.
Ο στενός του συνεργάτης στον Λευκό Οίκο, Γουίλ Σαρφ, διευκρίνισε πως τα νέα μέτρα αφορούν αυτοκίνητα και ελαφρά φορτηγά που κατασκευάζονται στο εξωτερικό, ενώ τόνισε ότι οι δασμοί αυτοί προστίθενται στους ήδη υπάρχοντες. Σύμφωνα με τον Σαρφ, η εφαρμογή των νέων δασμών αναμένεται να αποφέρει «άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως» στα αμερικανικά ταμεία.
Μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης, οι μετοχές της General Motors υποχώρησαν άνω του 4%, της Stellantis σχεδόν 3%, ενώ η Ford σημείωσε απώλειες της τάξης του 1%.
Με ανακοίνωσή του, το Καναδικό Εμπορικό Επιμελητήριο κατήγγειλε ότι οι σχεδιαζόμενοι δασμοί στις εισαγωγές αυτοκινήτων δεν θα πλήξουν μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και άλλες χώρες, προειδοποιώντας για απώλειες δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας σε Καναδά και ΗΠΑ.
«Η απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας και στις δύο πλευρές των συνόρων ισοδυναμεί με την παραίτηση της Βόρειας Αμερικής από τον ηγετικό της ρόλο στον κλάδο των αυτοκινήτων. Το αποτέλεσμα θα είναι οι εταιρείες να επιλέξουν να επενδύσουν και να προσλάβουν εργαζόμενους οπουδήποτε αλλού εκτός από εδώ» ανέφερε η ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας τους νέους δασμούς ως μια αύξηση φόρου που απειλεί να καταστρέψει εργοστάσια και θέσεις εργασίας για γενιές – ενδεχομένως και για πάντα.
Μίνι κραχ στα χρηματιστήρια
Τα ξημερώματα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) στο χρηματιστήριο του Τόκιο, οι μετοχές κατέγραφαν όλες πτώση: της Toyota –3,72%, της Mitsubishi –3,7%, της Nissan –3,2%, της Honda –2,77%. Ο γενικός δείκτης παρουσίαζε επίσης πτωτική τάση, αν και όχι τόσο θεαματική (–0,79%). Στη Σεούλ, οι μετοχές της Hyundai Motor (–3,15%) και της Kia Corporation (–2%) βρίσκονταν σε παρόμοια τροχιά.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρόσθεσε χθες Τετάρτη νέο τομέα δραστηριότητας στον εμπορικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει, ανακοινώνοντας επιπρόσθετους δασμούς των εισαγόμενων αυτοκινήτων κατά 25%.
Οι δασμοί θα εφαρμοστούν «σε όλα τα οχήματα που δεν είναι κατασκευασμένα στις ΗΠΑ» και θα τεθούν σε ισχύ στις 2 Απριλίου.
- Η Ιαπωνία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη. Την περασμένη χρονιά, η αυτοκινητοβιομηχανία εισέφερε το 28% των αγαθών ιαπωνικής προέλευσης που εξήχθησαν στις ΗΠΑ, ή αλλιώς κάπου 40 δισ. δολάρια.
Και η αυτοκινητοβιομηχανία είναι πυλώνας της ιαπωνικής οικονομίας, το 10% του εργατικού δυναμικού της απασχολείται σε αυτή.
Για τον ιαπωνικό γίγαντα Toyota, υπ’ αριθμόν 1 σε παγκόσμια κλίμακα, μπροστά από τη μεγάλη αντίπαλό της, τη γερμανική Volkswagen, οι ΗΠΑ είναι απόλυτα κρίσιμη αγορά. Οι ιαπωνικοί κατασκευαστές εξάλλου έχουν μεγάλη παρουσία στο Μεξικό, στο πλαίσιο των αλληλένδετων αλυσίδων παραγωγής του κλάδου.
Κάθε χρόνο, οι ιαπωνικές κατασκευάστριες εξάγουν κάπου 1,37 εκατ. οχήματα στις ΗΠΑ, αν και απέχουν πολύ από τα 3,43 εκατ. μονάδες το 1986, θύμισε την περασμένη εβδομάδα ο Μασανόρι Καταγιάμα, πρόεδρος του JAMA, του συνδέσμου αυτοκινητοβιομηχανιών της Ιαπωνίας. Θα ακολουθούσαν υποχρεωτικά «προσαρμογές» της παραγωγής σε περίπτωση επιβολής δασμών, προειδοποίησε.
Η Toyota ανακοίνωσε πρόσφατα πως από τον Απρίλιο θα αρχίσει η παραγωγή στο 11ο κατά σειρά εργοστάσιό της στις ΗΠΑ. Μολαταύτα, από τα 2,33 εκατ. οχήματά της που ταξινομήθηκαν στις ΗΠΑ πέρυσι, μόνο τα 1,27 εκατ. παρήχθησαν εκεί.
Η Toyota έχει εξάλλου ένα εργοστάσιο στον Καναδά (υβριδικά) και ακόμα δύο στο Μεξικό, με την παραγωγή τους να προορίζεται κυρίως για την αμερικανική αγορά, που σημαίνει πως οι δασμολογικοί φραγμοί θα τα πλήξουν σκληρά.
- Καθώς αν οι επιπρόσθετοι δασμοί στα προϊόντα που εισάγονται από τον Καναδά και το Μεξικό —έχουν ανασταλεί προς το παρόν— εφαρμοστούν ξανά, τα οχήματά της που εισάγονται από αυτές τις δύο χώρες στις ΗΠΑ θα επιβαρύνονται με δασμούς 50%.
Τα αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν το 27% των νοτιοκορεατικών εξαγωγών στις ΗΠΑ. Από τα 2,78 εκατ. οχήματα που εξήχθησαν πέρυσι από τη Νότια Κορέα, περίπου τα 1,43 εκατ. είχε προορισμό την αμερικανική αγορά και αξία κάπου 35 δισ. δολαρίων.
Για να κατευνάσει την κυβέρνηση Τραμπ και να αμβλύνει όσο είναι δυνατό τον αντίκτυπο των δασμών, η Hyundai ανήγγειλε τη Δευτέρα πως έχει σκοπό να επενδύσει 21 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ τα επόμενα τέσσερα χρόνια.