“Σκωτσέζικο ντους” ο καιρός: 30άρια το διήμερο, “βουτιά” στα μέσα της εβδομάδας, άνοδος πάλι μετά

“Σκωτσέζικο ντους” ο καιρός: 30άρια το διήμερο, “βουτιά” στα μέσα της εβδομάδας, άνοδος πάλι μετά

Οι πιο υψηλές θερμοκρασίες θα καταγραφούν το Σάββατο στη βόρεια Κρήτη, όπου θα φτάσουν τους 30 βαθμούς, πιθανώς τοπικά και λίγο παραπάνω. Όμως στα μέσα της νέας εβδομάδας ο χειμώνας θα επιστρέψει δριμύτερος με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Στη συνέχεια θα επανέλθουν οι ανοιξιάτικες θερμοκρασίες.

Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν την Παρασκευή (14/3) στο σύνολο της χώρας μας.

Η υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στο μετεωρολογικό σταθμό στη Λιβαδειά και ήταν ίση με 28,7˚C, ενώ η μέση μέγιστη θερμοκρασία σε όλη τη χώρα κυμάνθηκε 7,4°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (μέση τιμή 2010-2019).

Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζονται οι μέγιστες θερμοκρασίες έως τις 16:30 της Παρασκευής, ενώ στον ένθετο πίνακα παρουσιάζονται οι 8 υψηλότερες μέγιστες τιμές από 528 μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια έρχεται τσουχτερό κρύο με την άνοιξη να κάνει μια παύση. «Ουκρανικός χιονιάς για 90+ ώρες θα ρίξει τη θερμοκρασία 20 βαθμούς…» γράφει χαρακτηριστικά για την αλλαγή του καιρού τις επόμενες ημέρες.

Όπως αναφέρει, την Τετάρτη η θερμοκρασία στην Αθήνα θα πέσει στους 8 βαθμούς, ενώ θα πέσουν χιόνια στα βουνά αλλά και σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια:

«Ουκρανικός χιονιάς για 90+ ώρες θα ρίξει τη θερμοκρασία 20 βαθμούς…

Τα πάνω κάτω θα έρθουν στον καιρό την επόμενη εβδομάδα. Μετά τα 30άρια και τη σκόνη του Σ/Κ, από τη Δευτέρα και κυρίως το τετραήμερο Τρίτη -Παρασκευή (18-21/3) πολικές αέριες μάζες μέσω της Ουκρανίας και της Πολωνίας θα επηρεάσουν και τη χώρα μας.

Τα κύρια χαρακτηριστκά αυτής της μεταβολής θα είναι:

Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας (Τετάρτη η πιο κρύα ημέρα) ακόμα και 20 βαθμούς. Ενδεικτικά την Τετάρτη (19.03.2025) η μέγιστη θερμοκρασία στην Αθήνα θα είναι 8 βαθμοί, στην Θεσσαλονίκη 7 , στην Πάτρα 10 και στο Ηράκλειο 12 βαθμοί Κελσίου.

Χιόνια στα βουνά αλλά και σε χαμηλότερα υψόμετρα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας (Τρίτη-Τετάρτη κυρίως). Θυελλώδεις βοριάδες.»

Για «ακραία μεταβολή» του καιρού στα μέσα της επόμενης εβδομάδας έκανε λόγο ο μετεωρολόγος του ΟΡΕΝ, Κλέαρχος Μαρουσάκης, περιγράφοντας ότι από τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και την αφρικανική σκόνη, θα πάμε σε τσουχτερό κρύο, ακόμα και σε χιόνια σε περιοχές με χαμηλά υψόμετρα.

Σχετικά Άρθρα