Βουλή: Στον… “αέρα” η ενημέρωση Μητσοτάκη για την άμυνα- Ο αιφνιδιασμός Δένδια

Βουλή: Στον… “αέρα” η ενημέρωση Μητσοτάκη για την άμυνα- Ο αιφνιδιασμός Δένδια

Μετ΄εμποδίων εξελίσσεται η πρόθεση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να ενημερώσει την Ολομέλεια για την  αμυντική πολιτική της κυβέρνησης. Αρχικά και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 10 Μαρτίου η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε η συνεδρίαση να διεξαχθεί την Τρίτη 18 Μαρτίου, ωστόσο επειδή συνέπιπτε με την Πενταμερή για το Κυπριακό στη Γενεύη (17-18 Μαρτίου), το Μέγαρο Μαξίμου αντιπρότεινε να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Μαρτίου.

Τότε όμως δεν μπορεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος ζήτησε η συζήτηση στην Ολομέλεια να διεξαχθεί είτε μια μέρα νωρίτερα, δηλαδή στις 26 Μαρτίου είτε μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ όπου και έχει προσκληθεί για να παρακολουθήσει την παρέλαση της 25ης Μαρτίου, στην 5η Λεωφόρο στη Νέα Υόρκη.

  • Έτσι μετά από αυτή την εξέλιξη, ο Πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης βρίσκεται σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση, προκειμένου να οριστεί νέα ημερομηνία για την διεξαγωγή της συζήτηση στην Ολομέλεια.

Πάντως με βάση το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής  “Oι Πρόεδροι των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν αυτοπροσώπως τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή της δήλωσης της Kυβέρνησης για πέντε (5) λεπτά της ώρας, κατ’ανώτατο όριο για τον καθένα. Σε περίπτωση απουσίας ή ασθένειας Προέδρου Kοινοβουλευτικής Oμάδας στη συζήτηση τον αναπληροί εκπρόσωπός του οριζόμενος απ’αυτόν.”.

Το ενδιαφέρον με τη πρόθεση του πρωθυπουργού να ενημερώσει την Ολομέλεια για τη αμυντική πολιτική και τα εξοπλιστικά προγράμματα, εστιάζεται στο γεγονός ότι δρομολογεί τη σχετική διαδικασία με βάση το άρθρο 142Α του ΚτΒ  που αναφέρεται σε “Aνακοινώσεις και δηλώσεις της Kυβέρνησης ενώπιον της Bουλής” και όχι με το άρθρο 143 του ΚτΒ για “Συζήτηση πρo ημερησίας διατάξεως”.

Η ποιοτική διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι με το 142Α την ενημέρωση στο Σώμα κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός ενώ με το 143 δύναται και ο αρμόδιος υπουργός, Εθνικής Άμυνας  Νίκος Δένδιας   στη συγκεκριμένη περίπτωση, να παρέμβει στη συζήτηση.

Βέβαια με βάση την παράγραφο 8 του 142Α Η Κυβέρνηση, επίσης, ενημερώνει τη Βουλή δια των Υπουργών για σοβαρά θέματα της αρμοδιότητάς τους” και το ζητούμενο  τελικά είναι αν ο Νίκος Δένδιας θα πάρει τελικά τον λόγο, καθώς φάνηκε αιφνιδιασμένος από τη σχετική πρωτοβουλία που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ομιλία του επί της πρότασης δυσπιστίας.

  • “Ρωτήστε τον πρωθυπουργό” απαντούσε στους δημοσιογράφους που ζητούσαν περισσότερες πληροφορίες, σημειώνοντας ότι για τον ίδιο εκκρεμεί εδώ και ενάμιση μήνα η σχετική ενημέρωση που οφείλει στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, η οποία σημειωτέον συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών.

Να σημειωθεί ότι στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης αρχικά είπε: “Εντός των επόμενων εβδομάδων θα προκαλέσω συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, προκειμένου η κυβέρνηση, δια εμού και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, να παρουσιάσει το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας για την επόμενη δωδεκαετία” και σε δεύτερο χρόνο πρόσθεσε “Θα τοποθετηθούμε, λοιπόν, μπροστά στην Εθνική Αντιπροσωπεία, θα εξειδικεύσει στη συνέχεια ο Υπουργός Άμυνας στην κλειστή Επιτροπή Εξοπλισμών τις λεπτομέρειες του προγράμματος που δεν είναι εύκολο να συζητηθούν δημόσια, και θα αναμένω την τοποθέτηση όλων των κομμάτων γι’ αυτό το εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα, το οποίο, όπως είπα και στην εισαγωγή μου, έχει και εθνική αλλά και ευρωπαϊκή διάσταση”.

Σχετικά Άρθρα