Τέμπη-Κουλούρι: Δύο χρόνια μετά ανακάλυψαν κομμάτια της χαμένης μηχανής του εμπορικού-Νέες καταθέσεις για πιέσεις

Κατά την αυτοψία στο Κουλούρι στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) της Πυροσβεστικής φέρεται να εντόπισαν κομμάτια που παραπέμπουν στη «χαμένη» καμπίνα της δεύτερης μηχανής του εμπορικού τρένου που συγκρούστηκε με το επιβατικό στα Τέμπη τον Φεβρουάριο του 2023. Τα ευρήματα σύμφωνα με τις Αρχές, αποτελούν σημαντικά πτυχή της έρευνας, αν και η αυτοψία του έμπειρου κλιμακίου της ΔΑΕΕ έγινε δύο χρόνια μετά την τραγωδία. «
Αυτό το οποίο έπρεπε να γίνει από την πρώτη μέρα του δυστυχήματος, γίνεται μετά από δύο χρόνια και ενώ έχουν μεσολαβήσει οι πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel και άλλα καιρικά φαινόμενα», σημείωσε ο Στέλιος Σούρλας, δικηγόρος συγγενών θυμάτων.
Έτσι επιστρέφουν και πάλι στο προσκήνιο τα βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας τα οποία… είχαν εμφανιστεί ξαφνικά, δύο χρόνια μετά το δυστύχημα. O εισαγγελέας έκανε δεκτό το αίτημα του Παύλου Ασλανίδη, πατέρα του Δημήτρη που έχασε τη ζωή του στη σύγκρουση, ο οποίος ζητούσε να ακυρωθεί η εν λόγω πραγματογνωμοσύνη.
Ο εισαγγελέας, σύμφωνα με το MEGA προτείνει προς το δικαστικό συμβούλιο να ακυρωθεί η συγκεκριμένη πραγματογνωμοσύνη και να διαταχθεί επαναληπτική. Το σκεπτικό της πρότασής του είναι πως κατά τη διαδικασία αυτή δεν κλήθηκαν οι πραγματογνώμονες των συγγενών των θυμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι τα συγκεκριμένα τρία βίντεο έχουν δημιουργήσει πολλαπλά ερωτήματα, καθώς φέρονται να βρέθηκαν τυχαία στον κάδο απορριμμάτων υπολογιστή της εταιρείας Interstar Security, λίγες ημέρες μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις της 26ης Φεβρουαρίου. Τα βίντεο φέρονται να καταγράφουν τη μοιραία εμπορική αμαξοστοιχία.
Αφορμή για την έρευνα στο Κουλούρι υπήρξε το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ στο οποίο αναφερόταν ότι το μεγαλύτερο μέρος της καμπίνας μηχανοδήγησης της δεύτερης ηλεκτράμαξας δεν είχε βρεθεί μετά τη σύγκρουση. Επισήμανση που, όπως είναι λογικό, τροφοδότησε υποψίες πως εκεί βρισκόταν κάποιο παράνομο, εύφλεκτο φορτίο που προκάλεσε την έκρηξη και την πυρόσφαιρα.
«Τα μέλη της επιτροπής που επισκέφθηκαν το Κουλούρι έκαναν αυτοψία στα συντρίμμια των αμαξοστοιχιών και τα φωτογράφησαν. Στο τελικό κείμενο κατέγραψαν όσα είχαν τη δυνατότητα να δουν και να διαπιστώσουν. Δεν είχαν στη διάθεσή τους γερανό, ώστε να μετακινήσουν συντρίμμια ή να τα ανασηκώσουν. Επομένως, περιορίστηκαν στα όσα μπορούσαν να δουν», αναφέρει ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
Κατόπιν τούτου ο ειδικός εφέτης ανακριτής Σωτήρης Μπακαΐμης έδωσε εντολή στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού να ξεκινήσει την περασμένη Παρασκευή (7/3) σχετική έρευνα στη θέση Κουλούρι. Κατά την αυτοψία που πραγματοποίησαν τα στελέχη της Υπηρεσίας εντοπίστηκαν τα εν λόγω υπολείμματα που, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, παραπέμπουν στη «χαμένη» καμπίνα της δεύτερης μηχανής του εμπορικού τρένου.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ η αυτοψία θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα ενώ ενδεχομένως η έρευνα θα επεκταθεί και στο βαγόνι του κυλικείου της επιβατικής και στην Α’ θέση.
Σύμφωνα με το Mega οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει τέσσερα τμήματα του χειριστηρίου, το ένα εξ’ αυτών είναι κομμάτι της οροφής με προβολέα του κοκπιτ που μνημονεύει το πόρισμα του ΕΔΟΕΑΣΑΑΜ ότι το είχε εντοπίσει ήδη στο Κουλούρι, και έχουν εντοπιστεί κάποια ακόμη τμήματα η πρόσοψη της μηχανής και κάποια κομμάτια από το εσωτερικό της τα οποία θα ελεγχθούν για τυχόν ίχνη φωτιάς, καύσης δηλαδή και αν τελικά ανήκουν στη μηχανή.
Σύμφωνα με τον Alpha τα συντρίμμια αυτά παραπέμπουν στο «χαμένο κόκπιτ» -αφορούν συγκεκριμένα σε ένα κάθισμα ανάμεσα ανάμεσα σε λαμαρίνες και ένα κομμάτι του χειριστηρίου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν βρέθηκαν μόνο κομμάτια της δεύτερης ηλεκτράμαξας αλλά και άλλα συντρίμμια της πρώτης αλλά και κάποιο κομμάτι από τη φορτάμαξα.
Νέες μαρτυρίες σοκ
Παράλληλα σοκάρουν οι απολογίες της αντιπυράρχου και της πυρονόμου για τα όσα έγιναν μετά τη μοιραία σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, με τα δύο στελέχη της πυροσβεστικής να υποστηρίζουν ότι πιέστηκαν για αν υπογράψουν την έκθεση της αυτοψίας στο σημείο του δυστυχήματος.
Αμφότερες κατέθεσαν ότι δέχτηκαν αφόρητες πιέσεις για να υπογράψουν την έκθεση της αυτοψίας, χωρίς να είναι απολύτως αρμόδιες και χωρίς να έχουν ενεργήσει οι ίδιες την αυτοψία όπως προβλέπεται. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντιπύραρχος, παρά τις πιέσεις, δεν υπέγραψε την έκθεση.
«Μου άσκησε αφόρητη πίεση να υπογράψω την έκθεση αυτοψίας. Αρνήθηκα, διότι δεν είχα διενεργήσει αυτοψία, ούτε είχα ασκήσει σχετικά καθήκοντα στον τόπο του δυστυχήματος και συνεπώς, εάν υπέγραφα, αφ’ ενός θα ενεργούσα αναρμοδίως και αφ’ ετέρου θα βεβαίωνα ψευδώς πως είχα διαπιστώσει και είχα αντιληφθεί με τις αισθήσεις μου αυτά που θα γράφονταν στην έκθεση αυτοψίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η έκθεση της αυτοψίας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα συντάχθηκε συνολικά σε τέσσερις παραγράφους. Σύμφωνα με το Mega, η πυρονόμος υποστηρίζει ότι την απείλησαν με πειθαρχική δίωξη και την ανάγκασαν να υπογράψει την έκθεση, προκειμένου να μην κατηγορηθεί για απείθεια, κάτι που μπορεί να είχε ως συνέπεια να χάσει τη δουλειά της.
«Στις αρνήσεις μας για τη σύνταξη αυτοψίας λαμβάναμε την προειδοποίηση που εκλαμβάναμε ως απειλή για την πειθαρχική δίωξη για το αδίκημα της υπαλληλικής απείθειας», επισήμανε η πυρονόμος.
Αποκαλυπτικές είναι και οι καταθέσεις των πυροσβεστών που επιχείρησαν στον τόπο της τραγωδίας λίγα λεπτά μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων.
«Στο βαγόνι 3 κάναμε τρεις διασώσεις – απεγκλωβισμούς ζωντανών και εντοπίσαμε και δύο νεκρούς. Όσο βρισκόμουν εκεί μαζί με ένα συνάδελφο ακόμη, δεχθήκαμε υλικό κατάσβεσης από το βαγόνι 2. Εκείνη την ώρα κατάλαβα ότι κάτι με έκαψε αλλά δεν έδωσα σημασία λόγω της έντασης των προσπαθειών. Το βράδυ της επόμενης μέρας, παρατήρησα ότι όλη η δεξιά πλευρά από τον ώμο μέχρι το κάτω άκρο μου είχε εγκαύματα {…} Κατά την προσωπική μου εκτίμηση, όπως με ρωτάτε, τα χημικά εγκαύματα που επέστη οφείλονται σε κάποιο υγρό που διαπέρασε τη στολή μου από πάνω μέχρι κάτω, μαζί με τον ιδρώτα», αναφέρει ένας εκ των πυροσβεστών.
Επίσης, δήλωση έκανε και ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΟΕΥΠΣ), Παναγιώτης Ανδρεόπουλος, ο οποίος διευκρίνισε τα εξής: «Οι συνάδελφοι που επιχειρούσαν εκεί αν η ακτινοβολία από πυρκαγιά ή αν το πυροθερμικό φορτίο ήταν μεγάλο θα μπορούσε να βλάψει τους ιστούς τους μόνο αν είχε σκιστεί όλος ο προστατευτικός εξοπλισμός στα συγκεκριμένα σημεία».