ΒΟΥΛΗ: Το e-mail Τριαντόπουλου που άναψε φωτιές- Απόψε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας

Με τις ομιλίες του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και των πολιτικών αρχηγών, αλλά και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά (4.00΄μ.μ.) κορυφώνεται η πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης-συμπολίτευσης. Η ονομαστική ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας αναμένεται να διεξαχθεί περίπου στις 9 το βράδυ και με βάση τον συσχετισμό δυνάμεων η κυβέρνηση θα διατηρήσει τη δεδηλωμένη, καθώς σύσσωμη η ΚΟ της ΝΔ θα την καταψηφίσει, ακόμη και αν σύσσωμη η αντιπολίτευση υπερψηφίσει την πρόταση ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας και 9 από τους 21 ανεξάρτητους βουλευτές.
Η χθεσινή ημέρα σημαδεύτηκε από την αποκάλυψη (εφημερίδα “Εστία”) του email του Χρήστου Τριαντοπουλου προς το Μαξίμου σχετικά με τις εργασίες στο πεδίο της μοιραία σύγκρουσης στις 28/2/2023 με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να θεωρούν ότι επιβεβαιώνει το συντονιστικό ρόλο του τότε Υπουργού στον Πρωθυπουργό και το κυβερνών κόμμα να κάνει λόγο για “βαθιά παραπλανητικό δημοσίευμα” που “εντάσσεται σε μία ευρύτερη απόπειρα αλλοίωσης της πραγματικότητας και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.”.
Ωστόσο η αποκάλυψη στάθηκε αφορμή για τον Νίκο Ανδρουλάκη για να στείλει τελεσίγραφο από του βήματος της Βουλής προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη “αν του έχει μείνει στοιχειώδης ευπρέπεια και αξιοπιστία να παρουσιάσει στη Βουλή το επίμαχο στοιχείο γιατί εμείς πιστεύουμε ότι εκτέλεσε “αποστολή Μητσοτάκη” ο κύριος Τριαντόπουλος πάνω στα συντρίμμια των τρένων” και τόνισε “ο κ. Τριαντόπουλος προσέφερε με τη στάση του αλλοίωση στοιχείων και αποδεικτικών μέσων για την έρευνα και αυτό είναι πάρα πολύ κρίσιμο και γι’ αυτό άλλωστε προτείναμε την προανακριτική επιτροπή”.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αρχηγός της αξιωματικής η αντιπολίτευσης απευθυνόμενος στο υπουργό Γ. Φλωρίδη σε υψηλούς τόνους επισήμανε “σας ζητώ για τελευταία φορά να πάρετε τηλέφωνο τον κ. Μητσοτάκη για να φέρει αύριο το email και να το καταθέσει στα πρακτικά της Βουλής για να δούμε ποιος ήταν ο λόγος της αποστολής Τριαντόπουλου. Αν η αποστολή Τριαντόπουλου ήταν η αρωγή στις οικογένειες τότε από ότι φαίνεται δεν είχατε κάποιον λόγο ένα ψηφίσετε την προανακριτική” και υπογράμμισε “Αν όμως όσα έγιναν στο θέμα του πεδίου στο θέμα της αποκατάστασης που οδήγησε στην αλλοίωση κρίσιμων στοιχείων τότε συνεχίζετε να κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό και είναι μονόδρομος η παραίτηση όλης της κυβέρνησης”.
Η αντιπαράθεση Ανδρουλάκη-Φλωρίδη πήρε διαστάσεις όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο για ένα “συνονθύλευμα”, που θέλει την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, χωρίς ωστόσο να λένε ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. “Δεν θα πρέπει κάποιος από εσάς που υπογράφετε την δυσπιστία να σηκώσει το χεράκι του και να πει ότι αυτός θα είναι ο πρωθυπουργός που θα αντικαταστήσει τον Μητσοτάκη; Δηλαδή, ζητάτε να φύγει ο Μητσοτάκης, αλλά δεν λέτε ποιος θα τον αντικαταστήσει. Έχουμε τέσσερις αρχηγούς που υπέγραψαν πρόταση δυσπιστίας, αλλά κανείς δεν σηκώνει το χεράκι του να πει ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φλωρίδης.
Και συνέχισε “Έχουμε έξι ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αγνοείτε τον κανόνα της Δημοκρατίας, που απαιτεί ανοχή και ανεκτικότητα. Εσείς δεν ανέχεστε και δεν αντέχετε ο ένας τον άλλον. Συγκρούεστε με ύβρεις στα συνέδριά σας και θέλετε τώρα να μας πείσετε ότι όλοι εσείς με τα θρύψαλά σας θα κυβερνήσετε την Ελλάδα. Αυτή είναι η μεγάλη προοδευτική συμμαχία. Τα κομμάτια του άλλοτε ισχυρού ΠΑΣΟΚ και τα θρύψαλα του ΣΥΡΙΖΑ” ανέφερε ο υπουργός.
Απαντώντας, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε με νόημα “Η ιστορία του έθνους είχε 400 χρόνια οθωμανικής κατάκτησης. Εκείνη την περίοδο ήταν γνωστά τα γενιτσαρικά τάγματα που για να αποδείξουν στον σουλτάνο ότι ήταν πιστοί έκαναν σφαγές. Και σήμερα σε αυτή την Βουλή υπάρχουν γενιτσαρικά τάγματα, κ. Φλωρίδη. Να μιλάτε εσείς με τέτοια λόγια για το κόμμα που σας ανέδειξε; Όταν το κόμμα μας κράτησε την Ελλάδα όρθια, εσείς που ήσασταν; Υπηρετείτε εκείνους που σας έλεγαν προδότη”μκαι εξήγησε ότι ζητά την πτώση της κυβέρνησης και την προσφυγή στις κάλπες αλλά με θεσμικό τρόπο και όχι στα κανάλια.
“Έχετε ξεχάσει. Εγώ ήμουν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Όταν διαφώνησα με το κόμμα μου την εποχή εκείνη γιατί διαφωνούσα με την διαχείριση της κυβέρνησης, τότε παρέδωσα την έδρα μου γιατί άνηκε στο ΠΑΣΟΚ. Αυτοί που θέλετε να συνεργαστείτε σήμερα έχουν δημιουργήσει ΚΟ παίρνοντας τις έδρες τους από το κόμμα με το οποίο εξελέγησαν για να φτιάξουν άλλο κόμμα. Και εσείς κάνετε μεταγραφές βουλευτών που εξελέγησαν με άλλα κόμματα” ανταπάντησε ο κ. Φλωρίδης και πρόσθεσε “Εγώ την ηθική της πολιτικής την υποστηρίζω με τις πράξεις μου. Σας θυμίζω επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ συγκρότησε κυβέρνηση με την ΝΔ το 2012 με πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά και αντιπρόεδρο τον κ. Βενιζέλο για να σωθεί η χώρα. Την ιστορία αυτή εσείς την διαγράψατε, εγώ την τιμώ”
Σφοδρή ήταν και η σύγκρουση με τον Σωκράτη Φάμελλο, τον Νίκο Παππά και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που είχε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, καθώς απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για “ύβρη”, καθώς όπως είπε “τολμά να κουνά το δάχτυλο στην κυβέρνηση ενώ συμμετείχε στην σύσκεψη με τον Τσίπρα για το Μάτι” και πρόσθεσε “Δεν είμαστε ίδιοι γιατί εγώ δεν θα καθόμουν στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Τσίπρα το βράδυ στο Μάτι γιατί εκείνο ήταν συγκάλυψη. Αυτό που κάνετε ναι προβολή. Προσπαθείτε να ξεπλύνετε αυτό που κάνετε. Κάθεστε δίπλα στον Παππά τον 13-0. Προσπαθήσατε να κοροϊδέψετε όλη την κοινωνία τους θεσμούς, σύρατε στα μανταλάκια πρώην πρωθυπουργούς υπουργούς τον διοικητή την Τράπεζας της Ελλάδος με την σκευωρία Novartis”.
“Είναι πολύ θλιβερό που το ΠΑΣΟΚ έχει γίνει ουρά του ΣΥΡΙΖΑ της Κωνσταντοπούλου. Είναι οι ίδιοι πολιτικοί φορείς που σας έλεγαν γερμανοτσολιάδες” συνέχισε και τόνισε “Πιάνεστε από μια ανθρώπινη τραγωδία από ένα δυστύχημα που μας έχει πληγώσει όλους βαθιά και επειδή δεν έχετε εναλλακτική πρόταση ταυτίζεστε με όσους σας δίωκαν. Έχετε γίνει όλοι ουρά του Βελόπουλου και έρχεστε και μου κουνάει ο Φάμελλος το δάχτυλο που συνεργάστηκε με τον Καμμένο”.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τη Νέα Αριστερά διαμαρτυρήθηκε ένοντας όταν ο Άκης Σκέρτσος του είπε “μην φωνάζετε, πριν από 10 χρόνια μας πήγατε σε δημοψήφισμα παρωδία εσείς και ο Βαρουφάκης για να μας βγάλετε από το ευρώ” και ο κοιν. εκπρόσωπος της ΝΕΑΡ αντέδρασε λέγοντας “Άντε φύγε από εδω. Δεν ντρέπεστε…” με τον Άκη Σκέρτσο να συνεχίζει λέγοντας “αύριο εγώ θα πάω στην Ευελπίδων να υπερασπιστώ τον Γιάννη Στουρνάρα για την σκευωρία που στήσατε”
“Η πλειοψηφία θα δεχτεί να έρθουν ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Γεραπετρίτης, και ο κ. Σκέρτσος στην Προκαταρκτική Επιτροπή; Οι πολίτες περιμένουν μια απάντηση. Δεν θα τελειώσει η δυσπιστία αν δεν την δώσετε. Ένα ναι ή ένα όχι. Είναι τόσο δύσκολο;” ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και συνέχισε “Τα email σας και τα τηλέφωνά σας θα τα δώσετε στον ανακριτή με δική σας πρωτοβουλία; Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Για να βρουν οι ανακριτικές αρχές τι επικοινωνίες έγιναν εκείνες τις μέρες”.
Και έθεσε τα εξής ερωτήματα προς τον υπουργό Επικρατείας:
– Κύριε Σκέρτσο, είσαστε ενημερωμένοι για το μπάζωμα δια του email που λάβατε; Ναι ή όχι; Κάνατε τίποτα για να μην συμβεί αυτή η παράνομη πράξη;
– Λάβατε e-mail για το ζήτημα αυτό. Τι κάνατε; Τι κάνατε κ. Σκέρτσο; Σφυρίζετε αδιάφορα;
– Είσαστε εσείς ενημερωμένοι για μία παράνομη πράξη δια του email που λάβατε; Ναι ή όχι; Ναι ή όχι; Κάνατε τίποτα για να μην συμβεί παράνομη πράξη; Ναι ή όχι;
“Πείτε μου. Πείτε μας, κ. Σκέρτσο” πρόσθεσε και τόνισε “Ο ανακριτής θα ψάξει για το αν συμμετείχε κυβερνητικό στέλεχος και τι εντολές έδωσε. Για όνομα του Θεού. Μιλάμε για το τραγικότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα. Αλλά σας ρωτώ, επειδή άγνοια δικαίου δεν δικαιολογείται στην Ελλάδα, όσο γνωρίζω τουλάχιστον, μπορεί κι αυτό να το αλλάξετε. Για όλα είστε ικανοί. Δεν έχετε ιερό και όσιο σε όσα έχετε κάνει”.
Χαρακτήρισε μάλιστα προσβλητική την τοποθέτηση του Υπουργού Επικρατείας λέγοντας “Όταν γυρίζει πίσω σε χυδαιότητες επταετίας δείχνει ότι είναι σε ανεπάρκεια. Η κοινωνία περιμένει από εσάς μια απάντηση. Τι έχετε κάνει εσείς; Και εσείς λέτε ότι πριν από 7 χρόνια έγινε μια σύσκεψη”.
Από τις παρεμβάσεις της χθεσινής μέρας ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε “ναι εγω μετακινούμαι με τρένο” και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ο οποίος απαντώντας στις επικρίσεις του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς για τα επεισόδια στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τόνισε τη “σωστή πολιτική” της ΕΛΑΣ είχε ως αποτέλεσμα να προστατεύσει τους διαδηλωτές και “όλη η πόλη να είναι ασφαλής”. Πάντως αίσθηση προκάλεσε η αναφορά για επεισόδια που προκλήθηκαν από “χούλιγκαν-εγκληματίες” ονοματίζοντας τη “Θύρα 13” του Παναθηναϊκού,ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε “ειλικρινή συγγνώμη” στους γονείς των παιδιών που χάθηκαν στην τραγωδία των Τεμπών, “όχι γιατί -όπως είπε- είχε την αρμοδιότητα των τρένων, αλλά επειδή είμαι βουλευτής του Κοινοβουλίου, πολλά χρόνια”