Επτά παραιτήσεις υπουργών και στελεχών στα δύο χρόνια κυβερνητικής θητείας

Επτά παραιτήσεις υπουργών και στελεχών στα δύο χρόνια κυβερνητικής θητείας

Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό ως νούμερο αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Από τη μεγάλη και ευρεία εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Ιούνιο του 2023 και το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης έχουν αποχωρήσει με παραίτηση από το κυβερνητικό σχήμα συνολικά έξι στελέχη! Και στις έξι περιπτώσεις υπήρξε έντονη πίεση από την κοινωνία (μέσω και των social media) αλλά και της αντιπολίτευσης που στις περισσότερες των περιπτώσεων χρησιμοποίησε την κλασική φράση “πιάστηκαν με την γίδα στην πλάτη”.

Την αρχή την έκανε μόλις ενάμιση μήνα μετά τις εκλογές ο Νότης Μηταράκης ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Στα τέλη του Ιουλίου του 2023 η χώρα συγκλονιζόταν από κύμα συνεχών πυρκαγιών. Ο κ. Μηταράκης προτίμησε να συνεχίσει τις διακοπές του, γεγονός μάλιστα που αποκαλύφθηκε από ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Επικράτησε σάλος και εν τέλει ο κ. Μηταράκης παραιτήθηκε στις 28 Ιουλίου επικαλούμενος προσωπικούς λόγους που μάλλον δεν ήταν και τόσο προσωπικοί.

Είχαν προηγηθεί και άστοχες, όπως θεώρησε το Μαξίμου, δηλώσεις του πρώην Υπουργού για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία και τη δημιουργία έφιππης αστυνομίας.

Η σειρά του Βαρβιτσιώτη

Τον Σεπτέμβριο του 2023 το δρόμο της παραίτησης από το Υπουργείο Ναυτιλίας επέλεξε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Η δολοφονία, έτσι όπως αποκάλυψε το σχετικό video, του Αντώνη Καργιώτη στο λιμάνι του Πειραιά κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του να επιβιβαστεί στο Blue Horizοn ενώ αυτό είχε ήδη σαλπάρει είχε δημιουργήσει μία πολύ έντονη αναταραχή.

Οι χειρισμοί του τότε Υπουργού δεν κρίθηκαν επαρκείς ενώ μία δήλωση με την οποία θεωρήθηκε ότι εξισωνόταν το θύμα με τους θύτες άναψε ακόμη περισσότερο τα πολιτικά αίματα.

Τέσσερις μήνες αργότερα ο κ. Βαρβιτσιώτης παραιτήθηκε και από το βουλευτικό αξίωμα αποδεχόμενος πρόταση για εργασία στον ιδιωτικό τομέα. Από τότε ο πρώην υπουργός και βουλευτής βρίσκεται εκτός πολιτικής.

Δύο παραιτήσεις σε μία μέρα

Τον Μάρτιο του 2024 η κυβέρνηση έχασε δύο σημαντικά γρανάζια της μέσα σε ένα 24ώρο. Δημοσιεύματα που ήθελαν τον Σταύρο Παπασταύρου και τον Γιάννη Μπρατάκο να συναντούν τον επιχειρηματία Ευάγγελο Μαρινάκη στο σπίτι του τελευταίου προκαλούν πολιτικό πόλεμο μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης. Ιδιαίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ήταν ιδιαίτερα οξύς μιλώντας από το βήμα της Βουλής τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “δύο υπουργοί έπιναν ποτά την Κυριακή το βράδυ; Δικοί σας υπουργοί ήταν με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία”.

Η κυβέρνηση βρέθηκε σε θέση δύσκολη και άβολη. Αμφότεροι οι Υπουργοί είχαν κρίσιμους, κοντά στον Πρωθυπουργό, ρόλους. Υπουργός Επικρατείας ο Παπασταύρου, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ ο Μπρατάκος. Ο Πρωθυπουργός έκανε δεκτές τις παραιτήσεις των δύο στελεχών υπογραμμίζοντας ότι “αυτά τα έχει η πολιτική”.

Η ώρα των Τεμπών

Μετά την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, έγκλημα κατά τους συγγενείς των θυμάτων, έρχεται η παραίτηση από τη θέση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών του Κώστα Αχ. Καραμανλή ο οποίος βέβαια στις εκλογές αμέσως μετά ήταν και πάλι υποψήφιος.

Οι δύο τελευταίες παραιτήσεις έγιναν και αυτές μέσα σε λίγες ώρες και είναι φρέσκιες. Ελαβαν χώρα μόλις χθες. Το αξιοπερίεργο είναι ότι έλαβαν χώρα λόγω της φρικτής σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών η οποία συνέβη πριν από δύο χρόνια!

Τα πράγματα όμως στην εν λόγω υπόθεση μετά τις τεράστιες συγκεντρώσεις της 26ης Ιανουαρίου και κυρίως της 28ης Φεβρουαρίου έχουν αλλάξει εντελώς. Το πρωί της Τρίτης παραιτήθηκε  γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, επικαλούμενος λόγους πολιτικής ευθιξίας.

Ο κ. Παπαγεωργίου είναι μεταξύ των προσώπων που είχαν κατονομάσει τον Δεκέμβριο του 2023 σε συμπληρωματική μήνυση οι συγγενείς των θυμάτων για τα Τέμπη ως έναν εκ των υπευθύνων για το πρώιμο μπάζωμα του χώρου του δυστυχήματος και την απομάκρυνση των βαγονιών. “Θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια, προκειμένου να αποδείξω ότι καμία ευθύνη δεν είχα ως προς τις τυχόν επιχειρησιακές πράξεις ή παραλείψεις που αφορούν το πεδίο του δυστυχήματος” τόνισε στη δήλωση της παραίτησής του.

Λίγες ώρες αργότερα, και ενώ μιλούσε στο βήμα της Βουλής στη συζήτηση για το αίτημα συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής για το πρόσωπό του, παραιτήθηκε και ο Χρήστος Τριαντόπουλος από τη θέση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας ο οποίος πάντως υπεραμύνθηκε των επιλογών του. “Δεν έχω τίποτα να φοβηθώ, ούτε κρύβω κάτι. Θα αναδειχθεί η αλήθεια, αυτό το θέλω περισσότερους από όλους.Κάνετε προσπάθεια να χτυπήσετε την κυβέρνηση μέσω εμού. Η επιδίωξη της εργαλειοποίησης θα παραμείνει μάταιη. Σας ζητώ να υπερψηφίσετε την αβάσιμη και προσβλητική πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Η αλήθεια θα λάμψει” υπογράμμισε απευθυνόμενος στους βουλευτές.

Άγνωστο πάντως είναι αν έπεισε. Ακόμα και οι βουλευτές του κόμματός του πάντως έδειξαν ότι δυσπιστούν αφού σχεδόν κανείς δεν τον χειροκρότησε σε κάποιο σημείο της ομιλίας του. 


Σχετικά Άρθρα