Οι τρεις προτεραιότητες Μερτς- Συζητήσεις με το SPD για κυβέρνηση έως το Πάσχα

Οι τρεις προτεραιότητες Μερτς- Συζητήσεις με το SPD για κυβέρνηση έως το Πάσχα

Τις προτεραιότητές του έθεσε ο νικητής των χθεσινών εκλογών στη Γερμανία και μελλοντικός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς στην πρώτη Σ/Τ. Το CDU/CSU «ξεκάθαρα έχει λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης» είπε ο κ. Μερτς.

Όσον αφορά στις προτεραιότες:

  • Η πρώτη, όπως ανέφερε ο Μερτς είναι η εξωτερική πολιτική και η πολιτική ασφάλειας. «Ειδικά μετά τις δηλώσεις που ακούσαμε από την Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα, είναι ξεκάθαρο πως εμείς οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να είμαστε ικανοί ώστε να δρούμε άμεσα» σημείωσε ο Μερτς. Πρόσθεσε πως αυτό το ζήτημα «έχει απόλυτη προτεραιότητα τις επόμενες εβδομάδες».
  • Το δεύτερο ζήτημα στην ατζέντα του, κατά τον Μερτς είναι η μετανάστευση με «προτάσεις στο τραπέζι» όπως είπε καθώς εξέφρασε ελπίδες ότι το SPD θα εργαστεί μαζί του στο θέμα.
  • Τρίτον, ο Μερτς μίλησε για την οικονομική κατάσταση στη χώρα, και επέμεινε ότι «πρέπει να διατηρήσουμε τις βιομηχανικές θέσεις εργασίας στη Γερμανία».

Τόνισε ότι το γεγονός ότι το AfD διπλασίασε το ποσοστό του είναι «πραγματικό προειδοποιητικό καμπανάκι, πραγματικός κώδωνας κινδύνου για τα πολιτικά κόμματα του κέντρου στη Γερμανία να βρουν κοινές λύσεις». Ελπίζει, όπως είπε, σε «εποικοδομητικές, καλές και ταχείες συζητήσεις με το SPD, με σκοπό την διαμόρφωση μιας νέας κυβέρνησης μέχρι το Πάσχα. «Ο κόσμος δεν θα μας περιμένει», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση σχετικά με το τηλεφώνημα που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Μερτς τόνισε ότι τον γνωρίζει καλά και πως το ένταλμα για τη σύλληψή του από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έχει μία περίεργη έννοια. Για το αν θα πρέπει η Γερμανία να τον συλλάβει σε περίπτωση που βρεθεί στη χώρα, ο Μερτς δήλωσε ότι θα πρέπει να επιτραπεί τον Νετανιάχου να επισκεφθεί τη Γερμανία.

Η συμμαχία του ΝΑΤΟ «συνεχίζει να λειτουργεί καλά » είπε ο Μερτς απαντώντας σε σχετική ερώτηση και εξήρε την απευθείας σχέση που γγ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε με τον Ντόναλντ Τραμπ. Επίσης μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την προσέγγιση της Βρετανίας στην Ευρώπη αφήνοντας α εννοηθεί ότι υπάρχει ένας ενεργός ρόλος στη συμμαχία.

«Είμαι επιφυλακτικά πεπεισμένος ότι θα πετύχουμε» είπε με την επίτευξη προόδου στον ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ Στη συνέχεια, ο Φρίντριχ Μερτς τόνισε την υποστήριξή του στη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και «ιδιαίτερα» στη Βαλτική.

  • Σε ό,τι αφορά στο μήνυμά του προς τον Τραμπ, προχώρησε σε μία αρκετά διπλωματική απάντηση, λέγοντας ότι οι Ευρωπαίοι, «ενδιαφέρονται πάρα πολύ στην διατήρηση μιας καλής σχέσης με τις ΗΠΑ και βλέπουν ακόμα τους εαυτούς τους ως εταίρους της».

Για τον Τραμπ δήλωσε πως και οι δύο έχουν μία κοινή κατανόηση για μία ανοιχτή κοινωνία, ελευθερία, δημοκρατία και οικονομική αγορά. Προειδοποίησε ακόμα ότι το «Η Αμερική πρώτη» δεν σημαίνει «η Αμερική μόνη της» προειδοποιώντας πως αν οι σχέσεις ΕΕ- ΗΠΑ χειροτερεύσουν «αυτό δεν θα είναι μόνο επιβλαβές για την Ευρώπη, αλλά θα είναι αρνητικό και για τις ΗΠΑ».

Αναφερόμενος στις συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, διαμήνυσε πως οποιεσδήποτε συνομιλίες χωρίς την Ουκρανία, δεν θα είναι αποδεκτές ούτε για την Ουκρανία ούτε για την Ευρώπη. «Το μήνυμα πρέπει να είναι πολύ ξεκάθαρο: Η Ευρώπη είναι ενωμένη» είπε ο Μερτς απαντώντας για τη νέα τάξη πραγμάτων που θέτει νέες προκλήσεις.

«Το μήνυμα πρέπει να είναι πολύ ξεκάθαρο: Η Ευρώπη είναι ενωμένη» είπε ο Μερτς απαντώντας για τη νέα τάξη πραγμάτων που θέτει νέες προκλήσεις.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Μερτς προειδοποίησε για την κατάσταση της δημοκρατίας στη Γερμανία λέγοντας ότι το AfD δεν ενδιαφέρεται για λύσεις, «είναι ένα κόμμα που ζει για τα προβλήματα».

«Η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να λύσε τα προβλήματα και σταδιακά να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημοκρατία μας» είπε. Προειδοποίησε ωστόσο ότι αν η επόμενη κυβέρνηση δεν τα καταφέρει, μέχρι το 2029 το αργότερο δεν θα μιλάμε για μία ακόμα φυσιολογική αλλαγή διακυβέρνησης στη Γερμανία».

Είναι προς όφελος του SPD να ανασυγκροτηθεί καθώς η Γερμανία χρειάζεται μία ισχυρή, σοσιολδημοκρατική προσφορά ώστε να πείσει τους ψηφοφόρους.

Σχετικά Άρθρα