BBC για Γερμανία: Εκλογές ορόσημο και υψηλού κινδύνου- Η ανάλυση της ακροδεξιάς- ΗΠΑ και ΕΕ παρακολουθούν στενά

BBC για Γερμανία: Εκλογές ορόσημο και υψηλού κινδύνου- Η ανάλυση της ακροδεξιάς- ΗΠΑ και ΕΕ παρακολουθούν στενά

Οι Γερμανοί ψηφοφόροι ετοιμάζονται να προσέλθουν στις κάλπες την Κυριακή, σε μια περίοδο που η προεκλογική εκστρατεία έχει αναδείξει έντονα την προβληματική οικονομία της χώρας, καθώς και τις φονικές επιθέσεις που έχουν δημιουργήσει ανησυχίες σχετικά με τη μετανάστευση και την ασφάλεια. Σύμφωνα με άρθρο του διαδικτυακού BBC, η κατάσταση αυτή έχει καταστήσει τα εν λόγω ζητήματα κεντρικά στη συζήτηση.

Ο Φρίντριχ Μερτς, ο 69χρονος ηγέτης του συντηρητικού κόμματος, θεωρείται ο πιο πιθανός υποψήφιος για να αναλάβει τη θέση του καγκελαρίου της Γερμανίας. Υποσχέθηκε να επιλύσει τις περισσότερες από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μέσα σε τέσσερα χρόνια, μια αποστολή που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη, δεδομένου ότι η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και η υποδομή της απαιτεί επείγουσα αναβάθμιση.

Εάν κερδίσουν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) του Μερτς, θα χρειαστεί να διαμορφώσουν μια συμμαχία με τουλάχιστον ένα άλλο κόμμα, πιθανότατα τους Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς, η κυβέρνηση των οποίων κατέρρευσε στα τέλη του περασμένου έτους.

Την παραμονή της ψηφοφορίας, ο Μερτς ήταν ανένδοτος ότι δεν θα υπήρχε συμφωνία με την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η οποία είναι έτοιμη να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη, μπροστά από την κεντροαριστερά του Σολτς.

Περίπου 59,2 εκατομμύρια Γερμανοί έχουν δικαίωμα ψήφου και ενώ εκατομμύρια έχουν ήδη ψηφίσει με επιστολική ψήφο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 20% ήταν αναποφάσιστο πριν από την ημέρα των εκλογών.

Οι σημερινές εκλογές συνιστούν ορόσημο, καθώς η Γερμανία θα πρέπει να λάβει μεγάλες αποφάσεις τόσο στην παγκόσμια σκηνή όσο και στο εσωτερικό.

Ο Μερτς υπόσχεται ισχυρή ηγεσία στην Ευρώπη, αλλά το Βερολίνο βρίσκεται επίσης υπό πίεση να χαλαρώσει τα δημοσιονομικά δεσμά για τον στρατό του.

Ως ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος στρατιωτικής βοήθειας της Ουκρανίας, η επόμενη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας θα αντιμετωπίσει έναν πρόεδρο των ΗΠΑ που έχει καταδικάσει τον πρόεδρο Ζελένσκι ως δικτάτορα και προχώρησε σε διάλυση του ενιαίου μετώπου της Δύσης κατά της Ρωσίας.

Οι Γερμανοί πολιτικοί ηγέτες έχουν επίσης κλονιστεί από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς ο οποίος συναντήθηκε με την υποψήφια καγκελάριο του AfD, Αλις Βέιντελ, και ζήτησε να σταματήσει το μακροχρόνιο ταμπού της συνομιλίας με την ακροδεξιά.

Θα παραμείνει το τείχος προστασίας (brandmauer);

Στη Γερμανία, αυτό το ταμπού είναι γνωστό ως τείχος προστασίας ή brandmauer.

Ο Μερτς κατηγορήθηκε ότι το έσπασε τον περασμένο μήνα όταν χρησιμοποίησε την υποστήριξή τους στο κοινοβούλιο. Σε αρκετές γερμανικές πόλεις έγιναν διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς το Σάββατο.

Το AfD είναι ήδη δημοφιλές στα ανατολικά κρατίδια, αλλά αναπτύσσεται ραγδαία και στα δυτικά, προσελκύοντας υποστήριξη από τους νεότερους Γερμανούς μέσω του TikTok. Ένα βίντεο καμπάνιας της Βέιντελ είχε τέσσερα εκατομμύρια προβολές.

Το μήνυμά της είναι απλό: Ψηφίστε AfD, σπάστε το τείχος προστασίας και αλλάξτε τη γερμανική πολιτική.

Το AfD θέλει να φύγει από την ΕΕ, να καταργήσει τα μέτρα για την κλιματική αλλαγή, να κατασκευάσει πυρηνικούς σταθμούς και να επιδιορθώσει τις γραμμές φυσικού αερίου και τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Αλλά κυρίως εστιάζει κατά της μετανάστευσης και στην ασφάλεια μετά από πέντε αιματηρές επιθέσεις από τον περασμένο Μάιο, συμπεριλαμβανομένων τριών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στο Μαγδεμβούργο, το Ασχάφενμπουργκ και το Μόναχο – και όλες φέρεται να πραγματοποιήθηκαν από μετανάστες.

Μια τελευταία επίθεση σημειώθηκε στο μνημείο του Ολοκαυτώματος του Βερολίνου το βράδυ της Παρασκευής όπου το θύμα επέζησε και η αστυνομία είπε ότι ο δράστης ήταν Σύρος με αντισημιτικά κίνητρα.

Το AfD έχει υιοθετήσει μια άκρως αμφιλεγόμενη πολιτική που ονομάζεται «remigration», την οποία ορίζει ως απέλαση μεταναστών που έχουν διαπράξει εγκλήματα. Αλλά ο όρος μπορεί επίσης να αναφέρεται στις μαζικές απελάσεις μεταναστών και των απογόνων τους.

Το αντιμεταναστευτικό κόμμα έχει ήδη εξασφαλίσει μια βάση σε περιοχές της δυτικής Γερμανίας, ειδικά στην παλιά βιομηχανική καρδιά της κοιλάδας του Ρουρ.

Στις ευρωεκλογές του περασμένου καλοκαιριού κέρδισε σημαντικές ψήφους σε ορισμένες βόρειες περιοχές της πόλης του Ντούισμπουργκ, με 20% στο Marxloh, 25% σε μια γειτονική περιοχή και 30% δίπλα σε αυτήν.

Το Marxloh είναι μια πολυσύχναστη πόλη με μεγάλη κοινότητα μεταναστών, γνωστή για τα καταστήματα της που πωλούν τουρκικά ρούχα μόδας για νύφες.

Το AfD δεν είναι γνωστό για τις κοινωνικές του πολιτικές, αλλά το μήνυμά του για την ασφάλεια περιορίζεται, και αυτή η κοινωνική ομάδα δεν βλέπει το αντιμεταναστευτικό κόμμα ως ακραίο.

Στα ανατολικά, στις αγροτικές περιοχές το AfD τα καταφέρνει καλύτερα, αλλά στα δυτικά αναπτύσσεται σε πόλεις που έχουν χάσει τη βιομηχανική τους βάση, λέει ο καθηγητής Conrad Ziller του Πανεπιστημίου του Duisburg-Essen.

“Οι φωνές των ανθρώπων υπέρ του AfD έχουν γίνει τόσο δυνατές, οπότε αν βρίσκεστε στην αίθουσα αναμονής ενός γιατρού, είναι πολύ συνηθισμένο να ακούτε ανθρώπους να συζητούν και να θυμώνουν για τους κατεστημένους πολιτικούς και την κυβέρνηση”.

Η μετανάστευση είναι το πιο συνηθισμένο ζήτημα και πιστεύει ότι η Βάιντελ το εκμεταλλεύτηκε με το να εμφανίζεται διαρκώς σε όλες τις τηλεοπτικές συζητήσεις. Συχνά, όταν η συζήτηση αφορούσε την οικονομία, την κοινωνική δικαιοσύνη ή την ανισότητα, ο καθηγητής Τσίλερ είπε ότι «το AfD απέφευγε να πάρει θέση και υποστήριζε ότι το κύριο πρόβλημα δεν είναι τα οικονομικά, είναι η μετανάστευση και η κυβέρνηση δεν έκανε καλή δουλειά».

Αν και οι δημοσκοπήσεις συγκλίνουν σχετικά με το ποιος έχει το προβάδισμα, ορισμένα από τα κόμματα ενδέχεται να μην ξεπεράσουν το όριο του 5% και να μην καταφέρουν να εισέλθουν στο κοινοβούλιο.

Όσο λιγότερα κόμματα μπουν στην Bundestag των 630 εδρών, τόσο πιο απλό θα είναι να σχηματιστεί συνασπισμός με πλειοψηφία.

Οι φιλελεύθεροι, το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP), ήταν στην απερχόμενη κυβέρνηση, αλλά κινδυνεύουν να υποστούν σοβαρή φθορά την Κυριακή μαζί με το αριστερό λαϊκιστικό κόμμα BSW. To τελευταίο ωστόσο, έχει δει μια δημοσκοπική ανάκαμψη τις τελευταίες ημέρες και οι δημοσκόποι εκτιμούν ότι θα γίνει το πέμπτο μεγαλύτερο κόμμα μετά τους Πράσινους.

Σχετικά Άρθρα