ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά άμεσα πρόταση δυσπιστίας και κλιμακώνει με αίτημα προσφυγής στις κάλπες-Αγκάθι οι δημοσκοπήσεις

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά άμεσα πρόταση δυσπιστίας και κλιμακώνει με αίτημα προσφυγής στις κάλπες-Αγκάθι οι δημοσκοπήσεις

Οξύνει τον αντιπαράθεση με την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Σωκράτη Φάμελλο αλλά και τα στελέχη του κόμματος να ανεβάζουν τους τόνους και να ζητούν πέρα της πρότασης δυσπιστίας, προσφυγή στις κάλπες.  Στην Κουμουνδούρου αποδίδουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη τον ρόλο του ενορχηστρωτή της συγκάλυψης, μιλούν ανοιχτά για δυσαρμονία της κυβέρνησης με την κοινωνία όπου εκεί παρατηρούν ότι υπάρχει κρίση Δημοκρατίας, θεσμών αλλά και οργή.

Συνεχίζουν να πιέζουν το ΠΑΣΟΚ να καταθέσει την πρόταση μομφής και παράλληλα «ακονίζουν τα μαχαίρια» για την μετωπική σύγκρουση που θα γίνει στη Βουλή,  για την προανακριτική και την προ ημερησίας συζήτηση στις αρχές Μαρτίου.

Με ορόσημο τις κινητοποιήσεις για την επέτειο δυο ετών από την τραγωδία των Τεμπών, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ενισχύει την τοξικότητα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ρίχνει λάδι στη φωτιά στην προσπάθεια του να μετακυλήσει τις ευθύνες του στην αντιπολίτευση.

Πρόταση μομφής μαζί με κινητοποιήσεις

Η Κουμουνδούρου επιμένει σε όλους του τόνους να καταθέσει το ΠΑΣΟΚ την πρόταση μομφής την επόμενη εβδομάδα. «Ας είναι μια  συμβολική κίνηση προς του πολίτες που ζητούν Δικαιοσύνη, την αλήθεια και θα βγουν στις πλατείες να το βροντοφωνάξουν. Την ίδια ώρα  εντός Βουλής να συζητείται η πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση», προτείνει  ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο libre και υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα αντιπολιτεύεται ισχυρά την κυβέρνηση χαράσσοντας τις δικές του γραμμές και όχι μέσα στον κύκλο που ορίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Ο Σωκράτης Φάμελλος  χαρακτηρίζει λάθος την επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη να περιμένει τα τελικά πορίσματα για να καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας, και επικαλείται τις δημοσκοπικές έρευνες που αποτυπώνουν  ότι το 70 με 80% των πολιτών πιστεύει ότι υπάρχει συγκάλυψη στην τραγωδία  των Τεμπών. «Πιστεύω ότι είναι μια λάθος καθυστέρηση, όπως και αυτή που έγινε στην περίπτωση του Προέδρου της  Δημοκρατίας που περίμενε τη Νέα Δημοκρατία να καταθέσει υποψήφιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Να πέσει η κυβέρνηση»

Στον ΣΥΡΙΖΑ διακρίνουν φόβο στην κυβέρνηση που οδηγεί στην καθυστέρηση της προ ημερησίας διάταξης για τα Τέμπη,  αποδίδουν στον  Πρωθυπουργό ευθύνη «για την κρίση που περνά η Δικαιοσύνη» και ζητούν εκλογές.

«Όταν ζητάμε πρόταση δυσπιστίας σημαίνει ότι πρέπει  να πέσει η κυβέρνηση, και ο μόνος δημοκρατικός και συνταγματικός τρόπος που καταλαβαίνω εγώ μετά την πτώση μιας κυβέρνησης είναι  οι εκλογές.  

Υπάρχει άλλος τρόπος να λειτουργεί η δημοκρατία;» τόνισε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ο Σωκράτης Φάμελλος.

Διεύρυνση του κατηγορητηρίου

Η Κουμουνδούρου διαμηνύει ότι οι απαντήσεις που ζητούν οι πολίτες θα δοθούν από την «προοδευτική πλευρά» και  στελέχη του κόμματος εμφανίζονται αποφασισμένα όχι μόνο να ανεβάσουν αντιπολιτευτικούς ρυθμούς αλλά και να δώσουν «τη μάχη για την εκπροσώπηση των αναγκών της κοινωνίας εντός και εκτός Βουλής», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Διαμηνύουν ότι θα στηρίξουν όσες προανακριτικές επιροπές κι αν  χρειαστούν για να αποκαλυφθεί η αλήθεια για την τραγωδία των Τεμπών, να αποδοθεί δικαιοσύνη, να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι και οι υπεύθυνοι, τόσο για το δυστύχημα όσο και για την συγκάλυψη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά επέκταση του κατηγορητηρίου ώστε να εξεταστούν και άλλα τυχόν αδικήματα κατά την άσκηση των καθηκόντων και κατά παράβαση του  νόμου περί ευθύνης υπουργών, όπως

  • υπόθαλψη  εγκληματία
  • προσβολή μνήμης νεκρού  
  • απιστία   

Ο Σωκράτης Φάμελλος ανέβασε τους τόνους  και έδωσε χθες απάντηση στην ανακοίνωση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, με φόντο την υπόθεση θανάτου του Βασίλη Καλογήρου.  Την κάλεσε  «να ξαναδιαβάσει τη διάκριση των εξουσιών».  Επιτέθηκε στην κυβέρνηση για  παραποίηση των δηλώσεών του. « Ακούσατε κάπου τη λέξη “δολοφονία”; Πρέπει να σας πω ότι η κυβέρνηση ψεύδεται ασύστολα και με οικτρό τρόπο.  Παραποιεί αυτά που λέω, γιατί φοβάται αυτά που λέω.  Το μόνο που ανέφερα ήταν η ανάρτηση της μητέρας του νεκρού»,  επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Προβληματίζουν οι δημοσκοπήσεις

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά τους τρόπους για να ανοίξει την πόρτα στον δημοσκοπικό  άνεμο που δεν φαίνεται να πνέει ούριος. Το κόμμα, βάσει και των τελευταίων ερευνών, δεν δείχνει να ανακάμπτει.  

Στην Κουμουνδούρου επικρατεί προβληματισμός ωστόσο στελέχη της, υποστηρίζουν ότι τα απόνερα του προηγούμενου διαστήματος εξατμίζονται  και το κόμμα -αν και χωρίς άλματα- βρίσκει τον βηματισμό του. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  πέρασε μια σχεδόν υπαρξιακή περίοδο και αυτό αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Αυτό που επίσης αποτυπώνεται είναι έχει σταθεροποιηθεί τους τελευταίους  δύο μήνες, με μία μικρή άνοδο και έχει μία προοπτική, κάνοντας με ριζοσπαστικό ρεαλισμό τεκμηριωμένη αντιπολίτευση, για να εκφράσει περισσότερους πολίτες», ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου Γιώργος Καραμέρος.

Σχετικά Άρθρα