Αμοργός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση Πολιτικής Προστασίας
![Αμοργός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση Πολιτικής Προστασίας](https://www.libre.gr/wp-content/uploads/2025/02/amorgos-1-850x560.webp)
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε η Αμοργός με αφορμή τους σεισμούς των τελευταίων ημερών, με αποκορύφωμα τη δόνηση των 5,3 Ρίχτερ που «έπληξε» το νησί.
Ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας με απόφασή του προχώρησε στην κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αμοργού της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην παραπάνω περιοχή.
Τα σενάρια για τους σεισμούς
Κορυφώνεται τις τελευταίες ώρες η ανησυχία στις Κυκλάδες, καθώς η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται, κυρίως στη υποθαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, με δονήσεις μεγέθους άνω των 4 Ρίχτερ.
Την ίδια ώρα οι επιστήμονες επιχειρούν να ερμηνεύσουν τα δεδομένα, για την εξέλιξη του φαινομένου.
Η δημόσια τηλεόραση μεταδίδει ότι κάποιοι σεισμολόγοι κάνουν λόγο για σενάρια, που δεν μπορούν να αποκλειστούν, ανάμεσά τους και αυτό της ηφαιστειακής έκρηξης.
Όπως και να έχει, η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε επαγρύπνηση και μιλά για ένα πρωτοφανές φαινόμενο.
«Δεν πηγαίνουμε προς εκτόνωση με τους σεισμούς της Σαντορίνης», υπογράμμισε από τη μεριά του ο καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ) Κώστας Παπαζάχος.
«Θα μπορούσε να υπάρχει δυσμενέστερο σενάριο από τα 6 Ρίχτερ», είπε επίσης, μεταξύ άλλων.
Ο Κώστας Παπαζάχος εξήγησε ότι «ακόμα και αν σπάσει το μεγάλο κομμάτι του ρήγματος, η Σαντορίνη η Ίος, η Ανάφη και η Αμοργός έχουν σε όλα τα μοντέλα «περιορισμένες σχετικά επιπτώσεις».