Σαντορίνη: “Η πιο δύσκολη σεισμική ακολουθία που έχουμε δει”-Προβληματισμένοι οι επιστήμονες για την εξέλιξη
![Σαντορίνη: “Η πιο δύσκολη σεισμική ακολουθία που έχουμε δει”-Προβληματισμένοι οι επιστήμονες για την εξέλιξη](https://www.libre.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorini-45-850x560.webp)
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI) (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Οι επιστήμονες παρακολουθούν το σεισμικό φαινόμενο στην περιοχή της Σαντορίνης ωστόσο ουδείς μπορεί ακόμη να προχωρήσει σε ασφαλή συμπεράσματα για την εξέλιξή του. Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έδωσε στη δημοσιότητα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας στη νέα σεισμική ακολουθία η πιο «ισχυρή» από τις δονήσεις, ήταν μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Καταγράφτηκε στις 03:14, κάπου 24 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά της κοινότητας της Αρκεσίνης Αμοργού, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Για την εξέλιξη μίλησαν σήμερα οι επιστήμονες Παπαζάχος, Τάσσος, Καραστάθης, Τσελέντης, Παπασόπουλος, Χουλιάρας ωστόσο κανένας δεν μπορεί προχωρήσει σε διαβεβαιώσεις για τη συνέχεια. Δηλ. αν θα “σβήσουν” οι σεισμοί ή θα υπάρξει κάποια άλλη μεγαλύτερη σεισμική διέγερση και δόνηση.
- Για μικρή μετακίνηση των επικέντρων στην Αμοργό κάτι που είναι αρκετά συχνό ως φαινόμενο έκανε λόγο ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ και εκπρόσωπος Τύπου των σεισμικών επιτροπών Κώστας Παπαζάχος.
“Είναι πιο δύσκολη ακολουθία που έχουμε δει. Το δύσκολο είναι ότι το κεφάλι μας δεν θα ησυχάσει εύκολα. Η διάρκεια του φαινομένου αυτού ειναι εβδομάδες ή και μήνες, δεν υπάρχει μαγικό κουμπί να κλείσουμε τη φύση αύριο ή μεθαύριο
Θα πρέπει να ζήσουμε με το σενάριο ότι για αρκετό διάστημα θα ζήσουμε με την ίδια δρστηριότητα“.
«Μας προβληματίζει το γεγονός ότι είναι δύσκολο και δύσπεπτο από τους κατοίκους να αποδεχτούν ότι αυτές οι ακολουθίες κρατάνε σημαντικό χρονικό διάστημα. Ας υποθέσουμε ότι είναι μια σμηνοσειρά που είναι το πιο πιθανό σενάριο. Δεν είναι κάτι το οποίο θα λήξει αύριο, την Παρασκευή, το Σάββατο, τη Δευτέρα. Είναι κάτι το οποίο κρατάει εβδομάδες, συνήθως σε κάποιες περιπτώσεις και μήνες περισσότερους, καμιά φορά και από δύο και τρεις μήνες. Αυτό είναι το πρόβλημά μας. Ότι αυτή τη στιγμή εμφανίζεται αυτό που λέγαμε “κόπωση κινδύνου” δηλαδή ο κόσμος κουράζεται μετά από κάποιο διάστημα και ταλαιπωρείται από τις συνεχόμενες δονήσεις, δυσκολεύεται να αποδεχτεί ότι αυτές οι ακολουθίες κρατούν ένα σημαντικό χρονικό διάστημα» δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Παπαζάχος.
«Ποτέ η Επιτροπή δεν πρότεινε στον κόσμο να φύγει. Δεν είναι ότι ο κόσμος είναι ανασφαλής στη Σαντορίνη και κινδύνευε. Και ειλικρινά ο κόσμος έφυγε από τη Σαντορίνη γιατί είναι δύσκολη η ψυχολογική διαχείριση των συνεχόμενων δονήσεων χωρίς τη γένεση του σεισμού, ιδιαίτερα από μικρά παιδιά. Γι αυτό και τα σχολεία έχουν κλείσει, τα σχολεία δεν έχουν κλείσει γιατί φοβόμαστε ότι θα καταρρεύσει το σχολείο αύριο από έναν ισχυρότερο σεισμό. Οι έλεγχοι που έχουν γίνει μέχρι στιγμής δεν έχουν άσχημα αποτελέσματα. Δείχνουν ότι τα κτήρια συμπεριφέρθηκαν πάρα πολύ καλά. Είναι όμως προφανές ότι δεν μπορείς να κάνεις μάθημα μέσα σε μία αίθουσα με 20 παιδάκια τα οποία κουνιούνται συνέχεια στους ρυθμούς του Εγκέλαδου».
Η σεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί από εβδομάδες έως και μήνες, λέει ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος:
Καραστάθης: Αν συνεχίσει έτσι θα παραμείνουμε επιφυλακτικοί
Ευτυχώς είμαστε στην ίδια κατάσταση με πολύ μικρές διαφορές στην αύξηση της σεισμικότητας, δήλωσε το πρωί της Τρίτης ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης
Όπως σημείωσε στον ΣΚΑΪ, την ημέρα μετά τα 5,3 Ρίχτερ είχαμε 16 δονήσεις άνω του 4 ενώ τις προηγούμενες είχαμε 13-14…
«Είμαστε στη φάση της ύφεσης σε σχέση με το πρώτο διάστημα γιατί ήταν διπλάσιοι οι σεισμοί του 4. Το άλλο που κοιτάζουμε είναι να μην φύγουν από την περιοχή τα επίκεντρα. Το να μετακινείται στη ζώνη που έχει σπάσει είναι εντάξει», πρόσθεσε
«Συνήθως τα σμήνη σεισμών κρατάνε μεγάλο διάστημα, υπάρχουν και σμήνη που έχουν κρατήσει πάρα πολύ. Αν συνεχίσει έτσι θα παραμείνουμε επιφυλακτικοί, εμείς θέλουμε να δούμε περαιτέρω μείωση».
Όπως εξήγησε «σμήνη σεισμών σημαίνει σεισμοί ίδιου χαρακτήρα. Αυτό που θέλουμε είναι αραίωση και να φτάσουμε στα επίπεδα του 1-2 σεισμών την ημέρα» για να προσθέσει πως «θεωρώ ότι τα μέτρα θα συνεχίζονται όσο δεν υπάρχει κάποια αλλαγή».
Τσελέντης: Πιθανός ο σεισμός 6 Ρίχτερ
Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης ο οποίος αποχώρησε με αιχμές από την Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου προχώρησε σε νέα ανάρτηση για τους σεισμούς στη Σαντορίνη. Ο κ. Τσελέντης προχώρησε σε μία σειρά από συμπεράσματα σχετικά με τη σεισμική έξαρση στην περιοχή. Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι είναι πιθανός ένας σεισμός 6 Ρίχτερ ενώ όπως είπε, το χειρότερο σενάριο είναι να ενεργοποιηθεί το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού διεύθυνσης ΝΔ ΒΑ πράγμα το οποίο – όπως λέει – δεν φαίνεται μέχρι τώρα.
«Από τος πρώτες ημέρες όταν επικρατούσε η γνώμη ότι οι σεισμοί δεν έχουν 100% σχέση με την ηφαιστειακή δράση (αναφέρομαι στο Κολούμπο) σας είπα ότι υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση ρηγμάτων και ανερχόμενου μάγματος.
Χθες σας παρέθεσα ένα διάγραμμα με όλη την σεισμική έως τώρα ακολουθία και ότι η συνολική σεισμική ενέργεια που απελευθερώθηκε φτάνει αυτή ενός σεισμού 6R.
Σας είπα ότι δεν σημαίνει τίποτα αυτό και δεν ισχύουν τα αφηγήματα περί της σταδιακής εξασθένησης της ακολουθίας, κάτι που ακούστηκε από πολιτικά χείλη και από ξενοδοχειακά συμφέροντα» τονίζει ο κ. Τσελέντης και προσθέτει:
«Ο λόγος είναι ότι δεν ομιλούμε για συγκεκριμένο ρήγμα που χάνει το σεισμικό του δυναμικό λίγο λίγο με την μορφή μικρών σεισμών αλλά ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΟΓΟΝΟ ΧΩΡΟ (όγκο) ο οποίος περιλαμβάνει πάρα πολλά μικρά ρήγματα με σεισμικό δυναμικό (λόγω των διαστάσεων τους) το ανώτερο τα 5R. Είναι αυτή η μεγάλη σεισμικότητα των χιλιάδων σεισμών που παρατηρούμε.
Καθώς το μάγμα του ηφαιστείου ανέρχεται πιέζει τα ανώτερα γεωλογικά στρώματα και ενεργοποιεί τα πολλά αυτά μικρά ρήγματα».
«Στις μέχρι στιγμής επίσημες ανακοινώσεις των επιτροπών σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου πουθενά δεν αναφέρεται άνω οροφή των 6 Ρίχτερ. Ένας Ένας πολύ μεγαλύτερος σεισμός δεν θα βοηθούσε. Αν υποτεθεί ότι έχουμε μεγαλύτερο σεισμό ενδεχομένως να αποφορτίσει την κατάσταση αλλά μπορεί να είναι και βλαβερός» είπε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
«Δεν μπορώ να μπω στη λογική ότι θα εκτονώσει. Τότε μπαίνουν άλλα ζητήματα. Ο σεισμός με μέγεθος 6 τότε αποκτά δυνατότητες διέγερσης και άλλων ρηγμάτων. Αυτό το λαμβάνουν υπόψη;» πρόσθεσε
Κατά τον ίδιο «μετά τις 5 Φεβρουαρίου και παρά τον 5,3 υπάρχει μια σταθερότητα. Το μέσο μέγεθος των σεισμών έχει αρχίσει να μειώνεται όπως και το πλήθος. Δεν έχει τα επιθετικά χαρακτηριστικά που είχε πριν τις 5 Φεβρουαρίου»
Γεράσιμος Χουλιάρας: Πάνω απο 1800 σεισμοί εχουν αναλυθεί μέχρι σήμερα από ανθρώπινο επιστημονικό προσωπικό
“ΑΙ και σεισμοί: Ακούω, διαβάζω και βλέπω να ισχυρίζονται οτι έχουν συμβεί 10000 σεισμοί στην πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Άνυδρου, μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης. Η αλήθεια είναι ότι πάνω απο 1800 σεισμοί εχουν αναλυθεί μέχρι σήμερα απο ανθρώπινο επιστημονικό προσωπικό που εργάζεται στην 24ωρη καθημερινή παρακολουθηση της σεισμικής δραστηριότητας μέχρι στιγμής στο Γεωδυναμικό ενώ οι άλλοι 8000 περίπου, έχουν προκύψει από μηχανική μάθηση (που είναι ένα υποσύνολο της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στο οποίο οι υπολογιστές μαθαίνουν από τα δεδομένα και βελτιώνονται με την εμπειρία)“.