Τρομακτική ανακάλυψη Γερμανών επιστημόνων- Ρήγμα 1.500 χιλιόμετρα από Τουρκία έως Ιράν- Πώς επηρεάζει την σεισμική δραστηριότητα στο Αιγαίο

Τρομακτική ανακάλυψη Γερμανών επιστημόνων- Ρήγμα 1.500 χιλιόμετρα από Τουρκία έως Ιράν- Πώς επηρεάζει την σεισμική δραστηριότητα στο Αιγαίο

Ο εντοπισμός μιας ρωγμής κάτω από την Τουρκία από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γκέτινγκεν έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και αναστάτωση. Η συγκεκριμένη μελέτη, η οποία απέσπασε παγκόσμιο ενδιαφέρον, πραγματοποιήθηκε σε περιοχή που είχε ήδη επισημανθεί ως ιδιαίτερα σεισμογενής από τον διακεκριμένο Τούρκο καθηγητή Naci Görür. Σε πρόσφατη τοποθέτησή του, ο Görür υπογράμμισε τον κίνδυνο ισχυρών σεισμικών δονήσεων, τονίζοντας πως οι σεισμοί σε αυτή την περιοχή έχουν την τάση να κινούνται από τα ανατολικά προς τα δυτικά.

Παράλληλα, Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα εκτεταμένο ρήγμα, μήκους περίπου 1.500 χιλιομέτρων, το οποίο εκτείνεται από την Τουρκία έως το Ιράν, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για πιθανές μελλοντικές σεισμικές δραστηριότητες.

Εμφανιζόμενος στη ζωντανή μετάδοση της Habertürk, ο Görür έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή: “Ξεκινάει από το Bingöl Karlıova και φτάνει μέχρι την Ελλάδα. Αυτό το ρήγμα είναι ένα όριο πλακών. Οι σεισμοί συμβαίνουν στο όριο της πλάκας ή εντός του. Το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας έχει μια συγκεκριμένη συμπεριφορά. Μεταφέρει σεισμούς από ανατολή προς δύση. Ο σεισμός μεταναστεύει από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Ο τελευταίος σεισμός χτύπησε την πόρτα του Μαρμαρά. Όταν συμβεί ένας σεισμός στον Μαρμαρά, η Βόρεια Ανατολία θα κάνει ένα διάλειμμα από τους σεισμούς για περίπου 200 χρόνια.

Το ρήγμα Bitlis Zagros είναι ένα ρήγμα ώθησης. Η ζώνη Bitlis Zagros αντιπροσωπεύει τον κλειστό ωκεανό. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι το απομεινάρι του ωκεανού που ονομάζουμε Νεοθέτη”

Μιλώντας για τον πιθανό σεισμό της Κωνσταντινούπολης, ο Görür επανέλαβε ότι θα υπάρξει ένας μεγάλος σεισμός μέσα σε 30 χρόνια και έδωσε 47% πιθανότητες να συμβεί.

Ο διάσημος γεωλόγος, ο οποίος μίλησε και για το ρήγμα όπου αναμένεται σεισμός, επέστησε την προσοχή στις παράκτιες περιοχές και είπε χαρακτηριστικά: “Η ενέργεια μεταφέρεται στην αδιάσπαστη περιοχή. Το μεταφερόμενο τμήμα είναι το μεσαίο ρήγμα του Μαρμαρά. Ο λόγος είναι ότι εδώ συσσωρεύεται ενέργεια. Είναι απαραίτητο να δοθεί προσοχή ιδιαίτερα στις παράκτιες περιοχές“.

Ο Görür σημείωσε τα ακόλουθα σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα στο Αιγαίο Πέλαγος:

“Είπαμε ότι η αφρικανική πλάκα βυθίζεται κάτω από την Ανατολία από το νότο. Η πλάκα που βουτάει κάτω είναι η αφρικανική πλάκα, λιώνει. Έρχεται στην επιφάνεια ως μάγμα. Ταυτόχρονα, εκτείνεται λόγω αυτής της υποβύθισης. Σχηματίζονται κανονικά ρήγματα προς την κατεύθυνση ανατολής-δύσης. Και τα ρήγματα και οι σεισμοί της λάβας προκαλούν εδώ“.

Σχετικά Άρθρα