Σαντορίνη: “Διαφοροποιείται ο τρόπος που σπάει το ρήγμα”-Νέα δεδομένα με τα 5,2 και 5 Ρίχτερ

Σαντορίνη: “Διαφοροποιείται ο τρόπος που σπάει το ρήγμα”-Νέα δεδομένα με τα 5,2 και 5 Ρίχτερ

Αλλαγή δεδομένων στη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη σημειώνει ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος μίλησε για την εξέλιξη των γεγονότων στην περιοχή. Από την άλλη ο Κώστας Παπαζάχος θεωρεί ότι η σεισμική ακολουθία στη Σαντορίνη θα διαρκέσει εβδομάδες, αν όχι μήνες, σημειώνοντας ότι η κατάσταση δεν θα αποκλιμακωθεί άμεσα. Επίσης σύμφωνα με το ΕΚΠΑ από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 8 Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν πάνω από 12.800 σεισμοί στην περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού.

Τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, ο καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για τη σεισμική δραστηριότητα στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, αναφέροντας ότι οι δύο σεισμοί μεγέθους 4,9 και 4,6 Ρίχτερ που καταγράφηκαν στην περιοχή, προσδίδουν νέα χαρακτηριστικά στην εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας.

Στη δήλωσή του στο Mega, ανέφερε πως η συμπεριφορά των σεισμών δείχνει μια αλλαγή, καθώς δεν παρατηρούνται τα έντονα σημάδια της αρχικής προσεισμικής ακολουθίας και η συχνότητα των σεισμικών δονήσεων φαίνεται να μειώνεται. Παράλληλα, παρατηρείται μείωση στο μέσο μέγεθος των σεισμικών δονήσεων, γεγονός που οδηγεί σε μια ελαφρώς αισιόδοξη εκτίμηση ότι ενδέχεται η περιοχή να βρίσκεται στη φάση της μετασεισμικής ακολουθίας.

Ωστόσο, ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε και ένα νέο χαρακτηριστικό που παρατηρήθηκε, το οποίο ανατρέπει τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Όπως είπε, οι δύο μεγαλύτεροι σεισμοί που καταγράφηκαν φαίνεται να διαφοροποιούν τον τρόπο με τον οποίο σπάει το ρήγμα. Αντίθετα με τους προηγούμενους σεισμούς, οι οποίοι είχαν τον ίδιο μηχανισμό διάρρηξης, η πρόσφατη δραστηριότητα υποδηλώνει την πιθανή ενεργοποίηση ενός μικρότερου ρήγματος, το οποίο βρίσκεται ανατολικά της κύριας σεισμικής ζώνης.

Ο καθηγητής κατέληξε λέγοντας πως αυτή η νέα εξέλιξη μπορεί να ενισχύσει τις ενδείξεις αισιοδοξίας, αλλά απαιτείται συνεχής παρακολούθηση και ανάλυση των δεδομένων για να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Η ακολουθία συνεχίζεται – Εβδομάδες με σεισμική δραστηριότητα και προσοχή στους κινδύνους

Ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος εκτίμησε στην ΕΡΤ ότι η σεισμική ακολουθία στη Σαντορίνη θα διαρκέσει εβδομάδες, αν όχι μήνες, σημειώνοντας ότι η κατάσταση δεν θα αποκλιμακωθεί άμεσα. Όπως τόνισε, η ακολουθία έχει επεισοδιακό χαρακτήρα, με σεισμούς να συμβαδίζουν σε «ομαδούλες» και ηρεμία για 12-16 ώρες. Σημείωσε ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια το τέλος της, ενώ θα αξιολογούνται τα δεδομένα σε εβδομαδιαία βάση.

Αν και η κατάσταση αναμένεται να παραμείνει σταθερή, οι επιστήμονες εργάζονται με πυκνωμένο δίκτυο παρακολούθησης και αναμένονται διεθνείς αποστολές για να βοηθήσουν στην ανάλυση της υποθαλάσσιας δραστηριότητας.

ΕΚΠΑ: Πάνω από 12.800 σεισμοί σε 10 μέρες στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού και κατολισθήσεις στην περιοχή

Το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) συνεχίζει να παρακολουθεί τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 8 Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν πάνω από 12.800 σεισμοί στην περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού. Σύμφωνα με την καθημερινή ανάλυση σεισμικών δεδομένων του ΕΚΠΑ, στις 9 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν 102 σεισμοί, 14 εκ των οποίων είχαν μέγεθος μεγαλύτερο ή ίσο με 4 Ρίχτερ και 2 με Μ≥4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να σημειώνεται στις 21:05:40 (ώρα Ελλάδος) με μέγεθος 5 Ρίχτερ.

Η ερευνητική ομάδα του ΕΚΠΑ παρακολουθεί επίσης τα κατολισθητικά φαινόμενα στη Σαντορίνη. Οι γεωεπιστήμονες έχουν καταγράψει τις περιοχές που επλήγησαν από κατολισθήσεις, εντοπίζοντας κατολισθήσεις σε πρανή της καλδέρας, αλλά και εκτός αυτής. Πιο συγκεκριμένα, κατολισθήσεις έχουν καταγραφεί στο νότιο παράκτιο τμήμα, στο κεντροανατολικό τμήμα των πρανών της καλδέρας και στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή της Κόκκινης Παραλίας και της Παραλίας Βλυχάδα, οι καταπτώσεις έχουν αυξήσει τον όγκο των συσσωρευμένων υλικών. Στην περιοχή του Αθηνιού, οι κατολισθήσεις ήταν περιορισμένης έκτασης, ενώ βόρεια του λιμένα του Αθηνιού οι καταπτώσεις εκδηλώθηκαν σε περιοχές μακριά από το δομημένο περιβάλλον.

Στο βόρειο τμήμα του νησιού, οι καταπτώσεις βράχων κατά μήκος του οδικού δικτύου Φηρών-Οίας έχουν περιορίσει τη διέλευση των οχημάτων, ενώ οι αρχές εφαρμόζουν μέτρα Πολιτικής Προστασίας, περιλαμβάνοντας περιορισμούς στην πρόσβαση και κυκλοφορία σε επικίνδυνες περιοχές.

Το ΕΚΠΑ προειδοποιεί πως οι περιοχές που πλήγηκαν από κατολισθήσεις πρέπει να εξεταστούν περαιτέρω μετά την ολοκλήρωση της σεισμικής ακολουθίας και να ληφθούν κατάλληλα μέτρα, προσαρμοσμένα στο φυσικό κάλλος του νησιού.

Σχετικά Άρθρα