Γιατί η θάλασσα τραβήχτηκε 200 μέτρα μέσα στο Αιγαίο (Λήμνο και τουρκικά παράλια)- Σχετίζεται με την Σαντορίνη;- Η απάντηση του Weather Analysis Greece
![Γιατί η θάλασσα τραβήχτηκε 200 μέτρα μέσα στο Αιγαίο (Λήμνο και τουρκικά παράλια)- Σχετίζεται με την Σαντορίνη;- Η απάντηση του Weather Analysis Greece](https://www.libre.gr/wp-content/uploads/2025/02/tourkia-aigaio-thalassa-ampoti-seismoi-ifaisteio-850x560.webp)
Στην Τουρκία καταγράφεται ένα σπάνιο και δυνητικά ανησυχητικό φαινόμενο, το οποίο ορισμένοι επιστήμονες συνδέουν με τη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα της περιοχής. Μάλιστα, κάποιοι το θεωρούν ως συνέχεια των γεωλογικών διεργασιών που σημειώθηκαν πρόσφατα στη Σαντορίνη.
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν υπάρχει πράγματι άμεση σχέση ανάμεσα στο φαινόμενο αυτό και τη σεισμική κινητικότητα στο Αιγαίο, ή αν πρόκειται για μια ανεξάρτητη φυσική εξέλιξη.
İstanbul Silivri'de deniz yaklaşık 150 metre çekildi, küçük adacıklar oluştu. İzmir Seferihisar'da deniz suyu kıyıdan 200 metre uzaklaştı, tekneler karaya oturdu. Muğla'dan da benzer görüntüler geldi. pic.twitter.com/4lcbpN8BQ1
— Haberler.com (@Haberler) February 8, 2025
Σύμφωνα με το Weather Analysis Greece:
“Παλι οπως σχεδον καθε χρονο ερχονται βιντεο και εικονες με υποχωρηση των νερων στο Αιγαιο κλπ κλπ.
Εδω 2 βιντεο ενα απο δυτικες ακτες Τουρκιας και ενα απο Λημνο απο χθες και σημερα οπου δειχνει τα νερα να εχουν υποχωρησει 200 μέτρα μεσα, πχ στην Τουρκια.
Μόνο που σε βαθος εχουν υποχωρησει κανα μισο μέτρο με 70 ποντους(μικρη κλιση ακτογραμμης), δηλαδη πολυ λιγο.
Φυσικα αυτα οφειλονται σε 3 λογους κυριως.
•Στο φαινομενο της αμπωτης οπου παμε στο μεγιστο αυτης μιας και πλησιαζουμε σε παλιρροια συζυγιας αφου σε 2 μερες εχουμε πανσεληνο.
Η παλιρροια εχει 2 ακραιες φασεις, την αμπωτη(στην φαση που αδειαζει η θαλασσα) και την πλημμυριδα(στην φαση που ερχονται τα νερα) και οφειλεται στην επιρροη της σεληνης και του ηλιου και φτιαχνει μια ταλαντωση του νερου των ωκεανων σε ενα μεγιστο υψος και ελαχιστο υψος που εξαρταται και απο την περιοχη και την μορφη του βυθου.
Λογω σεληνης πχ(το ιδιο ακριβως γινεται και με τον ηλιο) δημιουργουνται 2 δυναμεις σε καθε σημειο της γης αρα και σε καθε μοριο νερου της θαλασσας.
Μια δυναμη ελξης προς την σεληνη σε καθε μοριο νερου και μια φυγοκεντρη δυναμη που στρεφεται μακρυα απο τo βαρυκεντρο σηληνης-γης(αρα και στρεφεται μακρυα απο την σεληνη) πανω στον αξονα σεληνης γης.
Η συνολικη δυναμη δινει και τις παλιρροιες. Στην περιπτωση της σεληνης αυτο οχι γιατι η συνολικη δυναμη της σεληνης στο νερο υπερνικαει την ελξη της γης στο νερο, αφου αυτη της γης ειναι κατα εκατομμυρια φορες μεγαλυτερη οπότε το νερο δεν κινειται κατακορυφα καθολου απο την επιρροη ηλιου και σεληνης, αλλά διοτι το νερο κινειται οριζοντια αφου εκει δεν επηρεαζεται απο την βαρυτητα της γης, οποτε και θελει να συγκεντρωθει στα σημεια Α και Β στα σχηματα(το 1ο σχημα δειχνει με κοκκινα βελη την συνολικη δυναμη της παλιρροιας λογω σεληνης και το 2ο την συνισταμενη κινηση στον οριζοντιο αξονα(αφου στον κατακορυφο δεν κινειται καθολου καθε μεμονωμενο μεριο αφου η δυναμη της γης υπερνικαει τα παντα) η οποια και θελει να φερει τα μορια στα σημαια Α και Β για αυτο και εχουμε παλιρροιες). Στην περιπτωση του ηλιου, η συνολικη δυναμη της παλιρροιας ειναι περιπου 2.5 φορες μικροτερη απο οτι ασκει η σεληνη.
Ενω η μεγιστοποιηση αυτης της συνολικης δυναμης σεληνης και ηλιου γινεται στις παλιρροιες συζυγιων που γινονται οταν εχουμε νεα σεληνη ή πανσεληνο και συμβαινουν στα 2 ακρα της γης. Τοτε εχουμε και τα μεγαλυτερα υψη της σταθμης της θαλασσας.
Ενω αντιθετα οι μικροτερες παλιρροιες συμβαινουν στο 1ο τεταρτο και στο τελευταιο(3ο) τεταρτο της φασης της σεληνης και λεγονται μικρες παλιρροιες.
Η εναλλαγη απο μεγιστο σε μεγιστο ή απο ελαχιστο σε ελαχιστο γινεται καθε 12 ωρες και 25 λεπτα, ενω απο μεγιστο σε ελαχιστο(αμπωτη-πλημμυριδα) καθε 6 ωρες και μερικα λεπτα.
Ετσι τα πιο δυνατα παλιρροιακα ρευματα στην θαλασσα υφιστανται οσο πηγαινουμε προς την πανσεληνο ή οσο πηγαινουμε προς την νεα σεληνη.
Το φαινομενο της αμπωτης και πλημμυριδας μεγιστοποιειται και γυρω απο την εαρινη και φθινοπωρινη ισημερια.
Ευρος παλιρροιας ειναι η διαφορά μεγιστου υψους που φτανει η σταθμη της θαλασσας απο το ελαχιστο υψος που φτανει.
Το ευρος παλιρροιας στην Ελλαδα ειναι γενικα μικρο, και κυμαινεται απο μερικα εκατοστα εως και 1 μετρο σε ιδιαιτερες περιπτωσεις.
•Στο οτι εχουμε εδω και μερες αντικυκλωνικες συνθηκες και πχ στο νότιο Αιγαιο εχουμε πιεσεις 1023 mbar και στην Λημνο πχ ως και 1030 mbar πχ σημερα.
Και ως γνωστον για καθε 1 mbar που ανεβαινει η ατμοσφαιρικη πιεση, κατεβαινει περιπου 1 εκατοστο η επιφανεια της θαλασσας.
•Στο οτι εχουμε εδω και πολλες μερες βορειοανατολικους ανεμους που εχουν μια συνεισφορα στο να τραβηχτουν τα νερα νοτιοτερα και να πεσει η σταθμη βορειοτερα.
Οπότε τιποτα το περιεργο για ακομα μια φορά.
Θα πει κανείς, ολα αυτα δεν αποκλειουν το ενδεχομενο να οφειλεται και σε καποια ηφαιστειακη διεργεση. Θα ισχυε αν μπορουσε να εχει σχεση, αλλά απο οσο ξερω δεν εχει καμια.
Μόνο εαν γινει σεισμος ή καποια υποθαλασσια κατολισθηση και αναπτυχθει τσουναμι αποσυρονται απο τις ακτες τα νερα πριν ερθει το τσουναμι, αλλά απο ηφαιστειο δεν γνωριζω καμια τετοια θεωρια να αποσυρονται τα νερα.