Τελική ψηφοφορία για Πρόεδρο Δημοκρατίας: Οι δύο επιλογές που διχάζουν την προοδευτική αντιπολίτευση

Τελική ψηφοφορία για Πρόεδρο Δημοκρατίας: Οι δύο επιλογές που διχάζουν την προοδευτική αντιπολίτευση

Την προσεχή Τετάρτη εκλέγεται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Τασούλας με τις κυβερνητικές ψήφους συν ακόμα κάποιες ανεξάρτητων βουλευτών. Καμία έκπληξη ως προς αυτό. Εκπληξη συνιστά το γεγονός ότι ως προς τη διαδικασία της Τετάρτης περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει τι θα πράξει η προοδευτική αντιπολίτευση παρά η κυβέρνηση η οποία έτσι και αλλιώς δεν έχει (και δεν θέλει να έχει εν προκειμένω) άλλες επιλογές.

Για την ευρύτερη κεντροαριστερά υπάρχουν δύο οψιόν στο τραπέζι.

  • Παραμονή στην ψηφοφορία και στήριξη του υποψηφίου που το κάθε κόμμα στήριξε και στις προηγούμενες ψηφοφορίες ή
  • αποχή από τη διαδικασία έτσι ώστε να επιτευχθεί η συμβολική απονιμοποιήση της επιλογής Τασούλα μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις για το ζήτημα των Τεμπών.

Ηδη βουλευτές που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη έχουν δηλώσει ότι θα απέχουν ενώ οι της Νέας Αριστεράς θα συνεδριάσουν ως κοινοβουλευτική ομάδα για να καθορίσουν τελεσίδικα τη στάση τους (αν και ο Αλέξης Χαρίτσης έδειξε προς την αποχή με κυριακάτικη ανάρτησή του).

  • Ποια είναι όμως τα συν και τα πλην της κάθε στάσης, τι θέλουν να πετύχουν αυτοί που αποφάσισαν ή θα αποφασίσουν αποχή και αυτοί που θα παραμείνουν μέχρι τέλους στην αίθουσα για να ψηφίσουν; (σίγουρα ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ)

Οι της αποχής συντονίζονται, έτσι τουλάχιστον πιστεύουν, με το λαϊκό αίσθημα όπως αυτό εκφράστηκε στις συγκεντρώσεις για τα Τέμπη την προπερασμένη Κυριακή και στις τοποθετήσεις των συγγενών των θυμάτων που έχουν αποδοκιμάσει την υποψηφιότητα Τασούλα (είναι χαρακτηριστικές οι σχετικές αναρτήσεις της Μαρίας Καρυστιανού).

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κατηγορείται ότι δεν ενημέρωσε το κοινοβούλιο για την αποστολή δικογραφίας από τη δικαιοσύνη στη Βουλή για την υπόθεση των Τεμπών η οποία μάλιστα έβαζε κεντρικά στο κάδρο των ευθυνών τον Χρήστο Τριαντόπουλο για το περιβόητο μπάζωμα.

  • Οι υπέρμαχοι της στάσης της αποχής θεωρούν ότι πέρα από την απονομιμοποίηση της εκλογής Τασούλα στο αξίωμα του προέδρου, θα στριμώξουν επικοινωνιακά και πολιτικά την κυβερνητική πλευρά με μία κίνηση που δεν συνηθίζεται στα κοινοβουλευτικά χρονικά.

Συνιστά επίσης η στάση αυτή,όπως έγραψε και ο Αλέξης Χαρίτσης στο facebook την Κυριακή, μία απάντηση στη “θεσμική εκτροπή”. Και ως θεσμική εκτροπή μπορεί να θεωρηθεί τόσο η επιλογή του Πρωθυπουργού να μιλήσει με απόλυτη σιγουριά για το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας λίγες μόνο ημέρες μετά την τραγωδία όσο και η ενέργεια του πρώην προέδρου της Βουλής να μην ενημερώσει το σώμα για τα συμπληρωματικά στοιχεία της δικογραφίας που έφτασαν στις αρχές Αυγούστου του 2024.

Με την αποχή έτσι δίδεται, πάντα σύμφωνα με τους θιασώτες της εν λόγω στάσης, η κατάλληλη απάντηση “σε μία κυβέρνηση που επιδεικνύει συνεχώς ασέβεια στους θεσμούς”.

  • Οι πολέμιοι όμως της αποχής, από τη δική τους πλευρά, έχουν τα δικά τους επιχειρήματα. Μιλούν για σεβασμό στην κορυφαία αυτή διαδικασία η οποία σε διαφορετική περίπτωση θα ευτελιστεί κάτι που δεν θα περιποιεί τιμή για τη χώρα και το πολιτικό της σύστημα.

Εκτός των άλλων και πηγαίνοντας σε πιο κομματικά χωράφια, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να υπαναχωρήσουν από τις προτάσεις τους. Το πρώτο πρότεινε τον Τάσο Γιαννίτση και δεν βρίσκει λόγο να διαφοροποιήσει τώρα τη στάση του απλά και μόνο για να αποδοκιμάσει την επιλογή Τασούλα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, δε, έχει ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο. Αν η Νέα Αριστερά ψηφίσει και πάλι την Λούκα Κατσέλη, τότε θα δει τη δική του επιλογή να τερματίζει στη δεύτερη θέση και να ξεπερνά αυτή του ΠΑΣΟΚ (για να ανοίξει και πάλι η σχετική συζήτηση για το ποιο κόμμα είναι στην πραγματικότητα η αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα).

  • “Εμείς δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε σόου. Προτείναμε Κατσέλη και θα πάμε μέχρι τέλους. Οσοι κάνουν πίσω, θα αναλάβουν και την ευθύνη του να μην έρθει αυτή η πρόταση τουλάχιστον δεύτερη σε ψήφους στη Βουλή” τόνιζε πηγή του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή απευθυνόμενη σαφώς στους πρώην συντρόφους της Νέας Αριστεράς.

Επιμύθιο: Η υπόθεση των Τεμπών συμπαρασύρει τα πάντα στον ορμητικό διάβα της, ακόμα και την πολιτική συμπεριφορά των κομμάτων στην ψηφοφορία για την προεδρία της Δημοκρατίας. Φαίνεται, έτσι, να γίνεται ο απόλυτος game changer του πολιτικού παιχνιδιού με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εξελίξεις από εδώ και στο εξής.

Σχετικά Άρθρα