Κεντροαριστερά: Απομακρύνεται ενιαίο μέτωπο-Η νέα διαμάχη για την προανακριτική μέσα από τις δηλώσεις στη Βουλή

Κεντροαριστερά: Απομακρύνεται ενιαίο μέτωπο-Η νέα διαμάχη για την προανακριτική μέσα από τις δηλώσεις στη Βουλή

Εντείνεται η κοινοβουλευτική διαμάχη μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για το ποιός ηγείται της αντιπολίτευσης και ποιός εν τέλει ασκεί πραγματική αντιπολίτευση με αφορμή και το μείζον θέμα τη απόδοσης ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και ενώ αναμενόταν η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική επιτροπή για τον Χρήστο Τριαντοπουλου  επειδή “τέλεσε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 3.3.2023 και 6.3.2023 με την ιδιότητα του μέλους της Κυβέρνησης και ειδικότερα του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ”.

Τα όσα διαδραματίστηκαν και ειπώθηκαν χθες στην Ολομέλεια αποτύπωσαν το κλίμα εμφυλίου που υπάρχει μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων, οι οποίες συμφωνούν επί της ουσίας, αλληλοκατηγορούνται όμως για την αντιπολιτευτική τακτική στο ζήτημα των Τεμπών και όχι μόνο απέναντι στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

“Εμείς, από την πρώτη στιγμή, είπαμε ότι θα αξιοποιήσουμε όλα τα κοινοβουλευτικά εργαλεία, μέχρι να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Άρα συμφωνούμε και με την πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ. Έχω, όμως, ένα ερώτημα προς το ΠΑΣΟΚ. Είναι επαρκή τα στοιχεία για προανακριτική, αλλά δεν είναι αρκετά για πρόταση δυσπιστίας; Γιατί, δυστυχώς, δεν είναι μόνο τα Τέμπη, όπου πλήττεται το κράτος δικαίου στη χώρα. Είναι και οι υποκλοπές. Είναι και η Πύλος. Και σειρά παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη και στις Ανεξάρτητες Αρχές.” τόνισε αρχικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος .

Και αναπτύσσοντας το σκεπτικό του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε “Ο δισταγμός του ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί μαζί μας, με την Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας, που ήδη έχουν δεχτεί την πρόταση δυσπιστίας, δίνει πολιτικό χρόνο στην κυβέρνηση. Να αλλάξει αφήγημα; να χρησιμοποιήσει άλλες εξελίξεις; Και σε κάθε περίπτωση δίνει χρόνο στην κυβέρνηση που πρέπει να απαντήσει στο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας. Γιατί το αίτημα της ελληνικής κοινωνίας διατυπώθηκε την προηγούμενη Κυριακή. Η στρατηγική του «περιμένετε» για να έχετε δεν ξέρω ποια πρωτοβουλία, έχει τον κίνδυνο του εγκλωβισμού” και τόνισε “παραμένουν ανοικτά και ως εκκρεμότητες, το έγκλημα αυτό καθεαυτό, η σύγκρουση, οι αιτίες και οι ευθύνες που οδήγησαν. Δεύτερον, όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που συνδέονται με τη συγκάλυψη και με τη μονταζιέρα και με τη διαχείριση των εύφλεκτων και με τα θέματα του μπαζώματος.”.

Ενώ παράλληλα εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προναναρκτική επιτροπή μόνο για το “μπάζωμα” λέγοντας “Θέτω όμως μια επισήμανση για τη συζήτηση που άνοιξε από χθες για την Προκαταρκτική Επιτροπή για τον κ. Τριαντόπουλο. Τα πορίσματα που αναμένονται για το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας πρέπει να συζητηθούν κατά τη διάρκεια της προανακριτικής. Και αυτό, γιατί επηρεάζουν την παράβαση. Και πρέπει να συζητηθούν και σε όλες τις υπόλοιπες προκαταρκτικές επιτροπές για τα επόμενα πολιτικά πρόσωπα που έπονται. Γιατί δεν μιλάμε για ένα απλό πλημμέλημα, αλλά για αναβάθμιση του κατηγορητηρίου. Και το θέτω προκαταβολικά για να είμαστε συνεπείς και να είναι ενημερωμένη ελληνική κοινωνία.”

“Η απόκρυψη δια του μπαζώματος του λόγου της έκρηξης -πρόσθεσε- συνδέεται και με πιθανή δίωξη για την έκρηξη αυτή καθεαυτή. Και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψιν στην Προανακριτική Επιτροπή. Και το επισημαίνουμε συναδελφικά και δημόσια και σε εσάς που πήρατε την πρωτοβουλία χθες μιας δημόσιας ανακοίνωσης. Το είχαμε εντοπίσει από πριν. Το είχαμε πει πριν από τα συλλαλητήρια ότι πρέπει το σύνολο της δικαστικής έρευνας και όλα τα πορίσματα να έρθουν στη Βουλή και να είναι στοιχεία της έρευνας και της απόδοσης ευθυνών και για την παράβαση νόμου περί ευθύνης υπουργών. Και το λέμε ξανά για να μην ξεχαστεί και να μην έχουμε μια ταπείνωση, μια διαχείριση σε χαμηλότερο επίπεδο ενός κρίσιμου θέματος που η κυβέρνηση μπορεί να το θελήσει και δεν πρέπει να γίνουν χατίρια αυτή τη στιγμή ή εκπτώσεις στην έρευνα που πρέπει να φτάσει στο βάθος.”.

Και καταλήγοντας υπογράμμισε “πρέπει όλοι οι υπεύθυνοι να κριθούν από τον φυσικό δικαστή και να μην επιχειρήσει η κυβερνητική πλειοψηφία να αθωώσει ή να σβήσει παραπτώματα, όπως επιχείρησε να κάνει με τον κ. Καραμανλή στη συζήτηση για την 717. Εμείς είμαστε λοιπόν θετικοί στην προκαταρκτική, στην πρώτη προτεινόμενη προκαταρκτική επιτροπή. Ήδη μιλήσαμε και για επόμενα βήματα. Και ξεκαθαρίζουμε ότι η συζήτηση για τις ευθύνες του κυρίου Τριαντόπουλου, που τις έχει παραδεχθεί δημόσια, δεν αφορούν μόνο αυτόν αλλά και τον εντολέα του.”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε “Επειδή έχει γίνει μια συζήτηση σήμερα, ότι αν δεν γίνει προανακριτική, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη ο κ. Τριαντόπουλος για τις πράξεις που περιγράφονται στη συγκεκριμένη δικογραφία. Και μην παίζετε παιχνίδια σύγχυσης της κοινής γνώμης. Ή ψηφίζουμε προανακριτική για να οδηγηθεί για τις συγκεκριμένες πράξεις στη Δικαιοσύνη, είτε δεν θα οδηγηθεί. Εάν προκύψουν άλλες πράξεις στο μέλλον, μπορεί να γίνει εκ νέου προανακριτική ή και να έρθουν σε αυτή την προανακριτική εφόσον προκύψουν σύντομα. Εμείς δεν θέλουμε συγκάλυψη. Θέλουμε και τα μη πολιτικά αλλά και τα πολιτικά πρόσωπα να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και η Δικαιοσύνη να ελέγξει τις ευθύνες τους”

Και επισήμανε “δεν μπορώ να μη σχολιάσω αυτά που ακούω από κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που επιμένουν και σήμερα να λένε «γιατί αφού έχετε στοιχεία για προανακριτική, δεν κάνετε πρόταση δυσπιστίας;». Μα, καλά, είναι σοβαρά αυτά τα επιχειρήματα; Είναι σοβαρά; Γιατί δεν λέτε στον ελληνικό λαό ότι πρόταση δυσπιστίας μπορούμε να κάνουμε μία φορά στους έξι μήνες; Και, αν κάνουμε τώρα πριν τα πορίσματα, θα είναι δώρο στον κ. Μητσοτάκη γιατί πιθανόν τα πορίσματα να τον φέρουν σε χειρότερη θέση. Τι θα πούμε τότε; «Συγγνώμη, κάναμε λάθος»; Και συνεχίζετε να επιμένετε σε αυτήν την αδιανόητα απαράδεκτη στρατηγική του να γίνει πρόταση δυσπιστίας πριν τα πορίσματα, διευκολύνοντας τη Νέα Δημοκρατία;”

“Ο κ. Τριαντόπουλος ήταν Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ! Που σημαίνει ότι για ό,τι έκανε λάμβανε εντολές μόνο από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά! Η συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών είναι πρώτα και κύρια ευθύνη του κ. Μητσοτάκη προσωπικά!” τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης και απευθυνόμενος στις ηγεσίες  των προοδευτικών κομμάτων επισήμανε: “Εμείς στη Νέα Αριστερά, κι εγώ προσωπικά, κάλεσα όλους τους πολιτικούς αρχηγούς της προοδευτικής αντιπολίτευσης σε κοινό βηματισμό. Κάλεσα σε συνάντηση για να συντονίσουμε τις ενέργειές μας. Δυστυχώς η πρότασή μας δεν εισακούστηκε. Το καθεστώς Μητσοτάκη, γιατί περί καθεστώτος πρόκειται, πρέπει να πέσει. Και να πέσει με κρότο. Για να πέσει, όμως, πρέπει εμείς, οι προοδευτικές δυνάμεις, να παραμερίσουμε τις όποιες ατομικές στρατηγικές και να συντονιστούμε. Αυτό απαιτεί η κοινωνία. Αυτό απαιτούν οι συνθήκες. Αυτό οφείλουμε στους 57 νεκρούς των Τεμπών. Ας αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του. Η ιστορία θα μας κρίνει όλους και όλες για τη στάση που θα κρατήσουμε απέναντι στους θεσμούς, απέναντι στη δημοκρατία.”.

Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ επειδή  στη Διάσκεψη των Προέδρων η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη εξέφρασε τον προβληματισμό του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάθεση προανακριτικής από το ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως “είχαμε δει τη δικογραφία το Μάιο, την είδαμε ξανά το φθινόπωρο, με το συμπλήρωμα. Οι νομικοί μας είπαν ότι δεν υπάρχει κάτι, ακούσαμε και τους συγγενείς. Έχει μια παράβαση, ένα πλημμέλημα για κ. Τριαντόπουλο. Μας φάνηκε πρόωρο με εκείνα τα στοιχεία το αίτημα για την προανακριτική”. Ωστόσο τόνισε πως δεν λέει όχι στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της Όλγας Γεροβασίλη, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ  Μιλένα Αποστολάκη και Παναγιώτης Δουδωνής   μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες τόνισαν “Στον ΣΥΡΙΖΑ αξιολόγησαν με διαφορετικό τρόπο την κατά τη γνώμη μας πλήρη δικογραφία, η οποία δικαιολογεί απολύτως το αίτημά μας. Εκείνοι το αξιολόγησαν διαφορετικά και είπαν πως δε θα προχωρήσουν. Μας κάνει εντύπωση ότι θα υπερψηφίσουν το αίτημα για προανακριτική. Υπάρχει μια αντίφαση” και διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν “όταν η Εισαγγελέας παραγγέλνει δίωξη για τους υπόλοιπους πέντε, εμείς να αφήσουμε τον Χ. Τριαντόπουλο απ’ έξω;”.

Σχετικά με τον προβληματισμό που εκφράζουν οι συγγενείς θυμάτων για την υποβολή πρότασης προανακριτικής, η κ. Αποστολάκη απάντησε “εάν δεν ζητούσαμε προανακριτική, δε θα πήγαινε ποτέ εγγυημένα στη Δικαιοσύνη ο Χρήστος Τριαντοπούλος” και όσον αφορά  στα συμπληρωματικά έγγραφα που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και ερωτηθείσα για ποιο λόγο το ΠΑΣΟΚ δεν είχε λάβει γνώση, εν αντιθέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτής ανέφερε πως “ούτε εμείς ούτε τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαμε λάβει γνώση των συμπληρωματικών εγγράφων”.

“Δεν είναι δυνατόν με έναν τέτοιο συγκροτημένο κείμενο να είναι στο απυρόβλητο ο Τριαντόπουλος. Πρόκειται για αλλαγή εισαγγελικής πρότασης, δεν είναι απλά συμπληρωματικά έγγραφα.Το πλημμέλημα είναι σοβαρό αδίκημα.” σημείωσαν

  • Να σημειωθεί ότι στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης τάχθηκε υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τον κ. Τριαντόπουλο, με τον όρο ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ θα κινείται στο πλαίσιο που έθεσε η εισαγγελική διάταξη που διαβιβάστηκε στη Βουλή, δηλαδή για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος για τον κ. Τριαντόπουλο.

“Καταλαβαίνω ότι η πρότασή σας εκ της τοποθετήσεώς σας θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της διατάξεως της εισαγγελέως εφετών, για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος. Μένουμε πιστοί σε αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός και σας λέμε ότι σε αυτή  την περίπτωση προφανώς η διαδικασία θα κινηθεί γιατί μας ενδιαφέρει ακριβώς το ίδιο με εσάς ίσως και περισσότερο το να δούμε πραγματικά τι είναι εκείνο που έχει συμβεί”, τόνισε  απαντώντας κυρίως στην ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη, καταλογίζοντας στην αντιπολίτευση “χυδαία πολιτική εκμετάλλευση” και αντικρούοντας τα περί συγκάλυψης.

“Δεν σας ενδιαφέρει η καμία αποκάλυψη της αλήθειας. Σας ενδιαφέρει να πλήξετε την κυβέρνηση. Και να σας πω κάτι θεμιτό από την αντιπολίτευση. Αλλά σε ένα τέτοιο θέμα. Σε μια τέτοια υπόθεση;”, διερωτήθηκε ο Υπουργός Επικρατείας προσθέτοντας “Απαντήστε στο μείζον. Τι θέλουμε να συγκαλύψουμε; Αλλιώς όσα λέτε είναι λάσπη, αθλιότητα και πολιτική εκμετάλλευση”.

Σχετικά Άρθρα