Σαντορίνη: Καμπανάκι Λέκκα για 5 περιοχές που κινδυνεύουν από κατολισθήσεις- Προβληματίζει η τρωτότητα (χάρτες)
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, επισήμανε τον κίνδυνο κατολισθήσεων στη Σαντορίνη, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Στη συνέντευξη Τύπου, όπου παρευρέθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν κυρίως στις πρόσφατες σεισμικές δονήσεις που καταγράφηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης και της Αμοργού. Παράλληλα, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την προληπτική διαχείριση της κατάστασης στις Κυκλάδες, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι και να ενισχυθεί η ετοιμότητα απέναντι σε ενδεχόμενες φυσικές καταστροφές.
Ο κ. Λέκκας, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, τόνισε ότι η Σαντορίνη παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο κατολισθήσεων κατά μήκος της Καλντέρας, κάτι που καθιστά αναγκαία τη λήψη προληπτικών μέτρων.
Όπως ανέφερε, η ομάδα του έχει ήδη χαρτογραφήσει τις ευάλωτες ζώνες και έχει εντοπίσει πέντε περιοχές όπου απαιτείται άμεση δράση. Αυτές είναι:
- Ο Παλαιός Λιμένας Φηρών
- Το Λιμάνι Αθηνιού
- Το οδικό δίκτυο στον Όρμο
- Η Οία, με έμφαση στις περιοχές Αμμούδι και Αρμένη
- Η Θηρασιά (ο οικισμός Κόρφου και το ανάντι τμήμα του Μονοπατιού).
«Ο Αθηνιός είναι μια περιοχή υψηλής διακινδύνευσης, καθώς εκεί συγκεντρώνονται κάθε χρόνο 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι», είπε ο κ. Λέκκας, προσθέτοντας πως γίνονται έργα για να μειωθούν οι κίνδυνοι που υπάρχουν.
Την ίδια ώρα, o πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) ανέφερε πως κίνδυνος κατολισθήσεων υπάρχει και στην περιοχή της Αρμένης.
Η τοποθέτηση του Ευθύμη Λέκκα
«Η Σαντορίνη είναι ένα μοναδικό μέρος σε όλο τον κόσμο. Ίσως είναι το πιο όμορφο σημείο στον κόσμο και αυτό τεκμηριώνεται από το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με τη μεγαλύτερη καλντέρα, της τάξεως των 8 επί 11 χιλιομέτρων, με τη μεγαλύτερη έκρηξη στον κόσμο που έγινε πριν 3.500 χρόνια, με τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε παράλληλα με τις διεργασίες του ηφαιστείου αλλά και με το μοναδικό φυσικό και οικιστικό περιβάλλον το οποίο έχει.
Η Σαντορίνη, λοιπόν, διαμορφώθηκε από αυτούς τους γεωδυναμικούς κινδύνους και κυρίαρχα από τον ηφαιστειακό κίνδυνο, τον σεισμικό κίνδυνο, τον κατολισθητικό κίνδυνο. Αυτοί οι κίνδυνοι λοιπόν, δημιούργησαν και το μοναδικό ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης. Είναι επόμενο αυτοί οι κίνδυνοι να εκδηλώνονται κατά περιόδους και βεβαίως θα ασχοληθούμε στη συγκεκριμένη περίπτωση με τον κατολισθητικό κίνδυνο, ο οποίος είναι ένας κίνδυνος που διαμορφώνει συνεχώς τα μοναδικά πρανή της καλντέρας. Ο κίνδυνος, λοιπόν, σε όλο το μήκος σχεδόν των πρανών της καλντέρας της Σαντορίνης είναι υψηλός, αλλά και η διακινδύνευση είναι υψηλή, δεδομένου ότι σε αυτά τα σημεία συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου τουλάχιστον οκτώ μήνες κάθε χρόνο», ανέφερε ο κ. Λέκκας.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Λέκκας σημείωσε πως είναι η «πρώτη φορά που η επιστημονική κοινότητα δεν εκφράζει αντιπαλότητα».
Λέκκας: Μεγάλη η τρωτότητα στη Σαντορίνη – Τα αποτελέσματα θα είναι μεγαλύτερα από την Αμοργό
«Το επίκεντρο του σεισμού μετατοπίζεται, πάει προς Αμοργό. Αυτό σημάνει ότι απομακρύνεται από την Σαντορίνη και αυτό είναι καλό. Η Αμοργός δεν έχει τόση μεγάλη τρωτότητα όσο έχει η Σαντορίνη. Τα αποτελέσματα ενός σεισμού θα είναι πιο μικρά στην Αμοργό από την Σαντορίνη», ανέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας, προσερχόμενος στην τελευταία έκτακτη διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Αυτή η τρωτότητα είναι ο λόγος που τα βλέμματα όλων έχουν στραφεί στη Σαντορίνη και όχι στην Αμοργό. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχουν δύο κριτήρια για τα οποία εστιάζουμε την προσοχή μας σε έναν τόπο: Το ένα είναι τι κίνδυνος υπάρχει για ένα ακραίο φαινόμενο και το δεύτερο είναι η ευπάθεια και η έκθεση ανθρώπων και υποδομών σε αυτόν τον κίνδυνο.
Στη Σαντορίνη, σημειώνουν, καλύπτονται και τα δύο κριτήρια και αυτό που τη διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα νησιά στην περιοχή είναι πρωτίστως το δεύτερο, δηλαδή η ευπάθεια και η έκθεση ανθρώπων και υποδομών. Η Σαντορίνη έχει πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό και περισσότερες υποδομές και είναι πολύ πιο ευπαθής λόγω γεωλογίας και μορφολογίας.
Γεωλόγοι υπογραμμίζουν πως τα πετρώματα τα οποία συνθέτουν το έδαφος της Σαντορίνης είναι τέτοια που ενισχύουν τη σεισμική κίνηση, όπως όλα τα μαλακά και εύθρυπτα πετρώματα. Αντίθετα σε μια βραχώδη περιοχή, όπως για παράδειγμα στην Αμοργό, τα πετρώματα απορροφούν τη σεισμική δόνηση και περιορίζουν τον κίνδυνο.
Επιπλέον, σημειώνουν πως η Σαντορίνη είναι προβληματική και γεωτεχνικά, καθώς τα πετρώματα έχουν αυτή τη χαρακτηριστική, πολύ κεκλιμένη μορφολογία, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολες οι κατολισθήσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως με τα μεγέθη των σεισμών που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα, έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις στη Σαντορίνη (Κόκκινη Παραλία, Βλυχάδα, Αθηνιό κ.α.), ενώ αντίθετα στην Αμοργό, παρότι αυτή είναι γεωγραφικά πιο κοντά στους σεισμούς, δεν υπάρχουν καταγραφεί τέτοια προβλήματα, καθώς τα πετρώματα είναι πιο σταθερά.