Σαντορίνη: Κρατική ετοιμότητα για όλα τα σενάρια- Το μεσημέρι συνολική ενημέρωση από επιστήμονες-κυβέρνηση

Σαντορίνη: Κρατική ετοιμότητα για όλα τα σενάρια- Το μεσημέρι συνολική ενημέρωση από επιστήμονες-κυβέρνηση

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Κατάσταση κρατικής ετοιμότητας για τη σεισμική ακολουθία που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στο τρίγωνο Σαντορίνης-Αμοργού-Ανάφης. Ουσιαστικά η κυβέρνηση επιχειρεί να σχεδιάσει μέτρα αντιμετώπισης για όλα τα σενάρια. Σήμερα στη 1 μετά το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη υπο τον πρωθυπουργό, κατά την οποία θα παρουσιαστούν από τον αρμόδιο υπουργό τα δεδομένα για την κινητοποίηση και πρόληψη ενώ οι επιστήμονες θα προχωρήσουν σε ενημέρωση. Η σύσκεψη θα είναι σε live σύνδεση ώστε να ενημερωθούν ευθέως οι πολίτες.

Στο τέλος της σύσκεψης τον λόγο αναμένεται να λάβει και ο Πρωθυπουργός για να μιλήσει με βάση τα δεδομένα τα οποία θα του παρουσιαστούν, ώστε να έχουν οι πολίτες μια εικόνα.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να συνδράμουν αν απαιτηθεί με πλοία του πολεμικού ναυτικού, ελικόπτερα αλλά και μεταφορικά αεροσκάφη σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Άμυνας.

Σε επιφυλακή βρίσκονται και κλιμάκια της νεοσύστατης διοίκησης αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών προκειμένου να συνεισφέρουν αν τους ζητηθεί. Πρόκειται για μονάδα η οποία ιδρύθηκε μετά τον Daniel και έχει σαν στόχο την αναβάθμιση της συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων σε περιπτώσεις καταστροφών όπως πυρκαγιές, σεισμοί και ακραία καιρικά φαινόμενα σαν αυτά που βίωσε η χώρα το 2023.

Τα σχέδια «Εγκέλαδος 2» και «Ταλως 2»

Το σχέδιο «Εγκέλαδος 2» που βρίσκεται σε εφαρμογή αντιμετωπίζει δύο ενδεχόμενα, το πρώτο ακραίας εκδήλωσης σεισμού με αντίστοιχες συνέπειες και το δεύτερο ηπιότερης ανάλογα με την διαβάθμιση των συνεπειών που καταγράφονται. Το σχέδιο περιλαμβάνει 4 φάσεις ενεργειών, ανάλογα με το επίπεδο απωλειών και καταστροφών που παρατηρούνται στο πεδίο.

Ταυτόχρονα τον σχεδιασμό του προχωρά και το Υπουργείο Ναυτιλίας. Όπως τονίζεται τα σχέδια επικαιροποιούνται και έχει ετοιμαστεί λίστα με πλοία που ελλιμενίζονται στα τέσσερα νησιά της περιοχής και μία ακόμη λίστα με μεγαλύτερα επιβατικά πλοία που αν χρειαστεί θα ενεργοποιηθούν για την περίπτωση της εκκένωσης.

Προβληματίζουν τα μεγέθη των σεισμών

Άλλες τρεις σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4,3, 4 και 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφτηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας —με αντίστροφη χρονολογική σειρά στις 04:21, στις 04:16 και στις 01:50— στον θαλάσσιο χώρο από 18 ως 24 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αμοργού, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.

Και οι τρεις σεισμοί χαρακτηρίζονται «ασθενείς» από το Ινστιτούτο.

Χθεσινή ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ), επισήμανε πως στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης έχουν καταγραφτεί από τον Ιούνιο «πάνω από 2.500» σεισμικές δονήσεις και ακόμη πως «η εικόνα που παρουσιάζει η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλείεται να έχει χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας».

Τι λένε οι επιστήμονες

Ο καθηγητής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, χαρακτήρισε «δύσκολη» τη σεισμική ακολουθία στη Σαντορίνη. Αρχικά έκανε λόγο για «φαινόμενο πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του ελλαδικού χώρου, διότι δεν έχουμε έναν κύριο σεισμό, έχουμε μία ακολουθία από πολλούς σεισμούς», ενώ στη συνέχεια εξήγησε πως η περιοχή έχει διάφορα ενεργά ρήγματα και «τις επόμενες ημέρες θα μπορούμε να δούμε πιο ξεκάθαρα ποιο ρήγμα έχει ενεργοποιηθεί».

Ο γεωλόγος – σεισμολόγος στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς, αναφέρει ότι τα επόμενα 24ωρα θα δείξουν αν η σεισμική ακολουθία σε Σαντορίνη και Αμοργό θα φέρει έναν κύριο σεισμό κοντά στα 6 ρίχτερ ή θα συνεχιστεί ως έχει, πρόκειται, δηλαδή, για σμηνοσειρά σεισμών. Υποστηρίζει ότι από τα σεισμολογικά δεδομένα προκύπτει ότι οι σεισμοί είναι όλοι τεκτονικοί και δεν υπάρχει σεισμός ηφαιστειακός.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, ένας μεγαλύτερος σεισμός, της τάξεως των 5,5 ρίχτερ, «ίσως σηματοδοτούσε μια έναρξη της μείωσης της σεισμικής δραστηριότητας», εκτιμώντας ότι ο σεισμός των 5 ρίχτερ, που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στα ανοιχτά της Αμοργού, δεν ήταν ο κύριος σεισμός.

«Το σενάριο των 6 ρίχτερ και πάνω συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες. Οι κάτοικοι στη Σαντορίνη πρέπει να νιώθουν ασφαλείς. Αυτοί οι σεισμοί γίνονται σε βάθος 15 χιλιομέτρων», είπε ο κ Λέκκας.

Συνεχίζεται το κύμα φυγής

Την ίδια ώρα που το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, εκατοντάδες είναι ο κόσμος που φεύγει από το νησί με δρομολόγια πλοίων και με πτήσεις προς Αθήνα. Πλοία και αεροπλάνα αναχωρούν με μεγάλη πληρότητα, με τους πολίτες να εκφράζουν φόβους για την εξέλιξη του φαινομένου. Για την εξυπηρέτηση των εκατοντάδων ταξιδιωτών, οι αεροπορικές εταιρείες προσθέτουν επιπλέον δρομολόγια.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από 10.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει το νησί.

Σχετικά Άρθρα