Ανησυχία από τους συνεχείς σεισμούς στη Σαντορίνη – Ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του αποδυναμωμένου νοσοκομείου του νησιού
Ενώ έχει τεθεί σε επιφυλακή η κρατική μηχανή, καθώς υπάρχει αυξημένη ανησυχία, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που καταγράφεται στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, το τελευταίο 48ωρο, το νοσοκομείο του νησιού παραμένει αποδεκατισμένο από βασικές ιατρικές ειδικότητες και θα έλεγε κανείς πώς ούτε ένας σεισμός δεν ταρακουνάει το υπουργείο να επανδρώσει ακόμα και σε αυτήν την έκτακτη περίσταση το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας, που ακόμα και σήμερα εφημερεύει χωρίς τις αυτονόητες ιατρικές ειδικότητες…
Πάνω από 200 δονήσεις έχουν σημειωθεί με τη σεισμική ακολουθία να εγείρει προβληματισμό και μεταξύ των σεισμολόγων. Πολλοί από τους σεισμούς ξεπερνούν τους 4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, με τον μεγαλύτερο έως τώρα, μεγέθους 4,7 βαθμών, να σημειώνεται το βράδυ της Κυριακής.
Πολλοί μόνιμοι κάτοικοι φεύγουν από το νησί, φοβούμενοι έναν επόμενο πολύ δυνατό σεισμό. Η κρατική μηχανή έχει λάβει μέτρα πρόληψης -και πολύ σωστά το έχει πράξει- όμως, ξεχνάει πάντα το νοσοκομείο!
Το μεσημέρι της Κυριακής έγινε κοινή συνεδρίαση της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ.
Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:
· Οι δημόσιες υπηρεσίες του νησιού -που σε ενδεχόμενο σεισμό θα κληθούν να συνδράμουν τους κατοίκους- ενισχύονται με μετακινήσεις προσωπικού,
· Τα σχολεία παραμένουν κλειστά (το ίδιο και στα γειτονικά νησιά: Ανάφη, Ίο και Αμοργό),
· Πρέπει να αποφεύγονται οι συγκεντρώσεις εντός κτιρίων,
· Πρέπει να αποφεύγεται η προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια,
· Πρέπει να αποφεύγονται οι μεγάλες συναθροίσεις,
· Πρέπει να αποφεύγεται η πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών,
· Πρέπει να αδειάσουν τις πισίνες
· Πρέπει να επιλέγονται ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνηση των κατοίκων μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα,
· Πρέπει να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
Ταυτόχρονα, άνδρες της ΕΜΑΚ ήρθαν στο νησί προληπτικά. Η ίδια μέριμνα πρέπει να υπάρξει και για το νοσοκομείο!
Το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας παραμένει άδειο από γιατρούς!
Αξίζει να αναφέρουμε εδώ πως το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας, εξυπηρετεί τους κατοίκους της Σαντορίνης, τους επισκέπτες της -με τον τουρισμό να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο- και άλλα 5 νησιά και εφημερεύει 365 μέρες τον χρόνο. Τα τελευταία χρόνια, οι παραιτήσεις προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού), χωρίς κρατική μέριμνα και κίνητρα αναπλήρωσης των κενών.
Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, σήμερα, το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας υποδέχεται τους ασθενείς χωρίς Παθολόγο, Καρδιολόγο, Μικροβιολόγο, Παιδίατρο και φυσικά με απίστευτη πίεση σε όλες τις άλλες ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού.
· Πώς θα τα καταφέρουν να προσφέρουν έτσι ασφαλείς υπηρεσίες σε περίπτωση τραυματιών από ενδεχόμενο σεισμό;
· Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη, σε περίπτωση λάθους, αφού ο γιατρός που καλείται να καλύψει τον παθολογικό τομέα δεν έχει την ανάλογη ειδικότητα;
Οι εναπομείναντες γιατροί και νοσηλευτές του νοσοκομείου Σαντορίνης βρίσκονται στη θέση τους, αποδεκατισμένοι αλλά στην πρώτη γραμμή σε ετοιμότητα.
«Εμείς, εκεί στο νοσοκομείο σε ετοιμότητα, ευχόμενοι βέβαια να είμαστε αχρείαστοι», δηλώνουν, όπως ενημερώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχ. Γιαννάκος, επισημαίνοντας:
«Δεν είναι ώρα, τώρα, να κάνουμε κριτική για τις ελλείψεις των υγειονομικών μονάδων των νησιών και τις αιτίες που τις προκαλούν. Άλλωστε τα έχουμε πει πολλές φορές.
Θα πρέπει άμεσα το νοσοκομείο Σαντορίνης να ενισχυθεί με γιατρούς και λοιπό προσωπικό επαρκώς σε όλες τις ειδικότητες για να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε περίπτωση ανάγκης. Εάν υπάρχει σχέδιο σε εξέλιξη να δημοσιοποιηθεί για να γνωρίζουν οι συνάδελφοι και οι κάτοικοι.
Ανησυχούν να βλέπουν το νοσοκομείο χωρίς κανέναν γιατρό σε βασικές ειδικότητες, ενώ υπάρχει φόβος για σεισμό».