Δασμοί: Ο Τραμπ ξεκινά συνομιλίες με Καναδά, Μεξικό- Διακοπή χρηματοδότησης στη Νότια Αφρική

Δασμοί: Ο Τραμπ ξεκινά συνομιλίες με Καναδά, Μεξικό- Διακοπή χρηματοδότησης στη Νότια Αφρική

Οι εξελίξεις από τις ΗΠΑ έρχονται σε δύο επιπεδα. Τη διακοπή της χρηματοδότησης στη Νότια Αφρική από τον Τραμπ αλλά και την εξαγγελία του πως θα συζητήσει σήμερα Δευτέρα με τον καναδό πρωθυπουργό υπό παραίτηση Τζάστιν Τριντό, καθώς και με τη μεξικανική κυβέρνηση, μετά την επιβολή δασμών 25% στα εισαγόμενα προϊόντα από τις δυο χώρες. «Θα συζητήσω με τον πρωθυπουργό Τριντό αύριο το πρωί, θα μιλήσω επίσης με το Μεξικό αύριο το πρωί, δεν αναμένω τίποτα πολύ δραματικό. Προχωρήσαμε στην επιβολή τελωνειακών δασμών επειδή μας οφείλουν πολλά χρήματα, είναι βέβαιος ότι θα πληρώσουν», είπε ο κ. Τραμπ στον Τύπο πριν αναχωρήσει από την κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο για την Ουάσιγκτον.

Ο Ρεπουμπλικάνος συνέχισε να καταφέρεται ιδιαίτερα εναντίον του Καναδά, τονίζοντας πως ο βόρειος γείτονας της χώρας του «δεν επιτρέπει στις τράπεζές μας» να λειτουργούν στην αγορά του, κάτι που «αν το σκεφτείτε είναι απίστευτο. Είναι σκληροί στο πετρέλαιο και στην ενέργεια. Δεν επιτρέπουν (να διατίθενται) αγροτικά προϊόντα μας».

«Γενικά, υπάρχουν πολλά που δεν επιτρέπουν. Και εμείς επιτρέπουμε να εισάγουν τα πάντα στη χώρα μας, αυτό είναι μοναδικό. Επιδοτούμε τον Καναδά με πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο και αυτό είναι το αντάλλαγμα;», εξεμάνη.

  • Διεμήνυσε ακόμη πως, αν ο Τζάστιν Τριντό κάνει πράξη την υπόσχεσή του να προχωρήσει σε αντίμετρα, θα προσθέσει κι άλλους επιπρόσθετους δασμούς στα καναδικά προϊόντα.

Αφού ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε προχθές Σάββατο την κυβέρνηση υπό την πρόεδρο Κλαούδια Σέινμπαουμ ότι έχει συνάψει «συμμαχία» με τα καρτέλ των ναρκωτικών, ο Ντόναλντ Τραμπ επέδειξε πιο συμφιλιωτικό πρόσωπο προς τον νότιο γείτονα της χώρας του, διαβεβαιώνοντας πως είχε «καλές συνομιλίες» με την κυβέρνησή της.

  • Οι τελωνειακοί δασμοί δεν είναι παρά «μια μορφή αντιποίνων» διότι «εκατομμύρια άνθρωποι εισέρχονται στη χώρα μας από το Μεξικό και τον Καναδά και δεν είμαστε διατεθειμένοι να το επιτρέπουμε αυτό πλέον».

Αυτή τη φορά δεν αναφέρθηκε στη φαιντανύλη, οπιοειδές που ενοχοποιείται για τρομακτική κρίση δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ, τον λόγο που επικαλέστηκε στο εκτελεστικό διάταγμά του για την επιβολή των δασμών στην Κίνα, τον Καναδά και το Μεξικό.

Εξάλλου, ερωτηθείς για την επιβολή τελωνειακών δασμών σε προϊόντα που εισάγει η χώρα του από την ΕΕ, ο Ρεπουμπλικάνος διαβεβαίωσε πως σκοπεύει να αποφασίσει «πολύ σύντομα», αν και διευκρίνισε πως δεν έχει ακόμη «χρονοδιάγραμμα».

«Μας εκμεταλλεύονται (…) Έχουμε έλλειμμα 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Δεν αγοράζουν ούτε τα αυτοκίνητά μας, ούτε τα αγροτικά προϊόντα μας, σχεδόν τίποτα, ενώ εμείς τα αγοράζουμε όλα, εκατομμύρια οχήματα, πελώρια επίπεδα αγροτικών προϊόντων», επιχειρηματολόγησε για ακόμη μια φορά.

Διακοπή χρηματοδότησης στη Νότια Αφρική

Παράλληλα ο αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τη Νότια Αφρική πως προχωρά σε κατασχέσεις γαιών, μετά την προώθηση νόμου περί απαλλοτριώσεων από τον ομόλογό του Σίριλ Ραμαφόσα, αναγγέλλοντας τη διακοπή «κάθε χρηματοδότησης» στη χώρα ενόσω θα διενεργείται έρευνα από την κυβέρνησή του.

  • Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής προώθησε στα τέλη Ιανουαρίου νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση, υπό ορισμένες προϋποθέσεις και για λόγους δημοσίου συμφέροντος, να αποφασίζει απαλλοτριώσεις χωρίς καμιά αποζημίωση.

Το ζήτημα της γης διχάζει τη Νότια Αφρική. Το μεγαλύτερο μέρος των γαιών κατέχει η λευκή μειονότητα, κληρονόμος της πολιτικής απαλλοτρίωσης γαιών του μαύρου πληθυσμού κατά τη διάρκεια του απαρτχάιντ.

  • Οι ελιγμοί με σκοπό να διορθωθεί η ανισότητα αυτή επικρίνονται έντονα από συντηρητικούς, ανάμεσά τους τον πολυδισεκατομμυριούχο Ίλον Μασκ, γεννημένο στη χώρα αυτή, άνθρωπο που πλέον βρίσκεται πολύ κοντά στον Ντόναλντ Τραμπ.

«Η Νότια Αφρική προχωρά σε κατασχέσεις γαιών και συμπεριφέρεται πολύ άσχημα σε ορισμένες τάξεις ανθρώπων», υποστήριξε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος μέσω Truth Social, πληκτρολογώντας τις λέξεις «πολύ άσχημα» με κεφαλαία όπως συνηθίζει για έμφαση.

  • «Θα κόψω κάθε μελλοντική χρηματοδότηση προοριζόμενη για τη Νότια Αφρική ωσότου ολοκληρωθεί πλήρης έρευνα για αυτή την κατάσταση!», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η Πρετόρια επιχειρηματολογεί πως το κείμενο του νόμου δεν επιτρέπει στις αρχές να προχωρούν σε απαλλοτριώσεις γαιών αυθαίρετα και ότι καταρχήν πρέπει να προσπαθήσουν να κλείσουν συμφωνία με τον εκάστοτε γαιοκτήμονα.

Ορισμένοι από τους επικριτές του κειμένου λένε πως φοβούνται ότι θα ενσκήψει κατάσταση παρόμοια με αυτή στη γειτονική Ζιμπάμπουε μετά την ανεξαρτησία της. Στις αρχές των χρόνων του 2000, κάπου 4.000 από τους 4.500 μεγάλους λευκούς γαιοκτήμονες εκδιώχτηκαν manu militari από τις εκτάσεις τους προς όφελος μαύρων γεωργών κατά διαταγή της κυβέρνησης του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Η πρωτοβουλία είχε διακηρυγμένο στόχο να διορθωθούν ανισότητες που κληρονόμησε η χώρα από την περίοδο της βρετανικής αποικιακής κυριαρχίας. Όμως στην πράξη, τα απαλλοτριωμένα εδάφη δόθηκαν σε ανθρώπους του καθεστώτος, χωρίς εξοπλισμό, ούτε την απαραίτητη εξειδίκευση, προκαλώντας κατάρρευση της παραγωγής. Η μεταρρύθμιση κατέληξε να βυθίσει την οικονομία της Ζιμπάμπουε σε καταστροφική κρίση.

Σχετικά Άρθρα