Γιατί ο Σαράα επέλεξε τη Σαουδική Αραβία ως πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό
Ο πρόεδρος της Συρίας Αχμέντ αλ Σαράα έφτασε στη Σαουδική Αραβία την Κυριακή, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό, μόλις τέσσερις ημέρες μετά τον διορισμό του ως μεταβατικού προέδρου, και συναντήθηκε την στο Ριάντ με τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου και πρωθυπουργό της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Η επίσκεψη του Σύρου προέδρου απέκτησε σημασία προτού πραγματοποιηθεί, λόγω μιας σειράς θεμελιωδών και στρατηγικών παραγόντων που συνέβαλαν σε αυτό, σύμφωνα με παρατηρητές. Βέβαια πολλοί περίμεναν η πρώτη επίσημη επίσκεψη να είναι στη Τουρκία όμως τελικά η συριακή κυβέρνηση έχει επανειλημμένα επιλέξει τη Σαουδική Αραβία ως πρώτο προορισμό.
Το ότι το Αραβικό Βασίλειο ήταν προτεραιότητα για τη νέα συριακή διοίκηση φάνηκε από το πρώτο ταξίδι που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιανουαρίου στο εξωτερικό όταν Συριακή αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών επισκέφθηκαν το Ριάντ για συνομιλίες.
Σύμφωνα με Σαουδάραβες πολιτικούς αναλυτές, τέσσερεις είναι οι λόγοι που ο Αχμέντ αλ-Σαράα επέλεξε την Σαουδική Αραβία ως πρώτο προορισμό.
- Ο πρώτος λόγος είναι το στρατηγικό βάρος της Σαουδικής Αραβίας σε διεθνές επίπεδο, την ευρεία επιρροή της και την ικανότητά της να βοηθήσει τη νέα συριακή ηγεσία να επιτύχει την ενότητα και τη σταθερότητα της συριακής επικράτειας στη μεταβατική φάση. Η Δαμασκός εκτιμά τον κομβικό και ουσιαστικό ρόλο του Ριάντ ώστε να ανοίξει το δρόμο για την αραβική, περιφερειακή και διεθνή αναγνώριση της νέας συριακής διοίκησης.
Ο δεύτερος λόγος είναι η άρση των κυρώσεων που για τη συριακή διοίκηση είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για να πετύχει στο δύσκολο έργο της. Στο πλαίσιο αυτό η κίνηση και η προσπάθεια που κατέβαλε το Ριάντ για την άρση των μονομερών κυρώσεων και των κυρώσεων του ΟΗΕ κατά της Συρίας οδήγησε σε πρώτη φάση στην άρση ορισμένων από αυτών και οι εργασίες συνεχίζονται με τα διεθνή μέρη για την πλήρη άρση των κυρώσεων.
Ο τρίτος λόγος είναι η πτυχή της βοήθειας, ιδίως με την αξιοσημείωτη ανταπόκριση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία περιελάμβανε μια αεροπορική γέφυρα επικουρίας εκτός από μια χερσαία γέφυρα μέσω της Ιορδανίας, σε απεριόριστη βοήθεια, όπως τόνισε η Σαουδική Αραβία. Η πτυχή αυτή συνέβαλε στην ανακούφιση της σοβαρότητας της ανθρωπιστικής και οικονομικής κρίσης για τον συριακό λαό, δεδομένου του μεγέθους και της ποιότητας του έργου από αυτή την άποψη.
- Ενόψει των μελλοντικών φιλοδοξιών της Συρίας, η οικονομική ανάπτυξη και οι επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας παίζουν ρόλο σε αυτή την επίσκεψη, καθώς ο Σύρος πρόεδρος βλέπει το «Σαουδαραβικό Όραμα 2030» ως παράδειγμα προς μίμηση για να επιτευχθεί ανάπτυξη και πρόοδος στη Συρία παρόμοια με αυτή που επιτεύχθηκε στη Σαουδική Αραβία.
Ο Αλ-Σαράα ελπίζει σε συνεχή πολιτική, οικονομική βοήθεια αλλά και αρωγή της Σαουδικής Αραβίας, επιπλέον της σαουδαραβικής εμπειρίας στην οικονομική και διοικητική μεταρρύθμιση και την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Από την πλευρά τους οι Σύριοι παρατηρητές βλέπουν με αισιοδοξία την πρώτη επίσκεψη του νέου Προέδρου και την οποία διαβάζουν ως ένα πρώιμο συριακό μήνυμα. Όχι απλώς ένα μήνυμα στα μέσα ενημέρωσης και ένα πολιτικό μήνυμα, αλλά έναν συνειδητό προσανατολισμό προς τη Σαουδική Αραβία ως το στρατηγικό βάθος της Συρίας και του λαού της.
Το Ριάντ, πιστεύουν οι αναλυτές, ότι θα εργαστεί για να μπορέσει η νέα συριακή ηγεσία να ενοποιήσει και να σταθεροποιήσει το συριακό έδαφος, καθώς η μεταβατική φάση πρέπει να είναι αυτή που θα επιτύχει την πολιτική, οικονομική και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση που θα περιλαμβάνει όλες τις συνιστώσες του συριακού λαού χωρίς να αποκλείει κανένα κόμμα. Είναι σημαντικό η Συρία να μην αποτελέσει πηγή ανησυχίας για κανέναν από τους γείτονές της ή την περιοχή και ότι η Δαμασκός πρέπει να είναι βασικός πυλώνας της αραβικής εθνικής ασφάλειας.
- Η Συρία παραμένει ακρογωνιαίος λίθος της στρατηγικής της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή. Όπως ακριβώς η Δαμασκός χρειάζεται την υποστήριξη του Ριάντ για να ξεπεράσει τις συνέπειες από την εποχή της καταστροφής που προκάλεσε το πρώην συριακό καθεστώς, η Σαουδική Αραβία ανέκαθεν θεωρούσε τη Δαμασκό ως σημαντικό σύμμαχο για την ισορροπία, τη μετριοπάθεια και τη σταθερότητα της εθνικής ασφάλειας, κάτι που οι δύο χώρες στερούνταν κατά τα τελευταία χρόνια της εποχής του καθεστώτος Άσαντ.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές οι επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας στη Συρία θα υπερβούν τις χρηματοοικονομικές και οικονομικές πτυχές και θα επεκταθούν σε ανθρώπινους, φυσικούς και βιομηχανικούς πόρους, ακόμη και σε μια νέα τεχνολογική οικονομία. Η Σαουδική Αραβία βλέπει την περίπτωση της Συρίας ως μια εξωτερική αντανάκλαση και μια αραβική ιστορία επιτυχίας που αποτελεί προέκταση του Σαουδαραβικού Οράματος 2030 στο οποίο η νέα συριακή ηγεσία δείχνει μια ειλικρινή επιθυμία να εμπνευστεί από αυτό.