Άνοιξε ο “Ασκός του Αιόλου”: Κίνα, Καναδάς, Μεξικό απαντούν στους δασμούς Τραμπ-Εμπορικός πόλεμος

Άνοιξε ο “Ασκός του Αιόλου”: Κίνα, Καναδάς, Μεξικό απαντούν στους δασμούς Τραμπ-Εμπορικός πόλεμος

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι τα προϊόντα Καναδά, Μεξικού, και Κίνα, θα υπόκεινται σε δασμούς 10% με 25%. Άμεσα ήρθαν ανάλογες απαντήσεις σε αμερικανικά προϊόντα, σε αντίστοιχο ύψος. Αφορμή των ανακοινώσεων ήταν η ανησυχία του Αμερικανού προέδρου ότι ο Καναδάς και η Κίνα δεν αντιμετωπίζουν τη διακίνηση φαιντανύλης ενώ το Μεξικό δεν συνεργάζεται για την παράνομη μετανάστευση.

Και οι τρεις χώρες αντιπροσώπευαν πέρυσι αμερικανικές εισαγωγές αξίας περίπου 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ή περίπου το 40% των συνολικών εισαγωγών των ΗΠΑ. Είναι όμως και κορυφαίοι πελάτες για τα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα.

Η κίνηση, σε κάθε περίπτωση, θέτει τις βάσεις για έναν εμπορικό πόλεμο στη Βόρεια Αμερική, σημειώνει το Politico, ο οποίος, σύμφωνα με οικονομολόγους, θα μπορούσε να πλήξει την οικονομική ανάπτυξη στην ήπειρο και να αυξήσει τον πληθωρισμό.

Δεν έχει περάσει ούτε μια εβδομάδα, εξάλλου, από τον «πόλεμο των δασμών» με την Κολομβία, ο οποίος έδειξε ότι για τον Τραμπ οι απειλές επιβολής δασμών -όπως φυσικά και η υλοποίηση της απόφασης- είναι εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να αναγκάσει άλλες χώρες να υποκύψουν στις απαιτήσεις του. Κρατά εξάλλου ενεργή την απειλή του ο Αμερικανός πρόεδρος ότι θα επιβάλει καθολικό δασμό 10% ή 20% σε όλες τις εισαγωγές των ΗΠΑ, πιθανόν μάλιστα και περισσότερο σε κρίσιμης σημασίας υλικά όπως οι ημιαγωγοί, τα προϊόντα της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Οι πρόσθετοι δασμοί στα καναδικά και μεξικανικά προϊόντα θα είναι 25%, αν και στην ενέργεια από τον Καναδά θα φτάνουν το 10%. Οι δασμοί στα κινεζικά αγαθά θα είναι και αυτοί στο 10%.

Η επιβολή δασμών τίθεται σε ισχύ από την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου για τα καναδικά προϊόντα.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, η οποία ανήκει στον ίδιο, ο Ντόναλντ Τραμπ εξηγεί ότι βάσει νόμου του 1977 για τις διεθνείς έκτακτες οικονομικές εξουσίες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δύναται να εισάγει ρυθμίσεις στις εμπορικές συναλλαγές σε περίπτωση εθνικής έκτακτης ανάγκης.

Εν προκειμένω, αφορά «τη μεγάλη απειλή που αντιπροσωπεύουν οι παράτυποι μετανάστες και τα θανατηφόρα ναρκωτικά που σκοτώνουν συμπολίτες μας, όπως η φαιντανύλη. Πρέπει να προστατεύσουμε τους Αμερικανούς και είναι καθήκον μου ως πρόεδρος να προασπίσω την ασφάλεια όλων», έγραψε ο Τραμπ.

Η αμερικανική κυβέρνηση διαμήνυσε πως οι δασμοί στα μεξικανικά προϊόντα θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου το Μεξικό συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στην καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών.

Τα μεξικανικά καρτέλ «είναι οι κορυφαίοι διακινητές φαιντανύλης, μεθαμφεταμίνης και άλλων ναρκωτικών σε όλον τον κόσμο. Αυτά τα καρτέλ έχουν συμμαχήσει με την κυβέρνηση του Μεξικού και θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και τη δημόσια υγεία στις ΗΠΑ», υποστήριξε ο Λευκός Οίκος, χωρίς να παρέχει στοιχεία που να στηρίζουν σε αυτόν τον ισχυρισμό.

Όσο για τον Καναδά, οι δασμοί θα παραμείνουν και αυτοί «έως ότου ο Καναδάς συνεργαστεί με τις ΗΠΑ κατά των διακινητών ναρκωτικών και για την ασφάλεια των συνόρων», υποστηρίζει ο Λευκός Οίκος και λέει ότι πέρυσι κατασχέθηκε ποσότητα φαιντανύλης που θα μπορούσε δυνητικά να σκοτώσει 9,8 εκατομμύρια Αμερικανούς.

Από την πλευρά της η Κίνα «διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην κρίση φαιντανύλης που καταστρέφει τις ζωές Αμερικανών» και οι δασμοί θα ισχύουν έως ότου εξασφαλιστεί η «πλήρης συνεργασία» του Πεκίνου σε αυτό το ζήτημα, σύμφωνα με την κυβέρνηση Τραμπ.

Η αντίδραση του Μεξικού

Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, η Σέινμπαουμ τόνισε πως η κυβέρνησή της δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά επιθυμεί διάλογο και συνεργασία.

«Το Μεξικό δεν θέλει αντιπαράθεση. Ξεκινάμε από τη συνεργασία μεταξύ γειτονικών χωρών», ανέφερε, προσθέτοντας πως «τα προβλήματα δεν επιλύονται με την επιβολή δασμών, αλλά με συνομιλίες και διάλογο». Παράλληλα, η πρόεδρος του Μεξικού άσκησε έντονη κριτική στον Τραμπ και τον Λευκό Οίκο, οι οποίοι αιτιολόγησαν την επιβολή δασμών κατηγορώντας τη χώρα της για αποτυχία να περιορίσει τη διακίνηση της φαιντανύλης στις ΗΠΑ. «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη συκοφαντία του Λευκού Οίκου κατά της μεξικανικής κυβέρνησης για συμμαχίες με εγκληματικές οργανώσεις, καθώς και κάθε πρόθεση επέμβασης στην επικράτειά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αντιστρέφοντας τις κατηγορίες, η Σέινμπαουμ επεσήμανε ότι εάν υπάρχει κάποια συνεργασία με εγκληματικές ομάδες, αυτή εντοπίζεται στο εμπόριο όπλων των Ηνωμένων Πολιτειών και την ανεξέλεγκτη πώληση όπλων υψηλής ισχύος σε εγκληματικές οργανώσεις, όπως αποκάλυψε το ίδιο το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης τον Ιανουάριο. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή της, μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες, έχει κατασχέσει περισσότερους από 40 τόνους ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένων 20 εκατομμυρίων δόσεων φαιντανύλης, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 10.000 συλλήψεις ατόμων που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα. «Εάν η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ήθελε να αντιμετωπίσει τη σοβαρή κατανάλωση φαιντανύλης στη χώρα της, θα μπορούσε να καταπολεμήσει την πώληση ναρκωτικών στους δρόμους των πόλεών της και να ανακόψει το ξέπλυμα χρήματος που χρηματοδοτεί αυτές τις εγκληματικές δραστηριότητες», πρόσθεσε.

Πώς αντέδρασαν Κίνα και Καναδάς

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε ότι «αντιτίθεται σθεναρά» στην επιβολή δασμών στα κινεζικά προϊόντα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ και προανήγγειλε πως θα ανταποδώσει με «αντίστοιχα» μέτρα.

Το Πεκίνο σκοπεύει να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά των αμερικανικών δασμών. Η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ συνιστά «σοβαρή παραβίαση» των κανόνων του ΠΟΕ, σημειώνει το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, καλώντας την Ουάσινγκτον σε «ειλικρινή διάλογο» για την ενίσχυση της σινοαμερικανικής συνεργασίας.

Ο απερχόμενος Καναδός πρωθυποργός Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε σε αντίποινα ότι ο Καναδάς επιβάλλει δασμούς 25% σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 155 δισ. δολαρίων (δεν διευκρίνισε αν είναι δολάρια ΗΠΑ ή Καναδά). Από το συνολικό ποσό, τα 30 δισ. δολάρια θα τεθούν σε ισχύ την Τρίτη και άλλα 125 δισ. δολάρια σε 21 ημέρες, ώστε να δοθεί χρόνος στις καναδικές επιχειρήσεις να προσαρμοστούν.

Μεταξύ των προϊόντων θα περιλαμβάνονται προϊόντα όπως η αμερικανική μπύρα, το κρασί και το μπέρμπον, φρούτα και χυμούς φρούτων, όπως του πορτοκαλιού, λαχανικά, αρώματα, ρούχα και παπούτσια. Θα περιλαμβάνονται επίσης οικιακές συσκευές αθλητικά είδη και έπιπλα, καθώς και υλικά όπως ξυλεία και πλαστικά.

Τα μη δασμολογικά μέτρα που εξετάζονται σχετίζονται με τα κρίσιμα ορυκτά και τις προμήθειες, αλλά ο Τριντό δεν μπήκε σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Σχετικά με τις κατηγορίες του Λευκού Οίκου για την διακίνηση φαιντανύλης, αλλά και την είσοδο μεταναστών, ο Τριντό είπε ότι «λιγότερο από το 1% της φαιντανύλης που εισέρχεται στις Ηνωμένες Πολιτείες προέρχεται από τον Καναδά, όπως και λιγότερο από το 1% των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες προέρχονται από τον Καναδά». «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περισσότερα που πρέπει να γίνουν», είπε.

Πάντως, δεν έχει μιλήσει ακόμη με τον Τραμπ, παρά τις προσπάθειες που έκανε, μετά την ορκωμοσία του Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου. Είχαν συναντηθεί στο Μαρ-α-Λάγκο, το θέρετρό του στη Φλόριντα, τον Δεκέμβριο, καθώς ο Καναδάς προσπαθούσε να αποτρέψει τους δασμούς.

Ο Τριντό είχε προγραμματίσει δηλώσεις νωρίτερα, αλλά τις ανέβαλε για λίγο μέχρι να επικοινωνήσει με την πρόεδρο του Μεξικού Κλαούντια Σεϊνμπάουμ.

«Δεν το θέλαμε, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι», έγραφε σε ανάρτησή του.

Η στρατηγική της Οτάβα στοχεύει να προκαλέσει πολιτικό κόστος στις ΗΠΑ, πιέζοντας Αμερικανούς αντιπροσώπους και, τελικά, τον ίδιο τον Τραμπ, καθώς η επιβολή δασμών θα πλήξει συγκεκριμένους κλάδους στις ΗΠΑ.

Η πρώην υπουργός Οικονομικών του Καναδά και υποψήφια για την πρωθυπουργία, Κρίστια Φρίλαντ, πρότεινε μάλιστα έναν ιδιαίτερα στοχευμένο δασμό: 100% φόρο στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Tesla, πλήττοντας άμεσα τον Έλον Μασκ, έναν από τους ισχυρότερους συμμάχους του Τραμπ.

Σχετικά Άρθρα