Τέμπη: Σε τρία κομμάτια η αντιπολίτευση για την πρόταση δυσπιστίας- Παρασκήνιο και συμμαχίες
Διχασμένη εμφανίζεται η αντιπολίτευση και συγκεκριμένα τα προοδευτικά κόμματα, για το πότε πρέπει να κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με αφορμή τις ραγδαίες εξελίξεις-αποκαλύψεις σχετικά με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.
Χθες όλη τη ημέρα ήταν σε εξέλιξη επικοινωνίες των ηγεσιών ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέας Αριστεράς, Πλεύσης Δημοκρατίας και Κινήματος Δημοκρατίας με σκοπό την κατάθεση από κοινού πρόταση δυσπιστίας κατα της κυβέρνησης, καθώς με βάση το Κανονισμό της Βουλής το σχετικό αίτημα πρέπει να υπογράφεται από 50 βουλευτές, ωστόσο καταγράφηκαν… δυόμισι “γραμμές” με αποτέλεσμα η πρωτοβουλία αυτή να είναι στον αέρα, άσχετα αν όλοι συμφωνούν επί της ουσίας!
Και αυτό γιατί:
- ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας θεωρούν ότι η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να κατατεθεί εδώ και τώρα
- ΠΑΣΟΚ και Κίνημα Δημοκρατίας θεωρούν ότι η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να εκδηλωθεί αφού δημοσιοποιηθούν τα πορίσματα
- το ΚΚΕ αν και συμφωνεί με την πρόταση δεν συνυπογράφει γιατί βάζει στο κάδρο των ευθυνών όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν.
Έτσι η πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου απέβη άκαρπη καθώς συγκέντρωσε 43 υπογραφές βουλευτών , ενώ η πρόταση-θέση του ΠΑΣΟΚ 37 με βάση τις έδρες ή 40 με βάση τη ψηφοφορία για τη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το σκεπτικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ, είναι με βάση την επικοινωνία του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Σωκράτη Φάμελλο ότι “είναι λάθος για λίγες μέρες να χαθεί το ύψιστο κοινοβουλευτικό όπλο της αντιπολίτευσης, δεδομένου ότι βάσει του Συντάγματος θα μπορούμε να επανέλθουμε μετά από 6 μήνες” και στο ίδιο μήκος κύματος το Κίνημα Δημοκρατίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας που θα υποβληθεί από το ΠΑΣΟΚ, όταν βγει το πόρισμα του ΕΜΠ κι ενώ είχε προηγηθεί επικοινωνία της Θεοδώρας Τζάκρη με τον Δημήτρη Μάντζο.
“Μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις σχετικά με το έγκλημα των Τεμπών και την ομολογία του πρωθυπουργού στην προχθεσινή του συνέντευξη, όπου παραδέχτηκε ότι έλεγε ψέματα, το ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ αποφάσισε να προχωρήσει στην υποστήριξη πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης της Ν.Δ., απόφαση που προήλθε ύστερα από επικοινωνία με το ΠΑΣΟΚ. Η πρόταση θα κατατεθεί στην Βουλή αμέσως μόλις δημοσιοποιηθεί το Πόρισμα του Πραγματογνώμονα του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ)” τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΚΙΔΗ και επισημαίνει “Τώρα που όλα έχουν γίνει φανερά, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης είναι αποφασισμένοι να εξαντλήσουν όλα τα κοινοβουλευτικά μέσα μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη, καθώς αυτό απαιτεί το πάνδημο αίτημα της κοινωνίας. Η λεπτομερής διερεύνηση της υπόθεσης και οι πολιτικές εξελίξεις δείχνουν ότι οι ευθύνες οφείλουν να αναγνωριστούν και να αποδοθούν, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς”.
- Θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η άμεση κατάθεσή της πρότασης δυσπιστίας, καθώς εκτιμά ότι μετά τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη υπάρχει πλήρης τεκμηρίωση της πρότασης δυσπιστίας, καθώς τηρούν επιφυλάξεις για το αν το πόρισμα θα έρθει όντως σε “λίγες” ημέρες.
Πιο αναλυτικά, πηγές του κόμματος αναφέρουν “η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πως μετά τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη υπάρχει πλήρης τεκμηρίωση της πρότασης δυσπιστίας. Και πώς η πρόταση μομφής στη Βουλή πρέπει να κατατεθεί άμεσα. Ο Σωκράτης Φάμελλος επικοινώνησε με τον Αλέξη Χαρίτση και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και συμφώνησαν σε κατάθεση κοινού αιτήματος για πρόταση μομφής (43 υπέρ). Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επικοινώνησε και με τον ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος σημείωσε πως θα υποστηρίξει την πρόταση μομφής μέσα στη Βουλή, αλλά δεν έχει συμφωνήσει για κοινό αίτημα”.
Και σε σχέση με τους λόγους επίσπευσης της πρωτοβουλίας για πρόταση δυσπιστίας σημειώνουν:
“Δεν συμφωνούμε με την αξιολόγηση του ΠΑΣΟΚ και την αναμονή του πορίσματος, διότι θεωρούμε πως πρέπει οι πρωτοβουλίες να παρθούν άμεσα, χωρίς να δοθεί η ευκαιρία στη ΝΔ να κρυφτεί ή να αλλάξει την ατζέντα. Σε κάθε περίπτωση, η υποβολή κοινού αιτήματος από τα προοδευτικά κόμματα παραμένει ως επιλογή μας. Πλέον, θεωρούμε απαραίτητο να δρομολογηθεί άμεσα και ειδικότερα την επόμενη εβδομάδα η προ ημερησίας συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή και ο κ. Μητσοτάκης να απολογηθεί ενώπιον του ελληνικού λαού”.
Από τη πλευρά του το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του αναφέρει “Οι εξελίξεις με το έγκλημα των Τεμπών και την απόπειρα συγκάλυψης από την κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνδυασμό με το σύνολο της κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής, τεκμηριώνουν την ανάγκη μομφής κατά της κυβέρνησης. ‘Αλλωστε, οι κυβερνητικές ευθύνες, τόσο για αυτό καθεαυτό το έγκλημα, όσο και την προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών αιτιών, αποτέλεσαν τη “θρυαλλίδα” για να εκφραστεί μαζικά η οργή του λαού και της νεολαίας απέναντι σε μια πολιτική που σε όλους τους τομείς υπηρετεί το καπιταλιστικό κέρδος, τσακίζει τα λαϊκά δικαιώματα και προετοιμάζει τα επόμενα “Τέμπη”, ωστόσο προσθέτει “Το ΚΚΕ αυτή τη μομφή απευθύνει στην κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και στις πολιτικές δυνάμεις, όπως το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δυνάμεις που προέκυψαν από αυτόν, που στηρίζουν την κυρίαρχη πολιτική, τις κατευθύνσεις της ΕΕ και το σάπιο και διεφθαρμένο κράτος του κεφαλαίου, δηλαδή όλους εκείνους τους παράγοντες που οδήγησαν στο έγκλημα των Τεμπών, αλλά και υπονομεύουν καθημερινά τη ζωή και τις ανάγκες του λαού”.
Παράλληλα πηγές από τη Νέα Αριστερά τονίζουν πως “από την πρώτη στιγμή δήλωσε την ανάγκη η αμφισβήτηση της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε στις συγκλονιστικες συγκεντρώσεις της Κυριακής, να οδηγήσει σε κατάθεση πρότασης δυσπιστίας. Ο μόνος δρόμος για να είναι αυτή η πρόταση αποτελεσματική είναι η κοινή κατάθεσή της από τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Δεν είναι ζήτημα μόνο αριθμητικό, αλλά πρωτίστως πολιτικό. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία δεν χωρούν ηγεμονισμοι και μικροκομματικοι ανταγωνισμοι” και υπογραμμίζουν “Καλούμε σε συνάντηση των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης για να καθορίσουμε από κοινού τη στάση μας. Η δημοκρατική αντιπολίτευση οφείλει να φανεί αντάξια των απαιτήσεων της κοινωνίας. Είναι η ώρα ο κύριος Μητσοτάκης να λογοδοτησει στη Βουλή για το έγκλημα των Τεμπών και το σκάνδαλο της συγκάλυψης”.